Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Democratie van de schone schijn

Met veertig jaar lang neoliberale vloedgolven is de democratische staat vandaag een Hollywood-façade geworden. Daarachter spelen de lobby’s en ondemocratische cenakels van de superrijken hun spel. De covidpandemie, de koopkrachtcrisis, geld voor wapens en geen euro voor de extra noden in de sociale zorg, het grof spel van het kapitaal tegen de 9.000 Delhaize werknemers: dat, en nog veel meer, heeft mensen de ogen geopend. Peilingen in Vlaanderen wijzen erop dat vele kiezers hun kiesgedrag aanpassen.

Lees verder

Intensieve landbouw hoofdverdachte voor krimpende vogelpopulaties

Het toegenomen gebruik van pesticiden en kunstmest is de belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van de meeste vogelpopulaties in Europa. Dat is de conclusie van een grootschalige studie in 28 landen.

Lees verder

Jeffrey Sachs over het einde van de overheersing van de VS

Volgens Jeffrey Sachs, topadviseur van verschillende VS-regeringen en van de VN, tonen de oorlog in Oekraïne, de vredesovereenkomst tussen Iran en Saoedi-Arabië en het recente bezoek van president Lula aan China aan hoe de VS zijn alleenheerschappij in versneld tempo aan het verliezen is.

Lees verder

Luc Van Gorp (CM) op Rerum Novarum: "Zorgzaamheid zonder voorwaarden is de basis voor een warme samenleving"

In zijn Rerum Novarum-toespraak weerlegt CM-voorzitter Luc Van Gorp de voorstellen van Vooruit, N-VA en Open VLD om tijds- en toegangsbeperkingen op te leggen aan de sociale zekerheid. "Onvoorwaardelijke zorgzaamheid is de basis voor een warme samenleving waarin een thuis echt een thuis kan zijn, een nest waarop mensen kunnen terugvallen, een plek waar ze zich warm omringd weten, waar ze zichzelf kunnen zijn, gezien en gehoord worden. In goede en slechte tijden."

Lees verder

Thierry Bodson (ABVV) op 8 mei: “Vandaag wordt de economische en sociale democratie kapotgemaakt”

Op de 8 mei herdenking in Breendonk gaf Thierry Bodson, voorzitter van ABVV, een opgemerkte toespraak. De jaren dertig hebben geleerd dat syndicalisten als eersten worden geviseerd bij de opkomst van extreemrechts. De recente gebeurtenissen in en rond Delhaize laten zien hoe de economische en sociale democratie vandaag worden kapotgemaakt.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Oud(er) worden ziet er rooskleuriger uit dan je zou denken

“Door de manier waarop een samenleving omgaat met haar bejaarden, onthult ze ondubbelzinnig de, vaak zorgvuldig gemaskeerde, waarheid omtrent haar beginselen en doeleinden”. Een uitspraak uit het boek ‘de ouderdom’ van filosofe Simone de Beauvoir uit 1970. Een volgens mij nog steeds zeer relevante en hedendaagse vaststelling om even bij stil te staan. Onze maatschappij is te veel gericht op prestaties en te weinig op wijsheid, dankbaarheid en respect. Hierdoor wordt er soms de indruk gegeven dat ouderen geen meerwaarde meer hebben of zich niet meer nuttig kunnen maken en voelen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium