Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Kernenergie zal nooit 'de wereld redden', alleen de sector beweert dat

Als de groene partijen in de federale regering De Croo nu nog niet door hebben dat ze gaan verraden worden op het einde van deze legislatuur, zijn ze koppig, naïef of machtswellustig. Een andere mogelijke verklaring is er niet. De lobbying om kernenergie tot 'groene energie van de toekomst' te verklaren, is volop bezig, getuige het artikel 'Kan kernenergie de wereld redden?' in De Standaard. Dit is een voorbeeld bij uitstek van indirecte lobbying via schijnbaar neutrale berichtgeving.

Lees verder

‘Never Forget’-expo herdenkt de meer dan 300 afgeslachte Algerijnen in Parijs

De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, luidt het adagio. Data van slagvelden van heersers en ridders moeten we vlijtig van buiten kennen. Maar de geschiedenis van het sociale verzet, de geschiedenis van onderuit, krijgt amper aandacht op de schoolbanken en in de mainstream media. Zo ook de slachtpartij die 60 jaar geleden plaatsvond, op 17 oktober 1961. De grote betoging tegen de avondklok van Algerijnen door de straten van Parijs werd hardhandig neergeslagen. Honderden Algerijnen werden afgetuigd, dood of levend in de Seine gegooid en verdronken. We spraken met Karim Brikci, van het Brusselse fotocollectief Krasny. Zij brengen dit jaar een foto-expo over die gebeurtenissen in hun serie ‘Never Forget’.

Lees verder

Klimaattop Glasgow: Greta Thunberg beschuldigt regeringsleiders van klimaatontkenning

Naar aanleiding van de komende klimaattop formuleert de meest gekende klimaatactiviste in haar gekende stijl een striemende aanklacht tegen de regeringsleiders. Het tij kan nog gekeerd worden, maar dan moet er volgens haar snel en drastisch iets veranderen.

Lees verder

Onder mom van vrije meningsuiting stuurt extreemrechts aan op mediacensuur

Is het u ook al opgevallen? Vlaams Belang krijgt op de VRT steeds meer ruimte in duidingsprogramma’s, soms zonder noemenswaardig tegenwerk. Deze evolutie in de berichtgeving van onze openbare omroep is problematisch. Daarom organiseerde de mediavakbond ACOD VRT hierover een debat op het vakbondsplein tijdens het recente Manifiesta-festival. Kunstenaar en activist Dominique Willaert ging in gesprek met William Maunier, vakbondsverantwoordelijke bij France Télévisions voor de Franse vakbond CGT en voorzitter van EuroMEI, de Europese vakbond voor media, entertainement en kunsten.

Lees verder

Noodkreet van meer dan honderd leidinggevenden uit de zorgsector

  Geachte beleidsmakers,   Elke avond applaudisseren voor de zorg. Spandoeken hangen om zorgmedewerkers een hart onder de riem te...

Lees verder

Onderzoek bewijst: twitterban voor haatzaaiers werkt

Rechts-extremisten het zwijgen opleggen op de sociale media, vermindert de verspreiding van anti-sociale ideeën en complottheorieën. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. “Onze bevindingen kunnen de sociale media helpen om betere beslissingen te nemen en als het moet influencers te bannen op hun platform.”

Lees verder

Verhoogde belastingaftrek giften heeft wél meer impact dan verhoopt

Volgens de krant L'Echo heeft de federale maatregel om de belastingaftrek voor giften voor 2020 op te trekken van 45 naar 60 procent geen gunstig effect gehad op de bereidheid van de burgers om goede doelen te steunen. De Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving ziet in identiek dezelfde cijfers echter het omgekeerde, een volledig positief effect, en pleit voor definitieve vastlegging van deze maatregel.

Lees verder

Nieuw-Zeeland verplicht als eerste land ter wereld banken om klimaatimpact in kaart te brengen

De regering van Nieuw-Zeeland heeft een wet doorgevoerd die banken, investeerders en verzekeraars verplicht om transparant te zijn over de klimaatimpact van hun beleggingen en producten, een wereldprimeur.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

20 Grootouders stappen 100 km naar klimaatconferentie in Glasgow

  Op 29 oktober, bij de start van de Klimaatconferentie COP26 zal in Glasgow een delegatie van twintig Grootouders voor het Klimaat de bekommernis van de ouderen aan de Belgische delegatie overmaken. Ze hebben er...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium