Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

1 jaar oorlog in Oekraïne: hoe geraken we hieruit?

Op 24 februari 2023 gaat de oorlog in Oekraïne zijn tweede jaar in. Hoe kon dit gebeuren? Had dit vermeden kunnen worden? Hoe geraken we hier uit? DeWereldMorgen gaat er over in gesprek met Annemarie Gielen van Pax Christi, Ludo De Brabander van Vrede vzw en Tom Sauer, professor aan de Universiteit Antwerpen.

Lees verder

Opwarming met 1 graad veroorzaakt 10 keer meer migratie

Een temperatuurstijging van 1 graad Celsius kan leiden tot een vertienvoudiging van migratie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford, waarin de effecten van conflict, weer en droogte op gedwongen migratie zijn bestudeerd.

Lees verder

De groentetuin van Europa, geen paradijs voor arbeidsmigranten

De kans bestaat dat de groenten en het fruit in onze supermarkten, geplukt en verpakt zijn door een arbeidsmigrant in het zuiden van Spanje. Met tienduizenden werken ze daar, in bloedhete plastic kassen – vaak onderbetaald en zonder verblijfsvergunning – in de groentetuin van Europa. “Goedkope groenten, ja. Maar tegen welke prijs?”

Lees verder

Het neo-imperialistisch dollarplan van de VS, uitgelegd door Yanis Varoufakis

De voormalige Griekse financiënminister Yanis Varoufakis legt de werking uit van het Amerikaanse ‘neo-imperialisme’ gebaseerd op de dollar, een ‘soort schuldpapier uitgegeven door de hegemoon’. Het is een systeem waarmee een enorm tekort op de handelsbalans wordt gefinancierd doordat het buitenlandse kapitalisten in staat stelt ‘een gigantische meerwaarde te winnen ten koste van hun arbeiders en die vervolgens weg te stoppen in de rentenierseconomie van Amerika’.

Lees verder

Noam Chomsky: "De hele wereld wil een onderhandeld einde aan deze oorlog, alleen het Westen niet"

Noam Chomsky stelt vast dat er zeer kleine breuken komen in het Westerse discours voor de oorlog 'tot de laatste Oekraïner' om Rusland te verzwakken.

Lees verder

80 jaar geleden werden Sophie Scholl, Hans Scholl en Christoph Probst geëxecuteerd door het nazi-regime

Op 22 februari 1943 werden de 21-jarige studente medicijnen Sophie Scholl, haar 25-jarige broer Hans Scholl en hun 24-jarige medestudent Christoph Probst onthoofd door het nazi-regime voor het verspreiden van anti-nazi-pamfletten op de universiteit van München. Later in 1943 werden nog 16 leden van hun verzetsgroep De Witte Roos geëxecuteerd.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Telewerk, een vloek of een zegen?

Midden maart 2020 werden we geconfronteerd met een lockdown. Vele werknemers(-sters) maakte toen voor het eerst kennis met telewerk (thuis). Zij hebben toen ervaren wat de voor-en nadelen zijn. Maar ook de werkgevers hebben hun werkorganisatie toen grondig moeten herzien.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium