Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Opvangcrisis: personeel Fedasil zit op tandvlees

Het crisisbeleid van Fedasil sleept al jaren aan. Dat is niet meer houdbaar voor de personeelsleden. Zij moeten werken in schrijnende omstandigheden, met te weinig personeel en te weinig middelen. Tegelijkertijd wordt er onder het mom van een crisis maximale flexibiliteit verwacht. Dat de regering nu interimarbeid wil introduceren, is de druppel. Het personeel zit compleet op haar tandvlees. ACV Openbare Diensten trekt aan de alarmbel.

Lees verder

Indiaas activist Ragajopal: "Voor een geweldloze economie van allen, geen gewelddadige economie voor enkelen"

De Indiase econoom, auteur en sociaal activist Ragajopal legt uit waarom de regering van Narendra Modi in zijn land er toch in is geslaagd de parlementaire verkiezingen te winnen, nadat ze zware toegevingen moest toen aan de protestbeweging van boeren en landarbeiders tegen de neoliberalisering van de landbouw.

Lees verder

Opgelet! Klimaatverandering schaadt de gezondheid

Onze verslaving aan fossiele brandstoffen vormt “een toenemende bedreiging voor de gezondheid en het voortbestaan van alle mensen die vandaag leven”. Dat stelt een nieuw rapport van het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet.

Lees verder

#7: Het is ONZE energie! Een gesprek met Nick Meynen over de energiecrisis

De energiecrisis is een complex weefwerk van oorlog, politieke keuzes en economische dynamieken. De meeste aandacht gaat – terecht – naar de ontploffende prijzen en de sociale gevolgen daarvan. Opvallend minder aandacht gaat naar het eigenaarschap van de energiebedrijven. Nochtans geloven sommigen dat de prijzen pas onder controle gebracht kunnen worden als de aandeelhouders van gedaante en dus ook van logica veranderen. Een gesprek tussen Nick Meynen en, zoals altijd, onze host Tjhoi Ng Sauw.

Lees verder

Bekijk: gebarentalige kinderen zoeken school

In een reguliere school te Zwijnaarde volgen vijf dove kindjes les via een tolk Vlaamse Gebarentaal-Nederlands die alles wat de juf zegt, vertaalt. Die aanpak is volgens papa David echter verre van ideaal. Gelukkig kan een inclusief onderwijsmodel met hoofdtalen Vlaamse Gebarentaal en Nederlands nu eindelijk realiteit worden, althans als er een school zich kandidaat stelt om het project op te starten. Doof Vlaanderen deelt Davids verhaal om de projectoproep van de Vlaamse overheid kracht bij te zetten.

Lees verder

Belgische burgers klagen overheid aan omdat luchtvervuiling gezondheid in gevaar brengt

Bewoners uit heel België spannen een rechtszaak aan tegen de regionale overheden omdat zij hebben nagelaten de gezondheid van de burgers te beschermen tegen schadelijke niveaus van luchtvervuiling. 

Lees verder

Franse ngo’s nemen baanbrekende actie tegen BNP Paribas wegens steun voor fossiele brandstoffen

Aan de vooravond van de Climate Finance Day, een internationaal financieel evenement dat elk jaar in Parijs plaatsvindt, geven de ngo's Oxfam Frankrijk, Friends of the Earth Frankrijk en Notre Affaire à Tous BNP Paribas - Europa's grootste financierder en 's werelds vijfde grootste ontwikkelaar van fossiele brandstoffen (1) - drie maanden de tijd om de wet op de zorgplicht na te leven. Deze ingebrekestelling is de eerste stap naar een baanbrekende juridische actie, de eerste ter wereld die gericht is tegen een commerciële bank vanwege haar risicovolle klimaatactiviteiten in de olie- en gassector.

Lees verder

Niet enkel onze kleren, maar ook onze afdankertjes worden duurder

Zowel kledingwinkels bij ons als kledingimporteurs in het Globale Zuiden voelen stilaan de impact van de inflatie. Voor het eerst in decennia zijn kledingstuk duurder in plaats van goedkoper geworden, zowel in onze winkels als op de tweedehandsmarkt.

Lees verder

Ambassadrice Cuba: "Ook na orkaan Ian blijft ons land solidair met de wereld"

Op 27 september 2022 van 5 uur 's morgens tot 2O uur 's avonds trof tropische orkaan Ian met volle geweld het Caribische eiland Cuba. Cubaans ambassadrice te Brussel, Yaira Jiménez Roig, vertelt ons hoe haar land de desastreuze gevolgen van de orkaan opvangt.

Lees verder

Na Klimaatzaak doemt ook Pesticidenzaak op voor Vlaamse regering

Vijf natuur- en milieuorganisaties stellen de Vlaamse regering in gebreke omdat de Vlaamse pesticidenreglementering al meer dan tien jaar de Europese habitat- en pesticidenrichtlijn schendt. De organisaties geven de Vlaamse regering een maand om de Vlaamse regels in lijn te brengen met de Europese regelgeving.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Boeiende excursie in Catalaans labyrint

Sarah De Vlam is een Gentse historica die verhuisde naar de Spaanse, Catalaanse Pyreneeën. Van daaruit vertelt ze het complexe verhaal van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium