Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

"Danny en Anna vragen geen pot choco. Zij vragen respect": 1 mei-toespraak Peter Mertens

In meer dan twintig steden in het land voert de linkse PVDA vandaag coronaproof actie rond 1 mei. Op deze eerste mei nodigt Peter Mertens de linkse partijen uit om zich achter het wetsvoorstel-Goblet-Hedebouw te scharen voor de vrijmaking van de loononderhandelingen: “Het gaat ons niet om de naam van het wetsvoorstel. Het gaat ons erom dat de onderhandelingen opnieuw worden vrijgemaakt, en dat de werkende klasse het respect krijgt dat ze verdient.”

Lees verder

1 mei-boodschap van Miranda Ulens (ABVV): "Wij maken het verschil"

Het feest van de Arbeid. Arbeid die welvaart creëert en ervoor zorgt dat het land erop vooruit gaat. Dat moet gevierd worden. Daar moet ook kritisch bij stilgestaan worden. Wij werken om te leven en niet andersom. Die welvaart – in centen en in tijd – is van ons allemaal en moet dan ook verdeeld worden op een rechtvaardige, correcte en solidaire manier. Dat gebeurt niet vanzelf, daar is sociale actie en strijd voor nodig. Daar zijn socialisten voor nodig. Omdat wij, socialisten en syndicalisten, voor het verschil zorgen.

Lees verder

COVID-19: waarom de colère van jongeren meer dan terecht is

Jongeren hebben het meer en meer gehad met de coronamaatregelen. Hoewel zij het minst risico lopen op zware complicaties moesten zij het meeste opgeven en werden zij het hardst getroffen. Hun leeftijdscategorie is absoluut geen prioriteit voor de overheid. Terecht zijn ze verongelijkt en opstandig.

Lees verder

Frankrijk blijft neokoloniale inmengingen in Afrika ontkennen

Op 6 november 2004 werd een Franse legerbasis in Ivoorkust gebombardeerd, waarbij tien personen omkwamen. Op 29 maart 2021 startte in Frankrijk hierover een assisenproces op klacht van de nabestaanden tegen de toenmalige minister van Defensie Michèle Alliot-Marie, Binnenlandse Zaken Michel Barnier en Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin. Zevenentwintig jaar na de feiten blijft Frankrijk zijn neokoloniale inmenging in West-Afrika ontkennen.

Lees verder

Wegwerpmedicijnen

  Vissen en amfibieën worden blijkbaar niet vrolijk van antidepressiva. Ondanks de grote hoeveelheden die in onze waterlopen terechtkomen via...

Lees verder

Housing action day: 'Solidaire opvordering' van leegstaand gebouw voor mensen in precaire woonsituaties

Ter gelegenheid van de actiedag voor het recht op huisvesting op 28 maart heeft een zeventigtal mensen vandaag een pand aan de Louizalaan bezet. Dit gebeurde tijdens een verrassingsactie in de marge van de fietsdemonstratie "huisvesting een recht voor iedereen". Deze actie heeft tot doel stabiele huisvesting te bieden aan mensen met en zonder papieren, waaronder veel gezinnen met kinderen. Met deze 6e bezetting kondigt de Campagne voor Solidaire Opvorderingen het einde van de campagne aan.

Lees verder

9 op 10 Limburgers is voorstander: Statiegeld stilaan de populairste milieumaatregel ooit

9 op 10 Limburgers willen snel statiegeld op blikjes en plastic flessen in België. Dat titelt Het Belang van Limburg vandaag op haar voorpagina, op basis van een grootschalig onderzoek bij meer dan 6.000 respondenten.

Lees verder

Onbetaalbare basisbehoeftes, nachtmerrie of realiteit?

Aankomen in België met een masterdiploma op zak en aan de slag gaan als poetshulp, het kan. Uit enkele interviews met midden- en hooggeschoolde migranten afkomstig uit Suriname, Soedan, Guinee, Polen en Egypte blijkt dat nog steeds de harde realiteit. Waarom laten die mensen hun diploma uit hun land van herkomst niet gewoon erkennen? Die vraag stelden wij onszelf dus ook. Aanvankelijk dachten we dat de oorzaak ligt bij het moeilijke diploma-erkenningsproces in België, maar uit de interviews blijkt dat de obstakels zich elders bevinden.

Lees verder

Jonge boerin wint Duitse klimaatzaak: opsteker voor Belgische eisers

Het Grondwettelijk Hof van Duitsland oordeelt dat de Duitse overheid de huidige klimaatwet moet aanscherpen. Het vonnis is een opsteker voor de Belgische klimaatzaak.

Lees verder

Inhuldiging 'Monument voor de onbekende burger' in Brussel als eerbetoon aan burgerslachtoffers van conflicten

Handicap International heeft op 30 april in Brussel het 'Monument voor de onbekende burger' ingehuldigd als eerbetoon aan de burgerslachtoffers van hedendaagse conflicten en om een ontoelaatbare praktijk aan de kaak te stellen: bombardementen in bevolkte gebieden.

Lees verder

‘We mogen de toekomst van ons voedsel niet aan de grote bedrijven overlaten’

De controle over onze voedselketens dreigt zich te concentreren bij enkele grote bedrijven, met rampzalige gevolgen voor voedselzekerheid, ongelijkheid én milieu. We moeten nu in actie komen voordat een onomkeerbare trend is ingezet, schrijft econoom en voormalig VN-functionaris Jomo Kwame Sundaram.

Lees verder

"Het is vijf voor twaalf voor onze bossen"

De coronacrisis heeft de wereldwijde ontbossing verder doen oplopen en daarmee ook de urgentie vergroot van maatregelen die duurzaam bosbeheer stimuleren. Dat stelt een nieuw VN-rapport over bossen wereldwijd.

Lees verder

Polen houdt 'illegale bruinkoolmijn’ open tot 2044

Vandaag is de lancering gepland van een nieuwe centrale in de Poolse Turow-bruinkoolmijn, ondanks het feit dat de uitbreiding van de mijn in strijd is met het Europees recht. Bovendien is de bruinkoolmijn openhouden tot 2044 onverenigbaar met de Europese doelstelling van klimaatneutraliteit.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Milieubeweging: “Fossiele subsidies vloeken met snelle energietransitie”

Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Inter-Environnement Wallonie betreuren de beslissing van de federale regering om door te zetten met het toekennen van subsidies voor nieuwe gascentrales. Het is immers onvoldoende aangetoond dat deze noodzakelijk zouden zijn voor het garanderen van de bevoorradingszekerheid. “Dit is een gemiste kans om radicaal in te zetten op innovatieve technologieën zoals vraagsturing en een versnelde uitbouw van hernieuwbare energie”, aldus de milieuorganisaties.

Lees verder

Groenrand stipt het belang aan van schapenbegrazing

  De Kalmthoutse Heide, het Klein en Groot Schietveld vormen samen het grootste en indrukwekkendste aaneengesloten heide- en vennengebieden van Vlaanderen. [caption id="attachment_192286" align="aligncenter" width="450"] Kaartje[/caption] Zij behoren tot het Europese Natura 2000 netwerk omwille...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium