Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

'Profiteurs!' Hoe hardnekkig is dit beeld van langdurig zieken?

Deze week werd ik behoorlijk heftig geraakt door het verhaal van een chronische pijnpatiënt die bovenstaande boodschap aantrof in haar brievenbus. Anoniem en snoeihard. Helaas geen unicum, dit stigma van luie profiteur, zeker wanneer het om een aandoening gaat die op het eerste zicht onzichtbaar is. Wees eens bloedeerlijk: heb jij zo al naar een langdurig zieke / inactieve gekeken?

Lees verder

Covid-19 versterkt armoede: wat armoedeorganisaties ons zeggen

De gezondheidscrisis versterkt de armoede in ons land. Dat blijkt ook uit een ruime bevraging van armoedeorganisaties, waarvan de Koning Boudewijnstichting n.a.v. de Werelddag van Verzet tegen Armoede (17/10) de resultaten bekendmaakt.

Lees verder

Europese landbouw voedt vooral vee en auto’s in plaats van mensen

Europa teelt vandaag vooral gewassen die dienen als veevoer en biobrandstof, veel minder om mensen te voeden. Winst primeert op voedselsoevereiniteit, stelt milieuorganisatie Greenpeace vast in een nieuwe analyse. Daaraan gelinkt is er op het continent een overproductie van vlees en zuivel, terwijl de grote ecologische voetafdruk van de industriële veeteelt blijft toenemen. België, en dan vooral Vlaanderen, is een koploper qua overproductie van varkens en kippen.

Lees verder

Duizenden demonstranten in Thailand eisen ontslag premier

Noodmaatregelen van de Thaise overheid om het massale protest in het land in te dijken, lijken een averechts effect te hebben. Ondanks een samenscholingsverbod, werd gisteren voor de tweede dag op rij betoogd. En voor vandaag staat alweer een nieuwe actie gepland.

Lees verder

Fractie van covid-steun volstaat om klimaatdoelen te halen

Als regeringen wereldwijd een fractie van hun covid-herstelmaatregelen in klimaatoplossingen investeren, kunnen ze de doelstellingen van Parijs vlot halen, stelt een omvangrijke studie in Science.

Lees verder

Braziliaanse president liet eigen klimaatonderhandelaars schaduwen

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vorig jaar vier geheime agenten naar de klimaattop in Madrid gestuurd. Dat onthult de Braziliaanse krant Estadao. De agenten intimideerden er de eigen onderhandelaars.

Lees verder

Armoede uitroeien kan niet zonder bossen

Armoede uitroeien kan niet zonder bomen en bossen. Dat is de conclusie van een studie van het Global Forest Expert Panel.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Corona-reeks: armoedebestrijding in Vlaanderen in tijden van corona

Een op de tien Vlamingen leeft in armoede. In coronatijden ligt dat cijfer waarschijnlijk zelfs hoger. Politici als Hannelore Goeman (Sp.a) knokken om het thema op de politieke tafel te houden, want er is meer dan ooit actie nodig. Stamp-reporter Noreen Muhammad sprak met een gedreven politica, die de vinger op de zere wonde durft te leggen. “De gezondheidscrisis is een sociale crisis geworden.”

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium