Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Iran dreigt met vergeldingsexecutie Ahmadreza Djalali

Er is toenemend bewijs dat de Iraanse autoriteiten wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali als gijzelaar vasthouden. Djalali zit gevangen in de Evin-gevangenis in Teheran en loopt het risico ieder moment te worden geëxecuteerd.

Lees verder

Phyllis Schlafly zette het recht op abortus al op de helling nog voor dat recht er was

Het Amerikaans Hooggerechtshof overweegt het federaal abortusrecht af te schaffen. Dat recht wordt, hoewel het sinds 1973 verankerd staat in de grondwet, sinds jaar en dag in de weg gestaan door pro-life activisten. Die weg werd vijftig jaar geleden geplaveid door conservatief activiste Phyllis Schlafly.

Lees verder

Wereldbank: “Investeer meer in kleuters”

Investeringen in onderwijs voor de allerkleinsten zijn zorgwekkend laag in armere landen, waardoor wereldwijd bijna de helft van de kinderen jonger dan vijf jaar belangrijke onderwijskansen mist. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Wereldbank.

Lees verder

Burgerparticipatie begint op de schoolbanken

Burgerschapseducatie op school leert jongeren debatteren over wat er in de samenleving gebeurt. Hoog tijd om een nieuw vak in te voeren.

Lees verder

Vorig jaar vier klimaatrecords gebroken

Vier cruciale indicatoren van klimaatverandering – broeikasgasconcentraties, zeespiegel, temperatuur en zuurtegraad van de oceanen - staan sinds vorig jaar op recordniveau. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is het opnieuw een duidelijk teken dat de mens planetaire veranderingen veroorzaakt.

Lees verder

Verklaring van Athene roept op tot beëindiging van oorlog in Oekraïne en duurzame vrede

In Athene kwamen internationale progressieve leiders samen, waaronder Ece Temelkuran, Jeremy Corbyn en Yanis Varoufakis. Hun tekst roep de wereld op tot gezond verstand en voorziet in een wereldwijd veiligheidskader dat zich inzet voor het deëscaleren van de spanningen in de wereld.

Lees verder

Dolfijnen aaien voor €110? Dolfinarium in Brugge krijgt uitzondering op de dierentuinwet

Voor dierentuinen in Vlaanderen geldt er een verbod op direct contact tussen het wilde dier en het publiek. Het dolfinarium in Brugge biedt echter sessies aan waarbij bezoekers de dolfijnen kunstjes mogen laten doen en hen aaien. De commissie dierenwelzijn keurde daarvoor een uitzondering op de wet goed, omwille van het veronderstelde educatieve karakter van zo’n sessie. Dierenrechtenorganisatie Bite Back betwist de pedagogische waarde van zulke ontmoeting en vindt dat commercieel gewin niet ten koste van de dieren mag gaan en dient klacht in.

Lees verder

Filipijnse dynastieën verstevigen hun greep op de macht

Op 9 mei vonden er belangrijke verkiezingen plaats op de Filipijnen. Die waren door en door frauduleus en waren uiteindelijk een maat voor niets. De uitkomst is een bevestiging en versterking van de bestaande politieke dynastieën. Belangrijke maatschappelijke veranderingen zullen van onderuit moeten komen. Een interview met een verbannen oppositieleider, José Maria Sison.

Lees verder

Volksopstand in Sri Lanka: wat zijn de oorzaken en wat moet er gebeuren?

Tot voor kort presteerde Sri Lanka op sociaal vlak meer dan behoorlijk, maar de laatste jaren gaat het serieus bergaf. Saïd Bouamama schetst wat de oorzaken daarvan zijn en wat er moet gebeuren om het tij te keren. Wat in dit land gebeurt is wellicht een voorproefje van wat mogelijk veel derdewereldlanden te wachten staat.

Lees verder

Mediapeilingen zijn relevant, niet om de redenen die ze zelf geven

Mediapeilingen hebben bitter weinig wetenschappelijke onderbouw. Het ontslag van CD&V-voorzitter Joachim Coens is eerder een zoveelste voorbeeld van inhoudsloze spektakeldemocratie. Dat de CD&V voor een existentiële crisis staat valt niet meer te ontkennen, maar of de laatste peiling daar iets mee te maken heeft mag betwijfeld worden. Peilingen zeggen vooral veel over de media zelf.

Lees verder

Ineenstorting CD&V/CVP begon in 1999 en is niet meer te stoppen

Een recente peiling brengt CD&V-voorzitter Joachim Coens ertoe de eer aan zichzelf te houden en ontslag te nemen. Is dit een tijdelijke tegenvaller of is er meer aan de hand? Deze neerval is feitelijk al begonnen in 1999 en de vraag mag gesteld of die ineenstorting nog te stoppen valt.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Extra aandacht voor rechten van ouderen

Ouderen hebben recht op onderwijs- en ontwikkelingsprogramma's, een leefomgeving aangepast aan hun voorkeuren, en een waardig bestaan. Ook in een rust- of verzorgingstehuis.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium