Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Pfizer, BioNTech en Moderna maken elke seconde 1000 dollar winst terwijl armste landen grotendeels ongevaccineerd blijven

Nieuwe cijfers van de Peoples Vaccine Alliance onthullen dat de bedrijven achter twee van de meest succesvolle COVID-vaccins – Pfizer/BioNTech en Moderna - samen 65.000 dollar winst per minuut maken. Deze cijfers, op basis van de laatste bedrijfsrapporten, worden bekendgemaakt op het moment dat CEO's van de farmaceutische industrie bijeenkomen voor de jaarlijkse STAT-top - het equivalent van een "Big Pharma Davos" - van 16 tot 18 november in Boston.

Lees verder

Open brief aan Ben Weyts: Onderwijs en het Vlaamse klimaatbeleid

De Vlaamse regering wil dat ons onderwijs tot de wereldtop blijft behoren door voluit te kiezen voor leerlingen en daarbij de lat hoog te leggen. Maar, hoe valt dit te rijmen met het feit dat diezelfde Vlaamse regering op de rem staat op vlak van klimaatinspanningen, zodat diezelfde 1,6 miljoen jonge mensen steeds minder kans krijgen op een leefbare toekomst?

Lees verder

Opvang van asielzoekers: kroniek van een voorspelde crisis

Het Belgisch opvangnetwerk is opnieuw verzadigd. Al bijna een maand kunnen veel mensen geen verzoek tot bescherming meer indienen en wordt hen het recht op opvang ontzegd. Deze nieuwe crisis is te wijten aan het jarenlange slechte beheer, waarbij een eenduidige toekomstvisie lijkt te ontbreken. Mensen in nood betalen nu de gevolgen van deze nalatigheid, hun recht op asiel wordt met voeten getreden, en zij worden in totale ellende achtergelaten. Onze organisaties roepen de Belgische staat opnieuw op om een einde te maken aan deze schendingen van de rechten.

Lees verder

Oxfam roept op tot hervatting vredesgesprekken Westelijke Sahara

Op 13 november 2020 werd het 29-jarige staakt-het-vuren tussen de bevrijdingsbeweging Polisario en Marokko, bezetter van de Westelijke Sahara verbroken. Oxfam klaagt de recente escalatie aan en vreest verwoestende gevolgen voor de Sahrawi-bevolking. De VN moet zijn bemiddelende taak terug volop opnemen.

Lees verder

Oproep: 'EU-parlementsleden, stem tegen hervorming van Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)

Het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat ons allen aan, consumenten en producenten, zowel in het Noorden als in het Zuiden. Het hervormde GLB dat op 23 november gestemd wordt, is nefast voor de boerenlandbouw, onze voedselsoevereiniteit, het klimaat en onze biodiversiteit! Een brede coalitie voert actie op vrijdag 19 november (11u-13u, Luxemburgplein) voor een ander Europees en nationaal landbouwbeleid.               

Lees verder

COP26: positieve noten, maar overwegend zwak en teleurstellend akkoord

De internationale klimaattop in Glasgow is op zijn einde gelopen. Vlaamse Klimaatbewegingen: Greenpeace, Oxfam, Climaxi en WWF geven hun reactie. De organisaties erkennen dat het akkoord positieve punten bevat en een belangrijk signaal geeft, maar ook dat het verre van perfect is, de 1,5°C-doelstelling aan een zijden draadje hangt en belangrijke zaken weer op de lange baan geschoven worden. Wel klinkt de roep om een betere, klimaatrechtvaardige wereld steeds luider, en de rol die jongeren, inheemse leiders en activisten hierin spelen, wordt duidelijker.

Lees verder

Frustratie en woede na de klimaattop in Glasgow. Kunnen we de race tegen de tijd nog winnen?

One point five to keep the planet alive, dat was de inzet van deze top. Na veertien dagen onderhandelen is de woede bij klimaatactivisten en landen uit het Zuiden groot en terecht. Hoe moet het nu verder?

Lees verder

Qatar heeft nog een jaar om beloften aan arbeidsmigranten waar te maken terwijl de vooruitgang stagneert

In de briefing ‘Reality Check 2021’ constateert Amnesty dat de vooruitgang op het gebied van de arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten het afgelopen jaar is...

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Gevolgen van de klimaatconferentie in Glasgow

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium