Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Faut le faire! Waarom we morgen staken

Morgen organiseren we een actie- en stakingsdag. Steen des aanstoots zijn de exploderende facturen die mensen iedere dag in hun bus krijgen, terwijl de loonnormwet en bijhorende sjoemelsoftware de lonen nu al jaren blokkeert en vele bedrijven historisch hoge winsten boeken. Faut le faire!

Lees verder

WWF: “Zonder doorbraken op COP27 stevenen we af op klimaatramp”

Het Wereldnatuurfonds (WWF) roept de wereldleiders die momenteel samen zitten op de 27e klimaattop van de Verenigde Naties (COP27), op tot beslissende actie. “De klimaatcrisis verloopt op dit moment sneller dan onze reactie erop en overal ter wereld ondervindt men de catastrofale gevolgen van het uitblijven van actie”.

Lees verder

Publiek geld tegen fossiel kapitaal

Vandaag leggen overheden in Europa veel geld op tafel in het kader van de klimaatopwarming en om Russisch gas te vervangen. Deze plannen hebben echter minder met energietransitie te maken dan met de winsthonger van de fossiele industrie.

Lees verder

COP27 in Egypte: spoedcursus klimaatjargon

De internationale gemeenschap strijkt de volgende twee weken neer in het Egyptische Sharm-El-Sheikh voor de klimaattop COP27. Zo'n top heeft een heel eigen jargon, van loss and damage tot mitigation en INDC's. We zetten enkele van de belangrijkste termen op een rijtje.

Lees verder

Afrika wil geen voedingsbodem zijn voor de nieuwe Koude Oorlog

Op 17 oktober heeft het hoofd van US Africa Command (AFRICOM), US Marine Corps General Michael Langley een bezoek gebracht aan Marokko. Langley had een ontmoeting met hoge Marokkaanse militaire leiders, waaronder de inspecteur-generaal van de Marokkaanse strijdkrachten Belkhir El Farouk. Sinds 2004 houdt AFRICOM zijn “grootste en belangrijkste jaarlijkse oefening,” African Lion, gedeeltelijk op Marokkaans grondgebied. Afgelopen juni namen tien landen deel aan de African Lion 2022, met waarnemers van Israël (voor het eerst) en de NAVO.

Lees verder

Kan Europa de ogen sluiten voor rol VS in opblazen van de oliepijpleidingen?

Sinds de sabotage van de twee Nord Stream-pijpleidingen kunnen de Europeanen een winter van grotere armoede en koude verwachten. Door dit internationaal vandalisme werd de Russische gastoevoer naar Europa afgesneden en is een gaslek veroorzaakt waardoor een enorme hoeveelheid methaan, het schadelijkste broeikasgas, in de atmosfeer terechtkwam.

Lees verder

Hoe kan het Zuiden ontsnappen aan de bezuinigingsval?

De verrassende bezorgdheid van het IMF voor de toenemende ongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk biedt een kans om de ongelijkheid in de rest van de wereld aan te kaarten.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Wat als de klimaattransitie een levenstaak wordt?

De klimaatopwarming vraagt om een radicale omslag van ons systeem. In België treedt de overheid weinig doortastend op. Een groot contrast met Cuba. Daar ziet de overheid het als een levenstaak om het eiland door de klimaatstorm te loodsen. Auteur Julie Steendam vertelt er meer over.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium