Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Onze media geloven niet in persvrijheid op World Press Freedom Day

Er is een eenvoudige manier om te testen hoe ernstig onze media World Press Freedom Day op 3 mei 2022 nemen. Kijk naar hoe ze het jaar ervoor omgingen met aanvallen op de persvrijheid. Het is ronduit beschamend: dappere aandacht voor wat in Rusland en China verkeerd loopt, schijnheilig doen alsof er hier geen probleem is met machtsconcentratie van de mediabedrijven en met ... Julian Assange.

Lees verder

Michelle Graus (ACOD-VRT): “De VRT wordt systematisch verrot”

Om 4u deze namiddag legt het personeel van de VRT het werk neer voor een personeelsvergadering. De openbare omroep wil 25 miljoen besparen, waarvan 13 miljoen op personeelskosten. Met name de dagelijkse fictiereeks Thuis wordt geviseerd: die zou voortaan door een privébedrijf gedraaid worden, waarbij de huidige werknemers zouden overgenomen worden door dat bedrijf. Wij spraken met Michelle Graus, voorzitter van ACOD-VRT, over het hoe en waarom.

Lees verder

Is de ondragelijke hitte in Azië een voorproefje van wat ons te wachten staat?

Terwijl India en Pakistan getroffen worden door een extreme hittegolf, waarschuwt het IPCC dat snelle en diepgaande verandering in alle sectoren nodig zijn om de opwarming van de aarde onder controle te houden. Er bestaan oplossingen, maar om ze door te voeren is een confrontatie nodig met de gevestigde economische en politieke machten.

Lees verder

Oorlogsmisdaden in Oekraïne: tijd voor een volkstribunaal?

Er gaan stemmen op om Poetin te berechten voor oorlogsmisdaden. VN-expert Alfred de Zayas stelt in Oekraïne aan de ene kant duidelijke criminaliteit vast, maar ziet aan de andere kant ook diepgaande geopolitieke hypocrisie van de Westerse landen. Hij pleit voor een volkstribunaal.

Lees verder

Komt er dan toch een rijkentaks?

Goed nieuws: partijen van de Vivaldi-regering zeggen eindelijk wat de bevolking al heel lang wil: haal het geld waar het zit. Ze formuleren diverse voorstellen voor een of andere vorm van rijkentaks. Maar het is de vraag of deze voorstellen uiteindelijk veel zullen opbrengen. Er zijn nochtans goed uitgewerkte voorstellen om vrij snel een rijkentaks in te voeren die veel geld opbrengt.

Lees verder

Hoe onze opinie over de oorlog in Oekraïne wordt misvormd

Burgers krijgen een vertekend beeld van de oorlog in Oekraïne voorgeschoteld. De Amerikaanse mensenrechtenactivist Ajamu Baraka durft Biden te logenstraffen. Op een enkele uitzondering na beperken Belgische academici zich tot vraagtekens. Een kritische houding van nieuwsconsumenten vergroot de kans op een juist beeld van wat er zich afspeelt in de wereld.

Lees verder

Persvrijheid: ook in Vlaanderen en heel België een issue

3 mei, dat is de dag waarop wereldwijd het belang van persvrijheid in de verf wordt gezet. En wat sommigen ook mogen beweren, ook in onze contreien is aandacht op de plaats. Meer dan eens botsen journalisten ook hier op ongepaste hinderpalen, los dan van de geoorloofde beperkingen op hun werk. Bovendien is persvrijheid – zoals de democratische rechtsstaat waar ze deel van uitmaakt – nooit definitief verworven.

Lees verder

“Ondraaglijke hitte in New Delhi: dit is hoe de klimaatcrisis voelt”

"Een korte namiddagwandeling is een uitputtingsslag”, getuigt de Indiase Sapna Verma. Ze vreest dat hittegolven zoals de huidige in haar land enkel maar erger worden, tenzij er een einde komt aan de verbranding van fossiele brandstoffen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Burgerbeweging Tegengas start spoedprocedure bij RvS tegen bouw gascentrale Les Awirs

Burgerbeweging Tegengas start vandaag een spoedprocedure bij de Raad van State om de bouw van de nieuwe fossiele gascentrale in Les Awirs stil te leggen. Engie-Electrabel is recent met de voorbereidende werken gestart, ondanks de lopende procedure die Tegengas aanhangig maakte begin januari. Om de werken stil te leggen en verdere schade te voorkomen dienden de advocaten van Tegengas vandaag een zogenaamde vordering in tot schorsing.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium