Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Wist je dat? Exxon voorspelde al decennia geleden klimaatopwarming, maar financierde ontkenners nog 27 jaar

Exxon en de andere energiereuzen wisten in de jaren zeventig al dat de ontginning van fossiele brandstof zou leiden tot een klimaatontaarding. Toch hebben ze alles gedaan om dat te ontkennen en hebben ze jarenlang denktanks en onderzoekers gefinancierd die klimaatontkenning propageerden.

Lees verder

Brazilië na poging tot staatsgreep: "Lula komt hier sterker uit dan ooit tevoren"

Op zondag 8 januari 2023 ondernamen enkele duizenden supporters van voormalig president Jair Bolsonaro een poging tot staatsgreep in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Hun poging tot staatsgreep mislukte echter volledig. DeWereldMorgen.be sprak erover met onafhankelijk journalist Brian Mier in Brazilië. 

Lees verder

Ondanks bloedige repressie blijven Peruanen op straat komen

Sinds de afzetting van president Pedro Castillo begin december 2022 door een ‘wetgevende staatsgreep’ zijn Peruanen massaal op straat gekomen om daartegen te protesteren. Leger en politie treden bijzonder hard op en schieten om te doden. Ondertussen is het aantal dodelijke slachtoffers al opgelopen tot 46, maar het volksverzet plooit voorlopig niet.

Lees verder

Solidariteit voor Lützerath van Grootouders voor het Klimaat

Grootouders voor het Klimaat organiseerden op zondag 8 januari 2023 een bezoek aan Lützerath, het dorpje dat waarschijnlijk gaat verdwijnen voor de ontginning van sterk vervuilende bruinkool door energiegigant RWE. Lützerath is uitgegroeid tot symbool voor wat er verkeerd gaat met het Duitse klimaat- en milieubeleid. Grootouders voor het Klimaat drukte met dit bezoek zijn solidariteit uit met de klimaatstrijders ter plaatse.

Lees verder

Hoe tevreden ben jij over DeWereldMorgen.be?

Beste DWM-supporter, Tweejaarlijks onderzoeken we de tevredenheid bij onze community en dus bij u. Wij appreciëren het enorm wanneer u...

Lees verder

Wapens, kinderen, een imperium dat zijn naam ontkent en meer tegendraads leesvoer

Shootings, racistisch geweld, trigger happy politie, het fenomeen in de VS is bekend. Minder aandacht is er voor slachtoffers die per ongeluk, door misverstand, gebrek aan ervaring, stoerdoenerij, verkeerde handelingen tijdens het poetsen, onveilig opbergen etc. geraakt worden. In 2022 kwamen in de VS 306 kinderen jonger dan 12 om door wapens, dikwijls in de eigen woning, door familie. Verder nog leesvoer over Oekraïne en China, en een introductie tot twee uitstekende alternatieve nieuwsbronnen in de VS.

Lees verder

Uitstoot privéjets verviervoudigd tijdens World Economic Forum 2022

Meer dan duizend privéjets vlogen tijdens het jaarlijkse World Economic Forum in 2022 van en naar vliegvelden rond het Zwitserse Davos. De CO2-uitstoot van privéjets van en naar Davos lag vier keer hoger dan in een gemiddelde week. Dat blijkt uit een analyse van CE Delft in opdracht van Greenpeace International. Greenpeace eist een Europees verbod op privéjets en korteafstandsvluchten met treinalternatieven.

Lees verder

Het verhaal van een klassenproject

De Vlaamse media openden het nieuwe jaar met een publiek debat over nationale identiteit via geschiedenislessen. Daarmee is de toon in aanloop van 2024 gezet. Aandacht voor geschiedenis is natuurlijk welkom. Maar voor nationalistische framing zal ‘de gewone Vlaming’ op termijn politiek een prijs betalen.

Lees verder

Blandine Lenoirs ‘Annie Colère’: Woede, abortusstrijd en militantisme

Daar waar het Amerikaanse abortusdrama ‘Call Jane’ in het verleden dook om er goede bedoelingen en heroïsme te vinden, teert de Franse tegenhanger ‘Annie Colère’ meer op woede om er verzet, solidariteit en militantisme te ontdekken. Niet toevallig mist de feel good cinema van Phyllis Nagy de kracht en urgentie van Blandine Lenoirs in sociale strijd verankerde film.

Lees verder

Zuurstof op zaterdag: nieuwe samenwerking in medialand

De Wereld Morgen zet zijn schouders onder de nieuwsbrief Zuurstof op Zaterdag. Lees nu elke zaterdag een gevarieerde nieuwsbrief van 7 onafhankelijke mediaorganisaties. Wat komt er aan bod? Actualiteit, wetenschap, cultuur, analyse, onderzoeksjournalistieke, kamperen en wandelen en maatschappijkritiek.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium