Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Sarah Bracke: "Voor de afbrokkeling van vrouwen- en LGBTQ+-rechten hoeven we niet enkel naar extreemrechts te kijken"

Reeds verworven vrouwen- en LGBTQ+-rechten brokkelen langzaam af. Mede door de opmars van extreemrechts, maar we moeten niet enkel naar hen kijken, want veel van hun gedachtegoed is al mainstream geworden. We spraken met Sarah Bracke, hoogleraar in Sociology of Gender and Sexuality aan de Universiteit van Amsterdam, over hoe het zover heeft kunnen komen en de rol van de feministische beweging om deze ontwikkeling tegen te houden.

Lees verder

Vernieuwd Strategisch Internationaal Partnerschap VUB-Cuba-Zuid-Afrika

De Vrije Universiteit Brussel maakt haar samenwerking met de Universidad Central 'Marta Abreu' de Las Villas in Santa Clara in Cuba en met de University of the Western Cape in Zuid-Afrika officieel. Deze samenwerking laat de universiteiten toe te verbreden op vlak van onderzoek, onderwijs en dienstbetoon aan de maatschappij.

Lees verder

Familie van gevangene die stierf in isoleercel in Leuven Centraal trekt naar de rechtbank

Yassine Sidali uit Hoboken, die in de nacht van zaterdag op zondag 30 oktober 2022 stierf in een isoleercel van Leuven Centraal. De familie heeft nu klacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij de onderzoeksrechter. Yassines dood is slechts één van de vele verdachte overlijdens in Belgische gevangenissen.

Lees verder

Steuncampagne voor laatste Brusselse gemeenschapscafé tegen plannen commercialisering door stadsbestuur

Met de slogan “0% winst, 100% solidariteit" lanceert Boom-café op 14 december een campagne om één van de laatst overgebleven vrij toegankelijke ruimtes in hartje Brussel te behouden. Het gezellige café in zelfbeheer, vlak aan de Sint-Gorikshallen, draait volledig op vrijwillig engagement. Uitzetting dreigt echter omdat eigenaar stadsbestuur van Brussel het pand commercieel wil verpatsen. Het Boomcafé lanceert daarom een steuncampagne, gericht aan de burgemeester van de stad Brussel.

Lees verder

Australië frontlijnstaat in de nieuwe Koude Oorlog: een doodlopend straatje

Het laatste wat de VS willen is een echte vrije wereldmarkt met eerlijke concurrentie. Die geeft immers onvermijdelijk het voordeel aan het grootste land ter wereld, China. Daarom plant het land sinds 2012 onder president Obama een nieuwe Koude Oorlog om China te verplichten te investeren in een militair apparaat ten koste van zijn economische ontwikkeling, dezelfde strategie als tijdens de eerste Koude Oorlog. Deze geostrategische keuze verplicht Australië tegen zijn economische belangen in te gaan. Een doodlopend straatje, volgens Vijay Prashad.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Naar een vermoeden van arbeidsovereenkomst als grondslag van de arbeidsverhoudingen

Al meer dan een eeuw lang wordt de beschermende arbeidswetgeving en sociale zekerheid telkens weer ontweken en uitgesloten door zelfstandige arbeid, onderaanneming of zelfs vrijwilligerswerk, om nog over de schijnvennootschap te zwijgen. De arbeidswetgeving en sociale regelgeving zorgen voor arbeids- en sociale bescherming van de werknemer, maar ze zijn er niet in geslaagd om sociale uitbuiting en uitsluiting te voorkomen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium