Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

COP27: rijke landen bieden doek voor het bloeden, terwijl oorzaak klimaatontwrichting vrij spel krijgt

De VN-klimaattop COP27 in Sharm-el-Sheikh Egypte liep zondag 20 november op zijn einde. De bijna tweehonderd deelnemende landen kwamen afgelopen weekend tot een slotakkoord. De brede klimaatbeweging reageert, wij bundelden de reacties van de Klimaatcoalitie, 11.11.11, Greenpeace, en Oxfam. ‘COP27 vergeet de oorzaak van de klimaatcrisis aan te pakken. De uitstap uit alle fossiele brandstoffen heeft de tekst niet gehaald.’

Lees verder

Beleeft Iran zijn mei 68? Vijf zaken die je moet weten over de protesten

Reeds meer dan twee maand komen Iraniërs op straat. Wie zit er achter de protesten en wat beweegt de demonstranten precies? Verschilt deze protestgolf van vorige en hoe grootschalig en gewelddadig is deze golf? En vooral, zijn de protesten sterk genoeg om de regering ten val te brengen?

Lees verder

De stad Gent zou beter in socio-sportieve projecten investeren dan in een VRT-show

De Stad Gent kent een subsidie van 100.000 euro toe aan de VRT om de live-uitzendingen van het WK voetbal vanuit het Wintercircus te ondersteunen. VZW Touché, die recent subsidies uit het innovatiefonds misliep, vindt dit een vreemde keuze voor de vrije, warme en averechtse stad Gent. Bij Touché leer je omgaan met je eigen kwaadheid en agressie, onder andere door te boksen.

Lees verder

De Reichskristallnacht was niet het begin van de jodenuitroeiing

Op 9 november stuurde VRT NWS enkele foto’s rond van vernielingen van joods bezit tijdens de door nazi’s georganiseerde Reichskristallnacht (9-10 november 1938). De ‘nooit eerder geziene’ beelden waren recent verworven door Yad Vashem, het Israëlisch herdenkings- en herinneringsoord voor de Sjoa (Shoah).

Lees verder

Energy Charter Treaty: Greenpeace maakt grote liefde van N-VA voor fossiele energiebedrijven zichtbaar

Greenpeace voerde op maandagochtend 21 november actie aan het partijbureau van de N-VA. De milieuorganisatie toont met een groot spandoek dat de partij de fossiele energiebedrijven een hand boven het hoofd houdt. Greenpeace vindt het onbegrijpelijk dat N-VA de Belgische uitstap uit het omstreden Energiehandvestverdrag (ECT) blokkeert.

Lees verder

Kantelende wereldverhoudingen en het einde van het neokolonialisme. Deel 3. De strijd om Afrika

De Ethiopiër Mohamed Hassan analyseert in een lang interview de woelige tijden waarin wij leven, de turbulente veranderingen in Afrika … Bijzonder interessant omdat hij de geopolitieke situatie analyseert vanuit een zuiders perspectief. De Wereldmorgen brengt het interview in vier delen. In dit derde artikel bekijkt hij de strijd tussen de drie grootmachten in Afrika, waar de VS fors terrein verliezen en China en Rusland hun posities versterken.

Lees verder

Jonge vluchtelingen op straat: de schaamte voorbij

België wordt constant op de vingers getikt omdat het vluchtelingen letterlijk in de kou laat staan. Sinds kort moeten zelfs gezinnen en jonge kinderen op straat proberen overleven. Deze open brief aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie klaagt deze schandalige situatie aan.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Terugblik COP27: waarom De Croo's speech niet over klimaatplaktivisme moest gaan

Aan het begin van de VN-Klimaattop die twee weken geleden van start ging in Sharm-El-Sheikh in Egypte, kreeg onze eerste minister Alexander De Croo vijf minuten het woord. Uit frustratie pende Kristien Lindemans dit stuk neer als reactie op de inhoud van die vijf minuten. Waarom we het vandaag nog publiceren? Omdat haar boodschap, ook na afloop van (de resultaten van) de COP27, jammer genoeg nog steeds van belang is.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium