Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Proces rond de dood van Mawda begint met valse noot

Op het proces over de dood van Mawda staan drie mensen terecht. De agent die haar doodschoot, de chauffeur van het busje en een vermeende mensensmokkelaar. De agent riskeert de lichtste straf. Hij moet zich verantwoorden voor onvrijwillige doodslag. De advocaten van de familie van Mawda proberen daar iets aan te doen. 

Lees verder

Minister Annelies Verlinden, u bent vandaag betrokken partij

  Beste mevrouw de minister, Het was een bijzonder gebaar van u, donderdag in de Kamer. Als minister van Binnenlandse...

Lees verder

Wist je dat het IMF pleit voor een coronataks? Dat en andere markante feiten over COVID-19

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Lees verder

Duizend advertentieruimtes gekaapt door een 'Justice for Mawda'-postercampagne

Terwijl het "Mawda-proces" begint bij de strafrechtbank van Bergen, zijn duizend advertentieruimtes gekaapt door een "Gerechtigheid voor Mawda"-postercampagne in heel België. De actie heeft tot doel de dodelijke gevolgen aan de kaak te stellen van een beleid van criminalisering van migranten dat heeft geleid tot de moord op de tweejarige Mawda op 17 mei 2018.

Lees verder

Rechtszaak Mawda start met kinderkleertjes aan 13 gerechtsgebouwen

Over het hele land zijn vanmorgen waslijnen met truitjes en kruippakjes opgehangen aan lokale rechtbanken. De actiegroep Justice4Mawda vraagt zo gerechtigheid voor Mawda, de tweejarige peuter die in 2018 stierf tijdens een dubieuze politieoperatie. De rechtszaak is vandaag van start gegaan in Bergen.

Lees verder

Operatie doofpot: hoe de politie een web van leugens spande in de zaak Mawda

Maandag start in Bergen het proces van Mawda, het tweejarige meisje dat stierf door een politiekogel tijdens een achtervolging. De agent wordt hierbij vervolgd voor onopzettelijke doodslag. Waarom het proces van Mawda van groot belang is? Omdat de manier waarop de instanties meermaals logen en vluchtelingen dehumaniseerden simpelweg duizelingwekkend is. #Justice4Mawda.

Lees verder

Robert Fisk (1946 – 2020) was belangrijkste Midden-Oosten-correspondent van ons tijdperk

Joods-Brits blogger Tony Greenstein ergert zich aan de denigrerende manier waarop de Britse pers hun voormalig collega Robert Fisk herdachten. Fisk ontmaskerde de objectieve en neutrale journalistiek van tegenwoordig voor wat ze is: kritiekloos reproduceren van het mantra dat 'wat wij doen altijd goed en goed bedoeld is'. Fisks werk legde de vinger op die open wonde. Zijn analyse van de Britse media is zo toepasbaar op de Belgische.

Lees verder

De coronakloof die door het Amerikaanse onderwijs snijdt. “We hebben nood aan een echte lockdown”

Niet alleen België, maar ook andere landen denken na over hoe ze onderwijs tijdens de coronapandemie kunnen organiseren. Zo ook de Verenigde Staten. Toch lijkt er tussen de verschillende staten weinig eensgezindheid over hoe ze een veilige leeromgeving kunnen creëren. Terwijl universiteiten in Washington en omstreken voorzichtig omspringen met de regels, zijn ze in Florida iets lakser. “It’s all about the money here”, klinkt het vanuit het zuiden.

Lees verder

Robert Pollin en Noam Chomsky bepleiten een Global Green New Deal voor de mensheid

Amerikaans politicoloog C. J. Polychroniou sprak met econoom Robert Pollin en linguïst Noam Chomsky over de klimaatcrisis en de Green New Deal. Wat is hun visie? Is een oplossing voor de klimaatcrisis nog een haalbare optie? Hoe zou een oplossing er concreet moeten/kunnen uitzien. Wat zijn de obstakels? Hun gesprekken bundelde hij in het boek 'Climate Crisis and the Global Green New Deal - The Political Economy of Saving the Planet'.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Sint-Niklazenaars betuigen steun aan 2-jarige Mawda, slachtoffer van politiegeweld

Maandag 23 november is in Bergen het proces rond Mawda gestart, de tweejarige kleuter die in 2018 omkwam door een politiekogel. “In heel wat steden versterken burgers de roep van bekende koppen uit binnen- en buitenland om gerechtigheid in deze omstreden zaak. Ook wij in Sint-Niklaas willen met een actie onze steun betuigen aan de familie”, zegt Debby Burssens van Sint-Niklaas zonder Racisme.

Lees verder

Proces rond Mawda: "De rechtstaat heeft een knauw gekregen"

  NavBel is de Belgisch-Koerdische gemeenschapsorganisatie die het treurige incident die het leven kostte aan Mawda, van bij het begin van zeer dichtbij opvolgt. We hebben in mei 2018 de ouders omkaderd en begeleid, hen...

Lees verder

Cartoon: Oplossing voor de pakjesdienst van bpost

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium