Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

COP25 Madrid: Wat heeft het opgeleverd?

2019 was een ongezien warm jaar. Niet alleen op de barometer, maar ook op straat. 16 van de 17 warmste jaren, sinds het begin van de metingen in 1880, vonden plaats in de 21ste eeuw. Bosbranden, hittegolven en overstromingen braken alle records. In reactie op de politieke impasse mobiliseerden jongeren over de hele wereld zich in klimaatmarsen en klimaatstakingen. COP25, de klimaatconferentie van Madrid, is dan ook een symbolische top. Het waren de langste klimaatonderhandelingen ooit, maar wat heeft het opgeleverd?

Lees verder

De grote vervuilers deden nog maar eens een klimaattop mislukken

Twee weken werd op de klimaattop COP25 onderhandeld over het opschroeven van de ambities om de klimaatcrisis onder controle te krijgen. Dat gebeurde in Madrid nadat Chili te onstabiel geworden was door het massale volksprotest. De top werd een nieuwe flop. In de verlenging werd – terwijl de meeste deelnemers al terug naar huis waren – eindeloos gebikkeld over een paar paragrafen in wat leek op een wedstrijd ‘hoe kan je een tekst zo flauw en tandeloos mogelijk maken’.

Lees verder

Minimumpensioen van 1.500 euro? Vier valstrikken waarmee een nieuwe regering ons kan bedotten

De eerste Burgerwet is vorige week neergelegd. Meer dan 100.000 burgers dienen samen een wetsvoorstel in tot verhoging van het minimumpensioen naar 1.500 euro netto. Niet voor niets vindt het initiatief zoveel steun. Acht op tien gepensioneerde werknemers en zelfstandigen hebben nu een pensioen van minder dan 1.500 euro per maand. De helft heeft minder dan 1.250 euro per maand. Je leven lang werken en sociale bijdragen storten voor een habbekrats die zelfs niet volstaat om een gemiddeld rusthuis te betalen. Een schandvlek op de Belgische sociale zekerheid.

Lees verder

Grootschalige tape-actie in 't straatbeeld uitgebreid naar Leuven, Brussel en Gent

Opnieuw werd vannacht een aanzienlijk deel van de monden in het Antwerpse straatbeeld afgeplakt met gele tape. Het is al de tweede keer deze week dat studenten er ’s nachts op uit trekken om standbeelden en reclameposters de mond te snoeren. Deze keer blijft het echter niet bij Antwerpen, ook studenten uit Leuven, Brussel en Gent trekken er op uit.

Lees verder

David Nathan, psychiater en voorzitter DFCR: "Binnen 5 jaar verwacht ik federale cannabislegalisering in VS"

Doctors for Cannabis Regulation (DFCR) is een Amerikaanse artsenorganisatie die zich tot doel stelt om recreationeel cannabisgebruik voor volwassenen te legaliseren. Volgens DFCR zorgt het huidige federale verbod voor sociale onrechtvaardigheid en brengt ze de volksgezondheid schade toe. David Nathan, psychiater en voorzitter van de bestuursraad onthult hoe het verbod de Amerikaanse samenleving aantast en welke verbeteringen cannabislegalisering met zich meebrengt.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Over trouw (liefde in het Antropoceen)

[Traduction française en bas de page] Kant definieerde het huwelijk als een band met het oog op het wederzijdse, levenslange bezit van elkaars geslachtsdelen. (‘[…] die Ehe (Matrimonium), dass ist die Verbindung zweier Personen verschiedenen...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium