Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Prijsstijging trein is 100 % politieke beslissing, nul % financiële noodzaak

Het overheidsbedrijf NMBS rechtvaardigt de prijsstijging vanaf 1 februari 2023 met de gestegen uitgaven voor energie en de gedaalde inkomsten na de pandemie. Federale politici geven de indruk dat ze hier niet bijster veel aan kunnen doen, de tering naar de nering zetten... Niets is minder waar, dit is een politieke keuze, géén financiële noodzaak.

Lees verder

2,8 miljoen mensen op straat in Frankrijk tegen pensioenhervormingen

De geplande pensioenhervormingen van Macron lokken bijzonder veel verzet uit. Op dinsdag 31 januari kwamen bijna drie miljoen mensen op straat en kwam het land bijna tot stilstand. Dit is de tweede massaal opgevolgde actiedag op minder dan twee weken tijd. Mogelijk is dit het begin van een brede en hevige protestbeweging.

Lees verder

Oorlogskoorts: na Oekraïne Taiwan?

Eind januari verklaarde een topgeneraal van de VS dat een oorlog om Taiwan al binnen twee jaar zou kunnen uitbreken. Zitten we binnenkort na Oekraïne met een tweede brandhaard in Azië? We legden de vraag voor aan Chinakenner Dirk Nimmegeers.

Lees verder

Wind en zon verhinderen comeback van steenkool

De gevreesde comeback van steenkoolcentrales in Europa is op een sisser geëindigd. Vooral wind en zon hebben vleugels gekregen door de energiecrisis, en halen aardgas in als belangrijkste bron van elektriciteit. 

Lees verder

Meer groen in de stad kan derde van hittedoden vermijden

Ruim 4 procent alle de sterfgevallen in Europese steden tijdens de zomermaanden is te wijten aan het “hitte-eiland-effect”, blijkt uit een nieuw onderzoek in The Lancet. Extra bomen in de stad zouden bijna een derde van die sterfgevallen kunnen vermijden. 

Lees verder

Kan gen van honderdjarigen ons straks ook verjongen?

Een gen dat ontdekt is bij honderdjarigen blijkt de biologische leeftijd van het hart met tien jaar terug te draaien. Is het anti-verouderingsgen gevonden? De wetenschappers noemen hun ontdekking een “doorbraak” die veel potentieel biedt voor patiënten met hartfalen.

Lees verder

Mensen uit armoedeverenigingen gaan in dialoog met minister Lalieux

Op initiatief van BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding [1]) ging federaal minister Karine Lalieux, bevoegd voor armoedebestrijding, op 31/1/2023 in gesprek met mensen met armoede-ervaring uit Brusselse, Vlaamse en Waalse verenigingen. Ze bespraken de implementatie van het federaal plan tegen armoede en ongelijkheid. Dit plan is essentieel voor de armoedestrijd in België, gezien het richting geeft en de maatregelen omvat voor het beleid op het federaal niveau. 

Lees verder

Nieuwjaarstoespraak Vooruit-voorzitter Conner Rousseau

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau sprak zijn nieuwjaarstoespraak uit op 22 januari. Dit is de volledige tekst.

Lees verder

Nieuwjaarstoespraak Groen-voorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout

Op 28 januari 2023 om 17:30 uur gaven Groen-co-voorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout hun nieuwjaarstoespraak in de Blikfabriek te Antwerpen. Dit is de volledige tekst.

Lees verder

Nieuwjaarstoespraak PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw

Op 15 januari 2023 gaf PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw zijn nieuwjaarstoespraak. Dit is de volledige tekst.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

World Hijab Day, werelddag van de hoofddoek: kan dat wel?

Op 1 februari is het World Hijab Day. Het doel daarvan is het bestrijden van “onverdraagzaamheid, discriminatie en vooroordelen tegenover moslimvrouwen”.  Concreet spitst zich dat toe op het doen aanvaarden en respecteren van de hoofddoek, het bestrijden van “hijabofobie”.

Lees verder

Fietsenstalling in vleeshuis

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium