Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

COVID-19: 5 vitale lessen om een klimaatcrisis te voorkomen

De globale pandemie was een vingeroefening voor wat ons mogelijk te wachten staat met de klimaatopwarming. Uit de voorbije crisisperiode vallen daarom heel wat interessante en belangrijke lessen te trekken.

Lees verder

Na anderhalf jaar is de klimaatbeweging terug: minstens 50.000 mensen in de straten van Brussel

Deze zondag 10 oktober trokken minstens 50.000 mensen het klimaatprotest weer op gang: massaal veel burgers maken zich grote zorgen en de beweging wordt steeds diverser. De klimaatcrisis is een feit en ook in België nemen de extreme weersomstandigheden toe. De actievoerders vragen zich af hoeveel slachtoffers er nog meer moeten vallen voordat we echt in actie schieten.

Lees verder

CIA-plan moord Assange, 10 jaar illegale vervolging, media werken passief of actief mee

Onafhankelijk onderzoeksjournalist Jonathan Cook ziet in het CIA-plan voor de moord op Julian Assange in 2016-2017 geen aberratie of afwijking van de norm van een verder normale rechtsgang. Dit plan is slechts een klein onderdeel van 10 jaar illegale vervolging van een journalist. Die beging de ultieme fout de oorlogsmisdaden van de VS en hun bondgenoten te openbaren, in plaats van zich zoals het hoort voor een mainstream journalist te beperken tot de oorlogsmisdaden (echte en beweerde) van de vijanden van het ogenblik.

Lees verder

Klimaatactivisten bezetten kantoor Groen/Ecolo

Sinds 10u00  deze ochtend bezet een groep van 30 klimaatactivisten en leden van burgergroepen het hoofdkantoor van Groen/Ecolo in Brussel. Zij eisen dat de regeringspartijen het subsidiemechanisme voor fossiele gascentrales annuleren, zich volledig en onvoorwaardelijk scharen achter de kernuitstap in 2025 en stoppen met medewerking verlenen aan andere onnodige schadelijke projecten.

Lees verder

'Journalisten staan overal steeds meer onder druk, helaas ook in eigen land'

Het is met bijzonder veel enthousiasme en voldoening dat Media.21 kennis heeft genomen van de Nobelprijs voor de Vrede voor de journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov. Het Nobelcomité raakt daarmee een essentieel thema aan: de persvrijheid, die steeds meer onder druk staat.

Lees verder

‘Martin Luther King vs. the FBI’: De liquidatie van Amerikaanse staatsvijanden

Nadat ‘Judas and the Black Messiah’ al duidelijk had gemaakt hoe genadeloos de Amerikaanse inlichtingendienst FBI in de sixties ten strijde trok tegen de radicale Black Panthers, toont de documentaire ‘Martin Luther King vs the FBI’ hoe ze ook de meer gematigde dominee King dwarsboomden. Regisseur Sam Pollard maakt gebruik van recent vrijgegeven documenten, weinig vertoonde beelden en duiding door experten om het gebeuren niet enkel te situeren in zijn tijdsgewricht maar ook om aan te geven hoe actueel zowel het criminele overheidsgedrag als het onderliggende racisme nog altijd zijn.

Lees verder

Werelddaklozendag: Pak de wooncrisis in Vlaanderen aan!

Wie door de straten wandelt, beseft het vaak niet maar er woedt een wooncrisis in Vlaanderen. Een groot deel speelt zich achter de gevels af. Mensen wonen te duur, te klein, in woningen van slechte kwaliteit of beschikken niet over een eigen plek. Met de dertig ondertekenende organisaties zien we dagelijks de gevolgen van slecht wonen op mensen hun leven en toekomstkansen. Daarom doen we vandaag, op Werelddaklozendag, opnieuw een oproep aan bevoegde overheden om dringend adequate oplossingen te voorzien.

Lees verder

Klimaatangst zet rem op ontwikkeling van jongeren

Jongeren kampen steeds vaker met gevoelens van angst en moedeloosheid door de alarmerende berichten over de toestand van ons klimaat. Experts waarschuwen voor de gevolgen daarvan voor de maatschappij. “Leiders moeten dringend werk maken van de uitrol van een pad dat naar een gelukkige en gezonde toekomst leidt.”

Lees verder

Europese strategische en economische belangen jagen controversiële wapenexporten aan

Een restrictief wapenexportbeleid wordt stelselmatig opzij geschoven voor strategische en economische belangen. Het beëindigen van Europese wapenexporten naar oorlogen, conflictgebieden en mensenrechtenschenders wordt daardoor ernstig gehinderd, zo concludeert Stop Wapenhandel in het vandaag verschenen rapport ‘A Union of Arms Exports: Why European arms keep fuelling war and repression around the world’.

Lees verder

"Amnesty: Curaçao schendt mensenrechten Venezolaanse vluchtelingen, met hulp van Nederland"

Amnesty International hekelt in een nieuw rapport de slechte behandeling van Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao. Daarbij speelt ook Nederland een rol, zegt de organisatie, via hulp op het vlak van kustbewaking en detentie.

Lees verder

Nazaten van Mozambikaanse tot slaaf gemaakten proberen tevergeefs gestolen land terug te krijgen

Nadat ze tijdens de apartheid uit hun huizen verjaagd werden, werden leden van de Makua-minderheid in Zuid-Afrika bestempeld als rechtmatige eigenaar van een stuk grond in de stad Durban. Bureaucratie en weigerachtige bewoners ontzeggen de Makua echter al meer dan zeventien jaar hun eigendom.

Lees verder

Luchtvervuiling in Afrika eist meer dan miljoen levens op jaar tijd

Luchtvervuiling eist een grote menselijke en economische tol op het Afrikaanse continent, en hindert de intellectuele ontwikkeling van kinderen. Dat blijkt uit een analyse in The Lancet.

Lees verder

IEA hoopvol over toekomst duurzame waterstof

Het Internationaal Energieagentschap schetst in een nieuw rapport een hoopvol beeld over de toekomst van duurzame waterstof, al zijn niet alle obstakels van de baan.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Overheden verergeren klimaatcrisis met miljarden exportsteun per jaar

Overheden ondersteunen fossiele projecten met tientallen miljarden euro exportsteun per jaar via hun exportkredietverzekeraars (ekv's). Ook Nederland. Deze publieke instellingen opereren veelal op de achtergrond en verergeren de klimaatcrisis. Daarom lanceren Both ENDS en Milieudefensie samen met 18 maatschappelijke organisaties uit 14 andere landen een unieke website, die pijnlijk blootlegt hoe overheden en hun ekv’s fossiele projecten steunen en daarmee de klimaatdoelstellingen ondermijnen.

Lees verder

Teken samen met mensen in armoede de krijtlijnen uit: maak ruimte voor échte participatie!

De Werelddag van Verzet tegen Armoede vindt jaarlijks plaats op 17 oktober. Het is dé gelegenheid bij uitstek om wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht te brengen. Het Netwerk tegen Armoede koos dit jaar het ‘recht op maatschappelijke participatie’ als centraal thema. Mensen in armoede hebben vaak met uitsluiting te maken.

Lees verder

Turkije spreekt opgepakte Pride-deelnemers vrij

Turkije spreekt alle opgepakte deelnemers aan een Pride-bijeenkomst in 2019 in hoofdstad Ankara vrij. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is verheugd over de vrijspraak.

Lees verder

Dure geneesmiddelen zetten ziekteverzekering steeds zwaarder onder druk

Nauwelijks tien geneesmiddelen kostten onze ziekteverzekering in 2019 samen ongeveer 911 miljoen euro (CM-cijfers geëxtrapoleerd naar de volledige Belgische bevolking). Dat blijkt uit een analyse van facturatiegegevens van CM-leden voor 2019. Daarmee zijn die tien geneesmiddelen goed voor 17,3% procent van het totale geneesmiddelenbudget.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium