Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Gevangenisstraffen (met uitstel) voor een vakbondsactie? In België kan het voortaan

Een maand gevangenisstraf met uitstel. Dat was het verdict dat ABVV-voorzitter Thierry Bodson vorige week te horen kreeg. Samen met hem werden 16 andere militanten van de socialistische vakbond veroordeeld omdat ze tijdens een stakingsdag in Luik aansloten bij een wegversperring. “Dit is een vonnis dat alle sociale bewegingen bedreigt en elke persoon die deelneemt aan een protestactie in de openbare ruimte”, reageert het ABVV.

Lees verder

Defend the Defenders! 50 sociale organisaties trekken aan de alarmbel

Op 10 december vieren we jaarlijks de dag van de mensenrechten. Het is op die dag in 1948 dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens aannam. Maar 72 jaar later lopen verdedigers van mensenrechten wereldwijd nog altijd groot gevaar.

Lees verder

Vlaanderen Excelleert!? Kritiek op de rechtse cultuurpolitiek

Met een knal, zo brak een jaar geleden rond deze tijd het cultuurprotrest tegen de regering-Jambon 1 los. Om dat te herdenken, hebben de cultuurvakbonden afgelopen week het boek 'Vlaanderen Excelleert!?' uitgebracht. Een tableau vivant van het verzet, zeg maar. En nu is er ook 'Vlaanderen Excelleert!? The Movie, een kroniek van het historisch cultuurprotest tegen een politieke agenda die wil besparen om te kunnen vermarkten en die het cultuurbeleid wil inzetten als een instrument voor de Vlaamse natievorming. Bekijk 'm hieronder.

Lees verder

Akkoord betonstop bevat goede en slechte punten

De regeringspartijen N-VA, Open Vld en CD&V hebben een akkoord bereikt over de betonstop. Bond Beter Leefmilieu (BBL) vindt het moratorium op de woonuitbreidingsgebieden positief. Zo blijven in een klap duizenden hectaren open ruimte onbebouwd. De schadevergoeding voor bouwgrond die van bestemming wijzigt, zet echter de deur open voor speculanten en dreigt een bouwshift onbetaalbaar te maken. Veel zal nu afhangen van de concrete teksten.

Lees verder

EU ziet geen fraudeprobleem in komende verkiezingen Haïti, bevolking denkt er anders over

Terwijl in Haïti een grootschalige sociale beweging het vertrek eist van het president Jovenel Moïse, voor zijn betrokkenheid bij het Petrocaribe-schandaal en bij het registratiesysteem van kiezers, gaat de EU door met zijn steun aan het huidige bewind, volgens politicoloog Frédéric Thomas van het Centre Tricontinental.

Lees verder

Greenpeace voert actie met luchtballon bij cruciale EU-klimaattop: ‘Op welke planeet leven jullie?’

Actievoerders hebben een luchtballon laten zweven nabij een cruciale Europese top in Brussel. Ze waarschuwen de aanwezige staats-en regeringsleiders dat ze niet genoeg doen om de klimaatcrisis aan te pakken. De geloofwaardigheid van de EU inzake klimaat hangt aan een zijden draadje.

Lees verder

'Understandig the War Industry' toont reële dimensies oorlogsmachine VS

Geen enkel land ter wereld heeft meer troepen, wapens, basissen over heel de wereld verspreid dan de VS. De VS alleen heeft meer militaire kracht dat de tien volgende militaire grootmachten samen en acht daarvan zijn bondgenoten. Toch worden de VS nooit als 'agressor' aangeduid in de mainstream media. Het boek 'Understanding the War Industry' van Christian Sorensen brengt de echte cijfers samen.

Lees verder

Onthoofding en andere oorlogsmisdaden tijdens conflict Armenië-Azerbeidzjan moeten onderzocht worden

    Zowel de strijdkrachten van Armenië als van Azerbeidzjan hebben zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden tijdens het recente conflict...

Lees verder

Gemeenteraadsverkiezingen Brazilië: extreemrechts valt uiteen, links boekt terug vooruitgang

Op 29 november werd in Brazilië de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dit enorme land slaagt er tijdens een economische recessie en een pandemie in om 24 uur na het sluiten van de urnen alle stemmen geteld te hebben (dat andere grote land in het noorden daarentegen). De kandidaten van Bolsonaro verliezen zwaar, terwijl links aan een bescheiden relance begonnen is. Een analyse van Brian Mier voor Brasil Wire.

Lees verder

Beleid van Vlaamse regering werkt niet: zwerfvuil neemt sterk toe

  Vlaanderen wordt steeds vuiler. Dat blijkt vandaag uit het OVAM-rapport "Zwerfvuil en sluikstort 2019". Het huidige afvalbeleid van de...

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Hans Claus en Mohamed Barrie, boodschappers van radicale verandering door constructieve oplossingen

Op donderdag 10 december huldigt Pax Christi Vlaanderen gevangenisdirecteur Hans Claus en sociaal werker Mohamed Barrie als nieuwe Ambassadeurs voor de Vrede. Claus toont een doorgedreven engagement  voor een humaan en doeltreffend strafsysteem en een economie ten dienste van een leefbare samenleving. Barrie geeft handen en voeten aan een inclusieve superdiverse samenleving met concrete initiatieven zoals ‘Black History Month’ en door een jonge, scherpe en opbouwende stem te zijn in het anti-racismedebat. De plechtigheid in de handen van actrice en advocate Lien Van de kelder vindt online plaats.

Lees verder

Maatwerksector in actie: een loon om waardig van te kunnen leven, dat willen wij!

De werknemers uit de beschutte en sociale werkplaatsen voeren morgen/11 december en maandag/14 december acties  tegen de Vlaamse regering. Met een inkomen nauwelijks hoger dan het minimumloon, behoren deze “helden van de coronacrisis” tot de laagste verdieners van ons land. De regering gunt hen de komende vijf jaar geen extraatje zoals dat wel het geval is in andere sectoren uit de social profit, en dat terwijl deze werknemers een cruciale rol hebben gespeeld/spelen tijdens deze crisis.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium