Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Code geel en de roekeloze koppigheid van Weyts

Terwijl heel het land donkerrood kleurt op de coronakaart houdt Weyts koppig vast aan de kleur van de N-VA: geel. Zijn bewering dat er nauwelijks besmettingen zijn op school is onwetenschappelijk en onjuist. Zijn verknochtheid aan code geel is totaal onverantwoord en zou wel eens rapper dan gedacht kunnen leiden naar code rood of erger.

Lees verder

Ministeriële kabinetten: de kat met negen levens

Wie neemt de minister in zijn/haar kabinet op en hoe groot wordt dat kabinet. Het is weer heel even topnieuws – tot het voor de zoveelste maal begraven wordt om bij de volgende regeringsvorming vijf (nog vier te gaan) jaar later opnieuw even aandacht te krijgen. Enkele bedenkingen over zin (geen) en onzin (veel) van de politieke praktijk van ministeriële kabinetten en waarom de meeste landen gewoon zonder kunnen en niet eens snappen waarvoor ze nuttig zouden zijn.

Lees verder

September 2020 is warmste ooit gemeten

De voorbije maand september is de warmste sinds het begin van de metingen in 1880. Dat meldt de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA.

Lees verder

30 jaar abortuswet – De blijvende rol van feministen

Op 3 april 2020 was het dertig jaar geleden dat abortus in België onder bepaalde omstandigheden niet meer strafbaar werd. Of die gedeeltelijke legalisering van abortus er ook gekomen zou zijn zonder de strijd van de feministische en vrouwenbeweging is uiteraard moeilijk te zeggen. De samenleving was er al lang klaar voor: van vrouwen tot dokters en verpleegkundigen; van rechters en procureurs tot hulpverleners; van abortusbeweging tot publieke opinie. Ook de politieke verhoudingen waren er eindelijk rijp voor, ondanks de grote tegenkanting van koning Boudewijn. Om de wet toch maar niet te moeten ondertekenen, werd hij even koning af maar ondertussen wierp deze hele historie wel een schaduw over de aanzienlijke rol die de feministische beweging speelde in het abortusverhaal.

Lees verder

Crisis in Libanon drijft wanhopige gezinnen de zee op

De economische crisis in Libanon drijft steeds meer gezinnen de zee op in een poging om Cyprus te bereiken per boot. In september alleen al werden 230 migranten op vijf boten teruggestuurd.

Lees verder

Open brief aan mevrouw Zuhal Demir, vice-voorzitter van het EU klimaatnetwerk 

Samen met 70 internationale verenigingen schreef Grootouders voor het Klimaat een open brief aan minister Zuhal Demir. Hierin wordt duidelijk opgeroepen om de omgevingsvergunning voor het project one van Ineos niet goed te keuren. De Grootouders stellen zich grote vragen naar de engagementen die de Vlaamse overheid en de Stad Antwerpen in dit dossier al hebben genomen, en roepen ook op niet te investeren in wat zijn “de industrie uit het verleden” noemen. “Hierin investeren helpt ons niet de noodzakelijke transitie te maken, zet ons niet op de weg naar het Klimaatakkoord van Parijs en laat een kwalijke erfenis na voor onze (klein)kinderen”.

Lees verder

Wie wil de scholen nu niet open?

Eind augustus hebben de Vlaamse onderwijspartners de draaiboeken opgesteld voor verschillende ‘dreigingsniveaus’ van corona: code geel bij een beperkte transmissie van besmettingen, code oranje bij een systematische transmissie van besmettingen in de samenleving. Er is nu duidelijk sprake van zo’n systematische transmissie. Op basis van de afspraken zou onderwijs dus naar oranje moeten schakelen. Volgens de draaiboeken zou dat voor het leerplichtonderwijs betekenen dat de leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs nog maar halftijds naar school zouden kunnen (en halftijds van thuis uit moeten studeren).

Lees verder

Helft koralen in Great Barrier Reef verdwenen

Het Great Barrier Reef bij Australië is in de afgelopen dertig jaar 50 procent van zijn koraalpopulatie kwijtgeraakt. Klimaatverandering speelde daarbij de belangrijkste rol, bevestigt nieuw onderzoek.

Lees verder

Oproep tot linkse eenheid: ‘2022 (vraiment en commun)’

Tot 2022 leeft Frankrijk nog onder het neoliberale regime van Emanuel Macron. En hoe moet het dan verder? Macron II en nog meer van hetzelfde of een drastische politieke ommekeer en hoe zou die kunnen verlopen? Deze vraag gaat niet alleen op voor Frankrijk maar stelt zich ook voor vrijwel alle Europese landen die willen loskomen van zogenaamd common sense centrumrechtse regeringen. Dat gaat ook op voor België, zeker tegen 2024.

Lees verder

Israël wil opnieuw basisschool afbreken op Westelijke Jordaanoever

De Noorse Vluchtelingenraad (NRC) maakt zich ernstig zorgen over plannen van het Israëlische leger om een Palestijnse basisschool in de herdersgemeenschap Ras At-Tin af te breken. Het schooltje op de Westelijke Jordaanoever is onder meer door Europa gefinancierd.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Centraal-Amerikaanse activisten gaan strijd aan met grote kledingmerken

Vakbondsactivisten uit Centraal-Amerika slaan over grenzen heen, de handen in elkaar om waardig werk van grote kledingmerken te eisen.

Lees verder

Slaapt Minister Lydia Peeters? Nieuw truckparking in Tongeren zonder sanitaire voorziening

Langs de E313 ter hoogte van de op -en afrit 32 in Tongeren komt er een nieuwe truckparking. Deze komt naast de grote rotonde ten oosten van de huidige carpoolparking, die wordt uitgebreid tot 234 parkeerplaatsen voor auto’s. De truckparking zelf, op een apart omheind terrein, zal 44 plaatsen voor vrachtwagens tellen. Agentschap Wegen en Verkeer lanceerde zopas de aanbestedingsprocedure en uit de plannen blijkt dat op de parking geen enkele sanitaire installatie voor de chauffeurs is voorzien.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium