Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Pandora Papers: VS en GB dé toplanden die fiscale transparantie tegenhouden

De explosieve Pandora Papers richten de schijnwerpers in hoofdzaak op hooggeplaatste personen en wereldsterren waardoor landen en instellingen die belastingfraude ten bate van de rijken mogelijk maken, buiten schot blijven. Het gaat dan in hoofdzaak over de VS en Groot-Brittannië die dit systeem niet alleen in stand houden maar ook bevorderen en uitbreiden. VS-rijken ontbreken opvallend op de Pandora lijst. "Superrijken in de VS betalen al zo weinig belastingen dat een belastingparadijs voor hen geen meerwaarde betekent.”

Lees verder

Nobelprijs voor de vrede naar een Filipijnse en Russische journalist

De Nobelprijs voor de vrede gaat naar twee journalisten: Maria Ressa (Filipijnen) en Dmitry Muratov (Rusland). Het Nobel-comité geeft hen de prijs voor “hun inspanningen om de vrijheid van meningsuiting, die een voorwaarde is voor democratie en duurzame vrede, te waarborgen.” Het is een raadsel waarom net deze twee journalisten zijn uitgekozen. Het aantal journalisten dat in moeilijke omstandigheden opkomt voor de vrije meningsuiting is immers niet op een paar handen te tellen. En er zijn ook de vele klokkenluiders die het hard te verduren krijgen, onder wie Edward Snowden of Julian Assange.

Lees verder

Yanis Varoufakis: "Angela Merkel was slecht voor Europa en de wereld"

De Duitse verkiezingen betekenen het effectieve einde van het 16-jarige bestuur van Angela Merkel. Yanis Varoufakis beschrijft hoe zij de meest dominante leider gedurende vredestijd werd – ten koste van Europa.

Lees verder

Succesvol klimaatbeleid kan niet zonder ambitieus sociaal beleid

De opwarming van de aarde is niet langer een ver-van-ons-bed-show, ook België deelt in de klappen. Kijk maar naar de overstromingen van half juli, die ook de sterke sociale ongelijkheid pijnlijk duidelijk maken. Duizenden gezinnen waar het water al aan de lippen stond, verloren hun woonst en heel hun hebben en houden en dreigen nu helemaal kopje-onder te gaan. Hoewel ze het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming, dragen ze wel de grootste gevolgen. Een succesvol klimaatbeleid kan niet zonder een ambitieus en adequaat sociaal beleid. De armoedenetwerken in België roepen de verschillende overheden op tot sociale rechtvaardigheid. Ze vragen om mensen in een kwetsbare positie te begeleiden en ondersteunen in de groene transitie én te investeren in kwalitatieve en energiezuinige (sociale) woningen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Boerenorganisaties nemen deel aan klimaatmars: "Wij zijn deel van de oplossing"

Op 10 oktober zullen verschillende boerenorganisaties en hun bondgenoten - BoerenForum, Mouvement d’Action Paysanne (MAP), Fédération Unie de Groupements d’Eleveurs et d’Agriculteurs (FUGEA), MIG (Association de producteurs de lait) en ECVC (European Coordination Via Campesina) – aanwezig zijn op de klimaatmars Back to the Climate. De organisaties willen hiermee het belang van de boerenlandbouw1 als oplossing voor de klimaatcrisis benadrukken en vragen concrete steun van de politiek voor dit landbouwmodel.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium