Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Media over Bolivia: akelige replay van de jaren 1970-1980

De manier waarop de Belgische media in lijn lopen met de internationale – vooral Angelsaksische – media is een angstaanjagende herhaling van de vooringenomenheid, het nauwelijks verholen racisme en de totale ontkenning van de context van Latijns-Amerika in de schaduw van de VS. Ze doen geen enkele poging om een eigen analyse te maken. Alle clichés van de (eerste) Koude Oorlog worden terug opgerakeld.

Lees verder

Greta Thunberg: “Niemand is te klein om het verschil te maken”

Uitgeverij De Bezig Bij vertaalde tien toespraken en teksten van Greta Thunberg op sociale media in een boekje op zakformaat van amper 78 pagina's met als titel “Niemand is te klein om het verschil te maken”. Duidelijk, rechtuit, geëngageerd, een frisse bries in een wereld waar lange, wollige, vrijblijvende speeches met veel woorden en weinig (of geen) inhoud de norm zijn.

Lees verder

“Toeschouwers konden niet geloven dat witte mensen echt een rol speelden”

'Vita Siyo Muchezo Ya Watoto', oftewel 'oorlog is geen kinderspel', brengt drieëntwintig mensen uit verschillende achtergronden samen op een podium. Drie acteurs en een muzikant uit Congo en Burundi, negen Belgische acteurs en tien asielzoekers. Samen maakten ze een ontroerende en tegelijkertijd humoristische voorstelling over hoe mensen uit verschillende werelddelen, elk gevormd door hun eigen context en geschiedenis, hun conflictueuze realiteit benaderen en beleven.

Lees verder

"Zijn er boven- en ondergrenzen nodig aan rijkdom?"

Onze maatschappij kent een enorme concentratie van financiële rijkdom bij een kleine groep mensen. Terwijl velen van ons wegdromen bij de beelden die ons uit de leefwereld van de buitengewoon rijken bereiken, stellen we ons veel minder vragen bij de verdiensten, de wenselijkheid en de gevolgen die extreme rijkdom voor ons allen heeft. Professor Ingrid Robeyns, werkzaam aan de Universiteit van Utrecht, houdt zich beroepsmatig met deze vragen bezig.

Lees verder

"DON'T SHOOT": Justitie bevestigt het recht om politiebeelden te verspreiden die niet flou zijn...

De Brusselse rechtbank heeft een uitspraak gedaan in het voordeel van de organisatoren van de tentoonstelling 'DON'T SHOOT' door het recht te erkennen om in het kader van de uitoefening van hun taken in de openbare ruimte niet-vervaagde foto's van de politie te publiceren. Een overwinning voor het recht op informatie en de vrijheid van meningsuiting, de pijlers van elke democratische samenleving.

Lees verder

Bedrijven en klimaatverandering: een kans om meer te exploiteren?

Klimaatverandering is een feit en bedrijven, klimaat-realisten, banken, politici (...) weten het, vaak zelfs beter dan wij. Bovendien zien zij het als een kans om nieuwe markten te openen en nieuwe grondstoffen te exploiteren.

Lees verder

"Brussels Airlines, stop met gedwongen uitzettingen"

Open brief aan mevrouw Christina Foerster, de CEO van Brussels Airlines, waarin het bedrijf wordt uitgenodigd om niet langer mee te werken aan de gedwongen uitzettingen van mensen zonder papieren.

Lees verder

Het verdriet van Vlaanderen

Of ‘Het verdriet van Vlaanderen’ nu onder literatuur moet worden gerekend is mij na lectuur niet zo duidelijk - ik zou eerder spreken over ‘literaire non-fictie’ - maar voor mij is het wel heel duidelijk dat ‘Het verdriet van Vlaanderen’ een belangrijk instrument kan worden om de toenadering tussen kinderen en kleinkinderen van het verzet en kinderen van de collaboratie te bevorderen. Misschien kan daardoor het verleden en natuurlijk ook het heden van dit land minder als een wit-zwart film bekeken worden.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De tijd van excuses is over, de straat op!

De tijd van excuses is over. We moeten kunst blijven maken. Maar het gaat niet genoeg zijn om in de theaterzalen te schreeuwen om bestaansrecht. We moeten de straat op. Samen. Niet omdat dit gaat...

Lees verder

‘t Helpt niet om op mechanieken te vitten

Het 100 jaar oude stakingsnummer ‘de vier getouwen’ beschrijft hoe nieuwe technologie arbeiders onder druk zet. Dries Merre, communicatiemedewerker van FOS, zingt het jaarlijks mee tijdens de Gentse Feesten.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium