Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Werelddag Verzet tegen Armoede: 'Een sociaal bloedbad dreigt door de energiecrisis'

Op Werelddag van Verzet tegen Armoede, 17 oktober, voeren de armoedenetwerken samen met mensen in armoede actie over heel het land om het onrecht dat armoede is aan te kaarten. Dat is dit jaar, meer dan ooit tevoren, van cruciaal belang. De huidige energiecrisis en stijgende levenskosten storten onze samenleving in een ongeziene verarming.

Lees verder

Gezinnen met kinderen slapen op straat. Federale regering, zorg NU dat niemand nog op straat moet slapen!

De situatie voor mensen die asiel willen aanvragen is uiterst zorgwekkend. Ongeveer veertig kinderen en enkele tientallen gezinnen staan vanavond op straat. Het middenveld is aan het eind van zijn Latijn, de tijd van politiek uitstel is voorbij. Gezinnen, kinderen, vrouwen en mannen worden door de Belgische staat aan hun lot overgelaten en moeten de nacht op straat doorbrengen.

Lees verder

Doelwit kernwapenoefening NAVO? U, niet 'de Russen'

Operatie 'Steadfast Noon' moet Rusland tonen dat de NAVO klaar is om gepast op een kernwapenaanval te antwoorden. Tenminste, dat is de officiële uitleg. Tijd om even dieper in te gaan op de echte redenen waarom deze jaarlijkse oefening zoveel aandacht krijgt. Die zijn complex en talrijk: intimideren van 'de Russen' hoort er echter niet bij.

Lees verder

Armoede-expert VN: “Verhoog uitkeringen en lonen evenredig met inflatie of er zullen doden vallen”

Olivier De Schutter roept overheden wereldwijd op om sociale uitkeringen en lonen aan te passen aan de inflatie. Door de wereldwijde stijgende levensduurte kunnen veel mensen zich sommige basisbenodigdheden zelfs niet meer veroorloven. Dat is ronduit gevaarlijk, waarschuwt de armoede-expert van de VN.

Lees verder

‘Jawel, Belgische feministes zijn solidair met de strijd in Iran’

‘Belgische feministes volgen, met veel bewondering, wat er in Iran gebeurt. En ja, ze willen tot een tastbare solidariteit komen – wat geen eenvoudige opdracht is’, schrijft Els Flour van Furia. ‘Op welke manier ze dat doen, dat beslissen ze zelf, daar hebben ze geen vaderlijke raad bij nodig.’

Lees verder

Mattias Desmet geweerd: Antwoord van Jeroen aan Koenzel

Beste Koen, we lazen je bijdrage over de controverse rond Mattias Desmet op DeWereldMorgen.be. Eerst en vooral: dank om je argumenten helder en op een beleefde manier te verwoorden. Dat maakt het aangenamer om te antwoorden. 

Lees verder

'Rechten zonder grenzen', een advocaat zonder grenzen vertelt zijn verhaal

Brussels advocaat Luc Walleyn vertelt het aangrijpende levensverhaal van zijn strijd voor 'Rechten zonder grenzen'. Vanaf zijn jonge inzet tegen een racistische burgemeester in Schaarbeek over Kosovo, Rwanda en Palestina terug naar de Belgische genocidewet, neemt hij de lezer mee in een ontnuchterende wervelwind van ervaringen. Briljant advocaat, briljant verteller.

Lees verder

Parade van honger in Brussel: FIAN Belgium strijd voor recht op toegang tot gezonde voeding

Burgers en organisaties voor armoedebestrijding en hun bondgenoten mobiliseerden zich op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, in een 'Parade van Honger' in de straten van Anderlecht. Hun doel? Samen het recht op toegang tot gezonde voeding opeisen. In een context waarin steeds meer mensen in België honger lijden, willen de betogers de aandacht vestigen op de noodzaak van een structureel antwoord op een realiteit die alleen maar erger wordt.

Lees verder

'Red Nabilla!': Directeur De Studio wil gesprek met schepen van Cultuur Antwerpen Ait Daoud over schrappen projectsubsidies

Het Antwerps stadsbestuur besliste recent de projectsubsidies voor cultuur te schrappen. Dat is een doorn in het oog van jonge kunstenaars en kleinschalige kunstprojecten. Marc Verstappen, directeur van De Studio, richt zich tot schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud, en roept haar op tot een gesprek. "Laten we alvast één maatregel schrappen."

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Recht op Lucht verbijsterd: “Eerst een nieuwe autostrade bouwen en dan pas iets doen aan de luchtvervuiling in Antwerpse straten? Meent Koen Kennis dat nu echt?”

Gisteren publiceerde Recht op Lucht de resultaten van hun metingen in Antwerpse Street Canyons. Daaruit bleek dat er in verschillende Antwerpse straten meer luchtvervuiling hangt dan op de Antwerpse Ring. In een reactie aan Gazet Van Antwerpen zei Koen Kennis dat hij niets aan de verkeerscirculatie zal doen voor Oosterweel gebouwd is. Bij Recht op Lucht reageert men verbijsterd: “Al jaren weet men dat de street canyons het probleem zijn voor luchtvervuiling en dat een verlaging van de autodruk daar de enige oplossing is. De luchtvervuiling is er illegaal hoog en dan wil Koen Kennis nog wachten tot 2030 om daar iets aan te doen? Meent hij dat nu echt?”. 

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium