Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Voor de Palestijnen is niet Covid maar wel Israël nog steeds de grootste dreiging

De wereld leek even tot stilstand te zijn gekomen. Niet alleen werd van mensen verwacht om zich af te zonderen, er werd daarnaast ook verwacht dat de wereldconflicten en -problemen ook een pauze zouden inlassen. Dit was echter niet het geval. Daarom loont het om de aandacht te vestigen op hoe de pandemie de ongelijke verhoudingen tussen verschillende delen van de wereld heeft blootgelegd. Deze conjunctuur biedt een moment om na te denken over de impact van COVID-19 en de gezondheidsmaatregelen op maatschappijen en conflicten, door de manier waarop de samenleving is georganiseerd. Het virus leek aanvankelijk de hele wereld gelijk te treffen, toch heeft het niet overal even hard toegeslagen. Een voorbeeld hiervan is de staat van de landbouw in Palestina en het verzet van boeren tegen de Israëlische bezetting.

Lees verder

Beleid asiel en migratie is geen breuk met vorige federale regering

Pauline Delgrange, experte in asielrecht, ziet geen verandering in het beleid van de nieuwe federale regering De Croo over asiel en migratie. De belofte geen kinderen meer op te sluiten in detentiecentra voor asielzoekers is zowat het enige dat positief uitvalt tegenover het vorige beleid.

Lees verder

Rechtszaak tegen Apache.be is vorm van lawfare

Op dinsdag 13 oktober is in Antwerpen de rechtszaak gestart van projectontwikkelaar Erik Van der Paal tegen nieuwssite Apache. Voor de correctionele rechtbank moet de redactie zich verantwoorden voor het fameuze Fornuis-filmpje. Deze zoveelste klacht is ditmaal schending van de privacy. Met zes vragen en antwoorden legt Apache de echte inzet van deze zaak uit.

Lees verder

Aanbevelingen aan EU en België om vrije, eerlijke, rechtvaardige en transparante verkiezingen in Bolivia te garanderen

In een open brief richten twaalf organisaties een oproep aan de EU en de Belgische regering om vrije, eerlijke, rechtvaardige en transparante verkiezingen in Bolivia te garanderen. Een jaar na de vorige verkiezingen en de machtsgreep die er op volgde zijn zij zeer ongerust over de kansen op eerlijke verkiezingen zonder geweld en fraude. Daarom vragen zij aan de EU en de Belgische regering bijzondere aandacht voor de verkiezingen van 18 oktober.

Lees verder

Oproep tot linkse eenheid: ‘2022 (vraiment en commun)’

Tot 2022 leeft Frankrijk nog onder het neoliberale regime van Emanuel Macron. En hoe moet het dan verder? Macron II en nog meer van hetzelfde of een drastische politieke ommekeer en hoe zou die kunnen verlopen? Deze vraag gaat niet alleen op voor Frankrijk maar stelt zich ook voor vrijwel alle Europese landen die willen loskomen van zogenaamd common sense centrumrechtse regeringen. Dat gaat ook op voor België, zeker tegen 2024.

Lees verder

Israël wil opnieuw basisschool afbreken op Westelijke Jordaanoever

De Noorse Vluchtelingenraad (NRC) maakt zich ernstig zorgen over plannen van het Israëlische leger om een Palestijnse basisschool in de herdersgemeenschap Ras At-Tin af te breken. Het schooltje op de Westelijke Jordaanoever is onder meer door Europa gefinancierd.

Lees verder

Helft koralen in Great Barrier Reef verdwenen

Het Great Barrier Reef bij Australië is in de afgelopen dertig jaar 50 procent van zijn koraalpopulatie kwijtgeraakt. Klimaatverandering speelde daarbij de belangrijkste rol, bevestigt nieuw onderzoek.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Slaapt Minister Lydia Peeters? Nieuw truckparking in Tongeren zonder sanitaire voorziening

Langs de E313 ter hoogte van de op -en afrit 32 in Tongeren komt er een nieuwe truckparking. Deze komt naast de grote rotonde ten oosten van de huidige carpoolparking, die wordt uitgebreid tot 234 parkeerplaatsen voor auto’s. De truckparking zelf, op een apart omheind terrein, zal 44 plaatsen voor vrachtwagens tellen. Agentschap Wegen en Verkeer lanceerde zopas de aanbestedingsprocedure en uit de plannen blijkt dat op de parking geen enkele sanitaire installatie voor de chauffeurs is voorzien.

Lees verder

Houden van de haat

Met zijn onderzoek naar “vijandvorming in de Amerikaanse actiefilm” schopte Lennart Soberon van de UGent het op 5 oktober tot de laatste acht finalisten van de PHD Cup. Dat is een wedstrijd waar doctorandi aan deelnemen om het grote publiek kennis te laten maken met hun onderzoek. Een link met de Black Lives Matterbeweging bewijst dat zijn onderzoek relevant en actueel is.  

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium