Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Belarus: sporters doelwit van represailles

Belarussische atleten waren ooit nationale helden, nu hebben velen van hen hun sportieve carrière en hun vrijheid opgeofferd door zich uit te spreken tegen mensenrechtenschendingen in hun land. Dat staat in de nieuwe briefing van Amnesty International, ‘Belarus: Crackdown on Athletes’, die een onderdeel vormt van de Amnesty-campagne #StandWithBelarus. Eerder deze week heeft de Belarussische Olympische atlete Krystsina Tsimanouskaya bij de Poolse ambassade in Tokio asiel aangevraagd, nadat de Belarussische autoriteiten probeerden haar onder dwang naar haar thuisland terug te brengen.

Lees verder

Het fortuin van de Rougon-Macquart, literair meesterwerk Émile Zola in nieuwe Nederlandse vertaling

De Franse schrijver Émile Zola (1840-1902) blijft 120 jaar na zijn overlijden een van de meest beroemde en populaire auteurs van zijn land. Zijn boeken worden nog steeds herdrukt. De drie eerste delen van zijn opus magnus, de 20-delige cyclus van de Rougon-Macquart, werden recent opnieuw gepubliceerd in een nieuwe Nederlandse vertaling. De overige delen verschijnen in de komende jaren. Om te volgen.

Lees verder

Licht uit in Gaza: inwoners grootste deel van de dag zonder stroom

Het leeuwendeel van de bevolking van de Gazastrook heeft te kampen met ernstige stroomtekorten, zo blijkt uit een rapport van het Internationale Rode Kruis (ICRC). De acute energiecrisis is een zware last op de schouders van bevolking.

Lees verder

Opnieuw reddingsschip met honderden migranten op zoek naar veilige haven

Het reddingschip Ocean Viking vaart al vier dagen rond in internationale wateren, op zoek naar een plaats om aan te meren. Aan boord zijn 593 migranten die gered werden toen ze de Middellandse Zee probeerden over te steken in gammele bootjes.

Lees verder

Pandemie eist recordaantal slachtoffers in Afrika

Het aantal sterfgevallen door covid in Afrika heeft vorige week een piek bereikt, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In de week voor 1 augustus werden in Afrika 6400 sterfgevallen geregistreerd, een stijging met 2 procent tegenover de week daarvoor. Dat is de hoogste wekelijks dodentol sinds het begin van de pandemie.

Lees verder

Julia Ducournau’s ‘Titane’: Gouden Palm en taboebreker

Verbazing alom toen Julia Ducournau in Cannes met ‘Titane’ de Gouden Palm in de wacht sleepte. Het is, na het doorbloed debuut ‘Grave’, immers pas de tweede bioscoopfilm van de Franse scenarist-regisseur. Bovendien waren onder festivalgangers de meningen verdeeld over dit grensoverschrijdend staaltje genrecinema. Met reacties van walging tot euforie leek het schandaal dichterbij dan de bekroning. Maar toch werd Ducournau, na Jane Campion (‘The Piano’), de tweede vrouwelijke palmwinnaar ooit. Volgens de jury geen politiek statement maar een blijk van waardering voor haar creatieve geste. ‘Titane’ is geen brave politiek-correcte themafilm maar extreme cinema. Fascinerend, provocerend en verontrustend. Een film die doet wat kunst hoort te doen maar meestal nalaat: taboes doorbreken en grenzen verleggen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Overstromingen: Burgergroeperingen roepen autoriteiten op om solidaire vrijwilligers te betrekken bij coördinatie van humanitaire hulp

Het collectief Citizens Can, bestaande uit een groot aantal burgers en groeperingen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië die hulp bieden aan slachtoffers van de overstromingen, bundelt vandaag zijn krachten. Concreet vragen zij een ontmoeting met de twee bijzondere commissarissen die door de Waalse regering werden aangesteld, Catherine Delcourt en Sylvie Marique.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium