Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Welke positie moet links innemen in ‘het woke debat’? Een kritische bespreking boek Bart De Wever

De war on woke van De Wever is meer dan enkel afleiding. Door zijn taalgebruik aan de tegenstander op te leggen, tracht hij een nieuwe sociologische verbeeldingskracht te scheppen die zijn maatpaknationalisme ingang moet doen vinden.

Lees verder

Tarik Saleh over ‘Caïro Conspiracy’: “Onwetendheid is een gevaar, nièt de islam”

Na de tragische thriller ‘The Nile Hilton’ maakt de Zweeds-Egyptische cineast Tarik Saleh met ‘Caïro Conspiracy’ opnieuw een intense genrefilm met een politieke onderstroom. Alles draait rond een machtsstrijd die zich afspeelt aan de Al-Azhar-universiteit in Caïro. Een islamitisch centrum van kennis dat in het Westen vrijwel onbekend is. “Dat is een jammerlijke zaak” zei de filmmaker ons toen hij in Gent de ondertussen via streaming en dvd beschikbare film voorstelde.

Lees verder

Greenpeace: stop greenwashing gas en kernenergie door Europese Commissie

Greenpeace-kantoren in 8 EU-lidstaten dienen op 18 april 2023 beroep in tegen de Europese Commissie bij het Europees Hof van Justitie. Ze verzetten zich tegen de opname van fossiel gas en kernenergie in de EU-lijst van duurzame investeringen die sinds 2022 van kracht is. Ook andere organisaties sluiten zich hier bij aan.

Lees verder

Rojava: een utopie in opbouw

In maart 2023 bezocht een delegatie van Belgische gemeenteraadsleden Rojava, de Koerdische autonome regio in het noordoosten van Syrië, waar een basisdemocratisch experiment van lokaal zelfbestuur al tien jaar stand houdt in moeilijke omstandigheden. Een voorbeeld dat Europese steun verdient.

Lees verder

De twee Marthas of Trots de filosofie van een emotie

Walter Lotens las Trots – De Filosofie van een emotie van filosofe Martha Claeys. Zij vond inspiratie bij die andere Martha, filosofe Martha Nussbaum, zonder haar daarom na te bootsen of ongenuanceerd te volgen. Integendeel, ze heeft een eigen stem en een boek om 'trots' op te zijn.

Lees verder

Lage lonen voor nog hogere winsten: de verdeel-en-heersstrategie van Delhaize

Loonpolitiek is oorlog met andere middelen, volgens Tim Christiaens. Door het bedrijf op te breken in kleinere franchise-winkels ondermijnt Delhaize de onderhandelingspositie van werknemers en hun vakbonden.

Lees verder

Dit is geen strijd tegen de woke maar een pure intimidatiecultuur (die veel parallellen vertoont met de jaren dertig)

‘De strijd tegen woke wordt almaar bitterder’ schreef journalist Jeroen Struys in een artikel in De Standaard naar aanleiding van de brutale en racistische aanval op Dalilla Hermans door de Vlaams Belangers Tom Vandendriessche en Stefaan Sintobin en de Brugse coming N-VA lady Maaike De Vreese.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Actie tegen sociale dumping 17 april Brussel

Ze waren met 2500 op deze kille maandagmorgen in Brussel, voor de Zuid toren, om hun verontwaardiging en bezorgdheid te uiten over het onzekere lot van de 9000 werknemers van Delhaize die haar 128 winkels in eigen beheer onder een nieuw businessmodel, de franchise winkels, wil onderbrengen. Vakbondsvertegenwoordigers uit Delhaize vestigingen maar ook van Carrefour, Ikea, Mestdagh, Lidl, Makro, Brico, Colruyt en Mediamarkt klommen op het podium om de sociale dumping die hier mee gepaard gaat aan te klagen.

Lees verder

WankPanzer

Mafioneta  vond ik altijd een geschikte term om de geblindeerde semi-pantserwagens en nepjeeps te beschrijven die verkocht worden onder de term Sports Utility Vehicle en die zowat overal ter wereld in de binnensteden worden gebruikt...

Lees verder

Spreekverbod bij VRT botst op onbegrip

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium