Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Ongezien lange staking in Frankrijk: zal Macron buigen?

Een maand lang al wordt er gestaakt tegen de pensioenplannen van Macron en zijn regering. Het is de grootste stakingsgolf sinds 1968. Deze week lijkt beslissend te worden in de krachtmeting.

Lees verder

Poetshulpen staken voor kleine loonsverhoging: 'kwestie van respect'

Nadat eerdere acties niets opleverden, leggen werknemers uit de dienstenchequesector vandaag het werk neer. Zij eisen een loonsverhoging van 1,1 procent.

Lees verder

Politieke boodschap Pablo Iglesias (Podemos) voor nieuwe Spaanse linkse coalitieregering

In het Spaanse parlement gaan de debatten door voor de goedkeuring van de nieuwe regering, de eerste coalitieregering sinds het herstel van de democratie in 1977, van de sociaal-democraten (PSOE) met Unidas Podemos (het samengaan van Podemos met andere linkse partijen). Dit is een deel van de toespraak van Pablo Iglesias, leider van Podemos. Hier vat hij samen hoe een echt sociaal regeringsprogramma er kan uitzien.

Lees verder

VDAB: na het feestje, de kater?

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding VDAB kende een bijzonder jaar. Het vierde niet alleen zijn dertigjarig bestaan, het was ook het eerste volledige werkjaar waarbinnen het eind 2018 opgestarte digital first-dienstverleningsmodel* op volle toeren in de praktijk werd gebracht.

Lees verder

Reddingsplan voor insecten: "Bouw pesticidengebruik snel af"

Een internationaal team van wetenschappers heeft een reddingsplan klaar om de teloorgang van insecten wereldwijd te stoppen. In Nature breken ze een lans voor een snelle uitfasering van synthetische pesticiden. 

Lees verder

Academici, kunstenaars en politici laten zich opsluiten aan Saudische ambassade

Amnesty International plaatst nu donderdag een hele dag twee isoleercellen voor de Saudische ambassade in Brussel. VUB-rector Caroline Pauwels, auteurs Lize Spit en Joke van Leeuwen, politici Mark Demesmaeker en Wouter De Vriendt, en de directeurs van Amnesty International in België laten zich beurtelings in de kooien opsluiten. Met de actie vragen ze aan Saudi-Arabië om blogger Raif Badawi en zijn advocaat Waleed Abu al-Khair onmiddellijk vrij te laten.

Lees verder

Populaire DNA-tests kwetsbaar voor hackers

Onlinediensten waar gebruikers hun genetische informatie opladen om verwanten te vinden, zijn kwetsbaar voor “genetische hacking”, zeggen onderzoekers van de University of California (Davis).

Lees verder

Waterniveau Gangesdelta dubbel zo hoog tegen 2100

Het waterniveau van de Gangesdelta, de grootste delta ter wereld, zal dubbel zoveel stijgen tegen 2100. Voor het eerst zijn betrouwbare schattingen gemaakt voor het hele gebied.

Lees verder

Premier Pedro Sánchez schrijft geschiedenis met eerste Spaanse coalitieregering sinds 1977

Het is dan toch gelukt: Spanje heeft een regering en niet zomaar eentje. De nieuwe regering-Sánchez is een coalitieregering van de PSOE en Unidas Podemos en die schrijft nu al geschiedenis omdat het van de Tweede Spaanse republiek (1931-1939) geleden is dat er nog een coalitieregering gevormd werd. Sven Tuytens geeft vanuit Madrid zijn eerste indrukken weer.

Lees verder

'NMBS begeleidt reizigers met beperking voortaan niet meer tot aan bus buiten station'

Timmy De Waele is blind en wordt altijd door NMBS-medewerkers vriendelijk begeleid van de trein naar de bus net buiten het station. Van twee NMBS-medewerkers afzonderlijk van elkaar heeft hij vernomen dat ze hem voortaan nog maar tot aan de uitgang van het station gaan mogen begeleiden. De Waele is bezorgd dat veel reizigers met een beperking hierdoor in de problemen kunnen komen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Yuval Noah Harari over de wereld van morgen

Voor de verschijning van de boeken Sapiens (2011) en Homo Deus (2016) had niemand van Yuval Noah Harari gehoord. Hij was hoogleraar in een obscuur historisch specialisme aan de Universiteit van Jeruzalem. Nu is hij bestsellerauteur die de wereld rondreist om lezingen te geven en instemmend door wereldleiders als Barack Obama en Bill Gates wordt genoemd.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium