Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Heterofobie: de angst om vermoord te worden

Hoewel het vandaag Internationale Vrouwendag is, die ene dag per jaar waarop vrouwen gevierd worden omdat zij ... ook mensen zijn?, werd mijn aandacht jammer genoeg getrokken door een minder feestelijke gebeurtenis. Zoals onderwijl genoegzaam bekend, werd afgelopen zaterdag het lijk van een man gevonden in een afgelegen deel van een park in Beveren. Hij was afkomstig uit Sinaai dat, volgens Google Maps, een dikke twintig kilometer van Beveren verwijderd ligt. Hoewel het motief momenteel nog onderzocht wordt en we dus moeten oppassen met uitspraken dienaangaande, wijst alles vooralsnog in de richting dat de man in kwestie het slachtoffer is geworden van een haatmisdrijf omwille van zijn seksuele geaardheid.

Lees verder

"Het zijn geen vrouwen meer zoals vroeger"

Sana El Kadouri en Fleur Leysen verzamelden een aantal treffende getuigenissen, die aantonen dat er voor heel wat mannen 'werk aan de winkel' is, wat betreft hun gedrag en handelingen tegenover vrouwen. "Het besef dat vrouwen op gelijke voet behandeld moeten worden groeit. De daad bij het woord voegen gaat blijkbaar moeizamer. De mens is een gewoontedier en de roep naar verandering kan soms overweldigend zijn. Toch moet er iets veranderen, want zo kan het niet verder."

Lees verder

Onderhoud tussen Amnesty en premier De Croo over strijd tegen seksueel geweld in België

Amnesty International overhandigt vandaag aan premier Alexander De Croo bijna 50.000 Belgische handtekeningen van burgers die willen dat de overheid een topprioriteit maakt van de strijd tegen seksueel geweld. De mensenrechtenorganisatie startte exact een jaar geleden een campagne tegen seksueel geweld en maakt vandaag de balans op tijdens een bezoek aan het kabinet van de eerste minister.

Lees verder

Videoreportage: Vrouwenstaking in Barcelona ¡Visca la Lluita Feminista!

8 Maart is de internationale dag van strijd voor vrouwenrechten. In Spanje en Catalonië kwamen de afgelopen jaren miljoenen vrouwen op straat. De vrouwenstaking is er mainstream. Milieuactivist Arno trekt naar Barcelona, om te ontdekken hoe dat komt. We spreken met vrouwen uit de diverse collectieven die deel uitmaken van de feministische beweging. We laten ons inspireren door hun inclusieve maatschappijvisie die de zorg voor elkaar centraal zet – en op die manier een antwoord wil formuleren op de dreiging van extreem rechts. Een reportage van Docwerkers voor De Wereld Morgen.

Lees verder

Status van de vrouw in Irak op 8 maart 2021: terug naar de Middeleeuwen

De Internationale Vrouwendag van 8 maart is een goede aanleiding om de lezers te herinneren aan de miserabele toestand van de vrouwen in de “war on terror”. Ondanks de retoriek van het Westen over de ‘bevrijding van de vrouw’, werden vrouwenrechten in Irak sinds de invasie in 2003 serieus teruggeschroefd. 18 jaar later stelt criminoloog Dirk Adriaenssens vast dat mensenrechten niet gelden voor Iraakse vrouwen. "Voor hen is de invasie door de VS een catastrofe".

Lees verder

Medewerkers van Universiteit Antwerpen lanceren petitie voor betere arbeidsvoorwaarden schoonmaakpersoneel

Medewerkers van de Universiteit Antwerpen roepen in een open brief de universiteit op om haar contract met poetsbedrijf ISS terug te draaien. Het nieuwe contract is 18 procent goedkoper, ten nadele van het poetspersoneel, dat minder uren mag werken en bijgevolg nog minder zal verdienen.

Lees verder

‘Islamgauchisme’, Franse heksenjacht tegen kritische academici op basis van pseudoconcept

Frédérique Vidal, de Franse minister voor Hoger Onderwijs, deed onlangs tijdens een interview op CNews, de Franse tegenhanger van Fox News, een ongehoorde aanval op de hele universitaire gemeenschap. Zij beweerde dat ‘islamgauchisme’ de Franse academische wereld gangreneus maakte. Het etiket ‘islamgauchisme’ wordt tegenwoordig kritiekloos gebezigd door zowel regeringsleden, grote delen van de media als door een aantal conservatieve academici.

Lees verder

PODCAST FOS - ‘Seksisme op het werk’

Vanaf heden heeft FOS een eigen podcast, beter bekend als FOSCAST. Met deze gloednieuwe podcast wil FOS een licht schijnen...

Lees verder

Cosmetica kopen? Nee, huiselijk geweld melden

Zeventien jaar en al een solidariteitsprijs winnen van de Europese Unie? De Poolse Krystyna Paszko deed het. Ze richtte tijdens de coronapandemie een valse webshop voor schoonheidsproducten op. Alleen verkoopt ze geen producten, maar biedt ze zo hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld. StampMediareporter Maxine De Wulf Helskens sprak met haar over huiselijk geweld in Polen, hoe het project inspeelt op het probleem en haar visie op de toekomst.

Lees verder

Internationale dag van de Vrouw(*): COVID-19-pandemie zorgt voor toenemende menstruatie- armoede bij kwetsbare & dakloze vrouwen

COVID-19 zorgt voor een toename van vrouwen die naar de rand van de samenleving worden geduwd. Dat constateren Dokters van de Wereld & partnerorganisatie Bruzelle op het terrein. Het terrein ziet een structurele toename van vrouwen die bij de organisaties aankloppen voor medische-, menstruatie-, en voedselhulpvragen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Sekswerkers betogen voor perspectief en duidelijkheid

Deze zondag 7 maart om 14u verzamelen sekswerkers en sympathisanten zich voor het Brusselse Noordstation om te protesteren tegen het stilzwijgen over de sector op het federaal niveau. “Het is genoeg met de hypocrisie. We bestaan, we zijn sekswerkers en oefenen een contactberoep uit”, aldus de organisatoren. 

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium