Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Trumps 'vredesplan' maakt van Palestina vazalstaat

President Trump en premier Netanyahu stelden hun vredesplan voor. Dat komt er op neer dat de Israëlische wensen worden gehonoreerd en de Palestijnen hun rechten afstaan met behoud van bestaande bezettingspraktijken en het koloniaal systeem.

Lees verder

“De toe-eigening door Israel van 'de herinnering aan de Shoah' is voor mij een ware lijdensweg”

Henri Goldman is als kind van ouders die Auschwitz hebben overleefd geschokt door de manier waarop westerse staatsleiders goedkeurend toekijken terwijl de huidige politieke leiders van Israël "die exact dezelfde supremacistische ideologie aanhangen als het Vlaams Belang, de Turkse MHP of de Ku Klux Klan" zich de erfenis van de Shoah toe-eigenen. "Mijn grootouders, vergast in Treblinka samen met negen van hun tien kinderen – mijn moeder was de tiende – waren geen zionisten. Zij hebben aan niemand een mandaat gegeven om in hun naam te spreken. En ik, hun erfgenaam, al evenmin."

Lees verder

Holocaust en propaganda

Oud-VRT-journalist Johan Depoortere bezocht meermaals Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Hij weerlegt de bewering van N-VA-politicus André Gantman dat de strijd tegen het zionisme een vorm van anti-semitisme zou zijn en herinnert hem aan de eigen woorden van Theodor Herzl, de stichter van het zionisme, over de band tussen zionisten en antisemieten.

Lees verder

Oorlogsmisdaden openbaren kan nooit misdadig zijn

29 januari is uitgeroepen tot Julian Assange dag. De oprichter van WikiLeaks werd vorige zomer door de Britse politie in de ambassade van Ecuador gearresteerd. Hij zocht en vond er zeven jaar een onderkomen als politieke vluchteling uit vrees voor een politiek proces met zware straffen.

Lees verder

Vluchtelingen Duinkerke: een pleidooi voor menselijkheid

Marthe Mennes, lid van vzw Conscious Crew, trok afgelopen weekend naar een vluchtelingenkamp nabij Duinkerke. Ze roept politici op om verantwoordelijkheid te nemen en een minimum aan menselijkheid te tonen.

Lees verder

Deze tien crisissen halen de krantenkoppen niet

De hongersnood in Madagaskar treft miljoenen mensen maar krijgt geen aandacht in de media. Ze staat dan ook met stip op nummer 1 in de rangschikking van onderbelichte crisissen in 2019, opgesteld door de hulporganisatie CARE.

Lees verder

Britse doorbraak VS-ban op Huawei belangrijk precedent

Groot-Brittanië laat een beperkt gebruik van Huawei in het 5G-netwerk toe. De EU presenteerde een dag later een ‘toolbox’ met gelijkaardige inhoud. De VS had nochtans alle bondgenoten onder druk gezet om Huawei volledig te bannen ‘om veiligheidsredenen’.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Het rijke, complexe en eigenzinnig muzikaal DNA van São Tomé en Principe

‘Léve Léve: São Tomé en Principe sounds 70s – 80s’ ontrafelt een bevrijdingsverhaal waarin de muziek van Afrika, Europa en Amerika verenigt. Met echo's van Angolese semba en merengue, van Braziliaanse afoxê, van coladeira uit...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium