Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Van G7 tot NAVO: ontkennen is bevestigen, dit is een tweede Koude Oorlog

Terwijl de westerse mainstream media ongefilterd de verklaringen van G7 en NAVO verspreiden kijken sociale en vredesbewegingen in de VS, Groot-Brittannië, de EU en over heel de wereld totaal anders naar deze gevaarlijke escalatie. De verwoede inspanningen die de betrokken politieke leiders doen om het te ontkennen bevestigen alleen maar: dit is een nieuwe geprovoceerde Koude Oorlog.

Lees verder

Reportage 'Waarom werk niet werkt': Vanaf dinsdag 22 juni bij ons online te zien

We worden geacht van ons werk te houden, maar houdt ons werk ook wel van ons? "Aan het einde van de dag behandelt je job je als een werknemer en niet als een lid van de familie", aldus de Amerikaanse journaliste Sarah Jaffe van het boek 'Work won't love you back'. Freelance journaliste Selma Franssen uit Brussel spreekt haar en psycho-analyticus Paul Verhaeghe in onze reportage 'Waarom werk niet werkt' om antwoord te krijgen op deze zeer actuele vraag. Dinsdag 22 juni om 17u bij ons online in première!

Lees verder

Inmenging VS in verkiezingen Peru bedreigt democratisch resultaat

Terwijl president Biden zich beklaagt over Russische inmenging in verkiezingen in de VS zet VS-ambassadeur Lisa Kenna in zijn naam haar inspanningen verder om de erkenning van de verkiezingsoverwinning van Pedro Castillo in Peru zo lang mogelijk uit te stellen, met als ultieme doel rechtse verliezer Keiko Fujimori alsnog ‘verkozen’ te krijgen.

Lees verder

Over een flanerende denker

  In ‘In het teken van Saturnus’ worden drie opvallende intellectuelen uit de vorige eeuw bij elkaar gebracht. Het gaat...

Lees verder

1 op 2 Belgische meisjes neemt omweg uit angst voor seksuele intimidatie

In een nieuw rapport publiceert Plan International België opvallende cijfers over seksuele intimidatie op straat. Daarvoor bevroegen ze zo’n 3.000 meisjes en die gaven onder meer aan dat seksuele intimidatie hun bewegingsvrijheid aantast. 50% van hen neemt een omweg, vermijdt bepaalde plaatsen of wil er niet langer alleen passeren. Het rapport kadert in hun Safer Cities programma, waarmee Plan International seksuele intimidatie wil aanpakken in Antwerpen, Brussel en Charleroi.

Lees verder

Campagne ROSA organiseert strijdbaar Pride Protest in 3 Vlaamse steden

  Campagne ROSA knoopt aan bij de traditie van strijdbare Prides. De strijd voor LGBTQI+ rechten is nog niet gestreden....

Lees verder

Nieuwe kalender LEZ in Brussel: Afscheid fossiel verkeer moet sneller

Het Brussels Gewest kondigt met een update van de lage emissiezone het afscheid aan van fossiele voertuigen in de hoofdstad. Greenpeace reageert gematigd enthousiast en heeft ook een boodschap voor Vlaanderen en Wallonië.

Lees verder

Enquête vaccinatieverlof huishoudhulpen: hallucinante resultaten

Sciensano erkende vorige maand eindelijk dat huishoudhulpen een hoog risico lopen tijdens de gezondheidscrisis. Een snelle vaccinatie was dus meer dan essentieel, voor de veiligheid van de huishoudhulpen zelf, maar eveneens voor die van de klanten. ABVV Dienstencheques, ACV Voeding en Diensten en ACLVB bleven niet bij de pakken zitten. Ze namen tussen 19 mei en 14 juni een enquête bij 1673 huishoudhulpen af, om na te gaan hoe de werkgevers met het vaccinatieverlof omgingen. De resultaten zijn hallucinant. De meerderheid van de werkgevers in de dienstencheques past de wetgeving rond het vaccinatieverlof NIET correct toe.

Lees verder

Burgers Bernadettewijk teleurgesteld dat Gentse gemeenteraad hun voorstel wegstemt

Na een succesvolle petitie met 3.000 handtekeningen van Gentenaren kreeg de gemeenschap van de Sint-Bernadettewijk in Gent afgelopen dinsdag het woord op de gemeenteraad. De activisten en de bewoners kregen zo eindelijk de kans om hun eisen direct aan de Gentse politiek voor te leggen. Na anderhalf uur debat besloten de meerderheidspartijen echter het voorstel van de burgers weg te stemmen. De gemeenschap van de Bernadettewijk is teleurgesteld dat Stad Gent deze uitgelezen kans op participatief beleid in haar stad volledig naast zich neerlegt.

Lees verder

Een nieuw Europees platform voor de bestrijding van dakloosheid

Met het nieuwe Europese platform voor de bestrijding van dakloosheid willen de EU-instellingen, lidstaten en andere betrokkenen dakloosheid in Europa in de komende tien jaar radicaal bestrijden, schrijven Nicolas Schmit, Ana Mendes Godinho en Yves Leterme.

Lees verder

Internationale dag voor slachtoffers van foltering: Iran moet verzwakte Ahmadreza Djalali onmiddellijk vrijlaten

VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali zit al meer dan 5 jaar opgesloten in een Iraanse cel en is er slecht aan toe. Hij werd aan foltering onderworpen en leeft met een constante dreiging van executie. Op de Internationale dag voor steun aan slachtoffers van foltering benadrukt Amnesty International zijn penibele situatie en roept de Iraanse autoriteiten met aandrang op hem vrij te laten.

Lees verder

Brussel bant de verbrandingsmotor: wanneer volgen Gent en Antwerpen?

Vanaf 2030 mogen wagens en bestelwagens op diesel onze hoofdstad niet meer in en vanaf 2035 geldt hetzelfde voor wagens op benzine, LPG en CNG. Bond Beter Leefmilieu juicht deze historische beslissing voor milieu, gezondheid en klimaat toe. Wanneer volgen Gent en Antwerpen?

Lees verder

Bijkomend probleem met plastic: de duizenden chemische ingrediënten

Alledaagse plastic producten bevatten een onverwacht hoog aantal zorgwekkende chemicaliën, blijkt uit Zwitsers onderzoek. De wetgeving is vaag en het is voor de consument onmogelijk te weten welke stoffen gebruikt zijn in plastic.

Lees verder

Syrië en Venezuela tellen meeste ontheemden ter wereld

Het aantal mensen dat door verschillende crises in de wereld op de vlucht is geslagen, is tussen 2019 en 2020 opnieuw gestegen, tot 82,4 miljoen. Syrië en Venezuela lopen op kop in deze wereldwijde exodus. Dat stelt een nieuw rapport van de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR).

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

EU regeringsleiders kunnen krachtig reageren op de schending van mensenrechten … als ze dat willen

  N.a.v. de Hongaarse anti-homowet werd krachtige taal gesproken. Op de VRT website (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/06/24/europese-leiders-brief/) lezen we dat Rutte bijgetreden werd door de Portugese premier. Dat  Merkel de wet onaanvaardbaar noemde. Dat de Franse president Macron...

Lees verder

Artsen Zonder Grenzen: geschokt door brutale moord op drie AZG-collega's in Ethiopië

Artsen Zonder Grenzen rouwt na de bevestiging van de dood van drie van onze collega's die in Tigray werkten. Maria Hernandez, noodcoördinator, Yohannes Halefom Reda, assistent-coördinator en Tedros Gebremariam Gebremichael, chauffeur, waren gistermiddag onderweg toen we alle contact met hen verloren.

Lees verder

Overheid wil organisatie penitentiaire diensten en statuut personeel hervormen

De overheid wenst de organisatie van de penitentiaire diensten, en het statuut van het penitentiair personeel verder te hervormen. Na de zomer wenst de overheid hierover formele onderhandelingen te voeren met de sociale partners.

Lees verder

Het ABVV tekent het sociaal akkoord, maar blijft de loonnorm van 0,4% betwisten

  De stemming van het federaal comité van 22 juni 2021 leverde een zeer nipt resultaat op  over het ontwerpakkoord van de G10. Een aantal stemmen (van de Waalse jongeren) kon echter niet in rekening...

Lees verder

'Aanbevelingen ter ondersteuning van nachttreinen'

  Op  19 juni werd een aanbeveling gestemd in het Beneluxparlement waarover we zeer blij zijn. Deze aanbeveling zou een serieus duwtje in de rug zou kunnen zijn voor de nachttreinen in de Benelux. De...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium