Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Pepinster: Rosa (66) en Henri (69) over hun situatie 10 maanden na de overstromingen

Pepinster was op 16 juli 2021 de zwaarst getroffen gemeente na de overstromingen in ons land, met 5 dodelijke slachtoffers en honderden vernielde woningen. 10 maand later leven de meeste getroffenen nog steeds in hun verwoeste huizen. DeWereldMorgen ging midden mei naar Pepinster en sprak met Henri (gepensioneerd electricien, 69) en Rosa Fernandez (kinderverzorgster, 66).

Lees verder

Voormalig VS-ambassadeur bij NAVO: NAVO-top Madrid moet uitgesteld worden

Gepensioneerd VS-diplomaat Robert E. Hunter was VS-ambassadeur bij de NAVO in Brussel (1993-1998) onder president Bill Clinton. Hunter meent dat de NAVO-top in Madrid met uitgesteld worden omdat hij gedoemd is te mislukken. Wollige perscommuniqué's zullen niet kunnen verhullen dat er tussen de NAVO-lidstaten grote onenigheid is over de oorzaken en de aanpak van de Russische invasie in Oekraïne.   

Lees verder

Melilla: een drama met 37 doden, aan onze Europese grenzen

Vluchtelingen uit Afrika kunnen in Europa alleen asiel aanvragen door in Ceuta of Melilla, de Spaanse stukjes Europa in Afrika, over een 10 meter hoog hek te klimmen of door op een klein bootje te stappen en de gevaren van de Middellandse Zee en de push-backs te trotseren. Vorige week vrijdag 24 juni zijn honderden zwarte mensen, ontheemd door oorlog, conflicten en hongersnood in Afrika, die vaak al jaren proberen Europa te bereiken en in Melilla probeerden over het hek te klimmen, in elkaar geslagen. 37 van hen zijn daarbij omgekomen.

Lees verder

Het had waar kunnen zijn: fake news en desinformatie helder uitgelegd

In wat hopelijk de laatste maanden van een slopende coronapandemie zijn, en aan het begin van een gruwelijke oorlog in Oekraïne, brengt VRT-journalist Tim Verheyden een zeer actueel en lezenswaardig boek uit over de impact van desinformatie en fake news. Het had waar kunnen zijn leest vlot weg, en kan hopelijk een breed publiek bewust maken van de problematiek.

Lees verder

EU-doelstelling 'Fit for 55' bereidt 'laag-koolstof neoliberalisme' voor

Het 'Fit for 55'-pakket, dat moet zorgen voor de EU-doelstelling om in 2030 de netto‑uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen, betekent nog eens 15 jaar bijkomend neoliberalisme. Dit is fataal voor de mensheid, want de klimaatverandering is onomkeerbaar en de tijd is op.

Lees verder

‘Les Intranquilles’ van Joachim Lafosse: Rusteloosheid en de grenzen van liefde

“Een film is nooit de waarheid,” zei de Brusselse cineast Joachim Lafosse n.a.v. zijn faits divers-drama ‘À perdre la raison’, “cinema gaat over reflectie, over gevoelens.” Een uitspraak op maat van zijn nieuwste, ‘Les Intranquilles’. De protagonist van dit aangrijpend en persoonlijk verhaal is een bipolaire schilder maar Lafosse vermijdt de valkuil ‘themafilm’. Hij focust op liefde én op leven met onrust en onmacht. Intens en ontroerend. Met dank aan Leïla Bekhti en Damien Bonnard, acteurs die zich passioneel smijten.

Lees verder

Milieuministers zetten botte bijl in nieuwe EU-bossenwet

De Europese milieuministers hebben de aanstaande EU-wet die de bossen in de wereld moet beschermen tegen Europese consumptie, ernstig afgezwakt - zo merkt Greenpeace op. De ministers stellen wijzigingen in het wetsontwerp voor waardoor de verkoop van producten uit zwaar aangetaste bossen mogelijk zou blijven, net als de verkoop van hout-, pulp- en papierproducten die de volledige ontbossing van gebieden aanwakkeren. 

Lees verder

Tsunami in Middellandse Zee "onvermijdelijk", Marseille en Istanbul bereiden zich voor

Grote steden rond de Middellandse Zee maken zich op voor een tsunami. Het risico daarop in de volgende dertig jaar is bijna 100 procent, zegt Unesco.

Lees verder

Als de EU een superstaat zou worden

De coronacrisis biedt een kans om oude denkpatronen te doen wankelen. Er is in deze periode een kans dat we ons uit deze Hayekaanse kooi bevrijden, aldus blogger Sjaak Scheele.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Vredes- en klimaatactivisten op het strand in Knokke-Heist: “Fluxys vernietigt niet alleen het klimaat, maar voedt ook de oorlog in Oekraïne”

Vredes- en klimaatactivisten voerden op zondag 26 juni actie tegen het Belgisch gasbedrijf Fluxys aan de kust van Knokke-Heist. 10 procent van het Russisch LNG-gas wordt opgeslagen in de haven van Zeebrugge. “Fluxys vernietigt niet alleen het klimaat, maar financiert ook de Russische oorlogskas.”

Lees verder

Zijn Stijn Baert en Geert Noels stemmen van 'de common sense'?

  De verrechtsing toeschrijven aan zoiets als ‘de volksaard van de Vlaming’? Het is een simplistische verklaring. De oorzaak is veeleer te zoeken in de dagdagelijkse hersenspoeling en wie daar belang bij heeft. Sommige media...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium