Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Update studentenbezetting UGent voor sans papiers: "Verklaring rector Van de Walle is onbevredigend"

"De kritieke situatie van de sans papiers die na de bezetting van de Begijnhofkerk, VUB en ULB in Brussel in hongerstaking zijn gegaan, heeft ons ertoe aangezet om rector Rik Van de Walle van de UGent te vragen in zijn hoedanigheid van rector stelling te nemen en te vragen om de collectieve regularisatie van alle hongerstakers. Rector Van de Walle weigerde ons persoonlijk te ontmoeten en stuurde ons een verklaring die wij onbevredigend vinden." Dit laat de Gentse Solidariteitsgroep voor USPR weten in een update nadat ze gisteren uit solidariteit voor de sans papiers de UGent hebben bezet.

Lees verder

Walter Zinzen steunt actie hongerstakers en hekelt asiel- en migratiebeleid

Sinds februari bezetten een 400-tal mensen zonder papieren de Begijnhofkerk, ULB en VUB. Ze wonen en werken meer dan vijf jaar in België. Hun vraag is: geef ons een arbeidsvergunning. ‘Hongerstaking is de enige tool die ons rest om gehoord te worden’, klinkt het. Op donderdag 1 juli kwamen verschillende mensen uit het middenveld, academische wereld en opiniemakers samen aan de Begijnhofkerk om hun steun te betuigen met de strijd van de mensen zonder papieren. Eén van hen is voormalig VRT-journalist Walter Zinzen die scherp uithaalt naar het inhumaan asiel- en migratiebeleid in ons land.

Lees verder

'Zwarte Bladzijden' herleest het Vlaamse literaire erfgoed

Tien Vlaamse auteurs met roots in Congo, Rwanda, Gambia, Sierra Leone, Zambia en Mauritius selecteerden tien werken uit de Vlaamse literatuur over Congo en de kolonisatie en schreven er een essay over. “Om een beter heden mogelijk te maken, moeten we terug naar het verleden.” “De tijd is rijp” voor deze ‘Zwarte Bladzijden’ over ons koloniaal verleden.

Lees verder

Moderne slavernij: hoe je als consument het verschil kunt maken

Weinig mensen wíllen producten kopen gemaakt door arbeiders die worden uitgebuit of tot slaaf gemaakt. Toch is dat precies wat de meesten van ons dagelijks doen. Drie Marketing-hoogleraren pleiten voor een verantwoordelijke consumptie – zonder bedrijven en overheden vrij te pleiten.

Lees verder

Recreatief gebruik van marihuana is nu legaal in Mexico

Het Hooggerechtshof van Mexico (SCJN) heeft een fundamentele stap gezet in een van de meest controversiële kwesties in Mexico: de legalisering van drugs. Het hof heeft het verbod op recreatief gebruik van cannabis opgeheven.

Lees verder

De ware milieu- en klimaatimpact van het internet

De meeste mensen beseffen niet hoeveel energie, fysieke ruimte en CO2-uitstoot het internet kost. Enrique Ortiz, directeur van het Andes Amazon Fund, geeft enkele tips over wat ieder van ons kan doen om dat te beperken.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

IBM: 8 maanden vakbondsstrijd leidt tot resultaat ondanks een totaal gebrek aan respect vanwege de directie

  Respect voor de werknemers van IBM België en voor het Belgische sociale overlegmodel stonden de voorbije acht maanden heel laag op de prioriteitenlijst van de directie van IBM België. Helemaal bovenaan stond de blinde...

Lees verder

Ook bij verpleegkundigen en zorgkundigen in Noorden leeft overtuiging om werkomstandigheden te verbeteren

  De tijd van het applaus dat niet gehoord werd, is voorbij. Het is noodzakelijk dat we onze noodkreet verder bestendigen want voldoende ingrijpende maatregelen zijn nog niet genomen. Onze zorg en ons vak verdienen...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium