Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Het probleem Gary Lineker? De BBC is nooit onpartijdig geweest

Er woedt een mediastorm in Groot-Brittannië over een tweet van BBC-sportjournalist Gary Lineker. Die zou de strikte richtlijnen van politieke onpartijdigheid geschonden hebben. Gretig overgenomen door de media hier, heel opmerkelijk, want er klopt niets van. De BBC is sinds zijn oprichting in 1922 nooit onpartijdig geweest. Dat was ook nooit de bedoeling.

Lees verder

Kantelende wereldverhoudingen: China bewerkstelligt akkoord tussen Iran en Saoedi-Arabië

Het is nauwelijks in de mainstream media geweest, maar Iran en Saoedi-Arabië hebben een belangrijk akkoord gesloten met verregaande implicaties, niet alleen in de regio maar ook ver daarbuiten. Het is een belangrijke, verdere stap in de kantelende wereldverhoudingen.

Lees verder

Europese wapenimport stijgt: VS veruit belangrijkste wapenleverancier wereldwijd

De import van belangrijke wapensystemen naar Europa is de afgelopen vijf jaar (2018-2022) gestegen met 47 procent in vergelijking met de voorgaande periode (2013-2017). Dat is een van de belangrijke vaststellingen van het *jongste rapport van SIPRI, het gerenommeerd Zweeds vredesonderzoeksinstituut. Daartegenover staat dat de wereldwijde transfers van belangrijke wapensystemen met 5,1 procent is gedaald over dezelfde periode.

Lees verder

Nu is het aan ons: oproep tot echte democratie.

Paul Verhaeghe las 'Nu is het aan ons - Oproep tot echte democratie' van Eva Rovers. Hij pende deze recensie net voor een stikstofakkoord kwam in de Vlaamse regering.

Lees verder

Stikstofakkoord belangrijke eerste stap naar natuurherstel maar zet landbouw niet op duurzaam spoor

De Vlaamse regering heeft eindelijk knopen doorgehakt in het stikstofdossier. Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Dryade en West-Vlaamse Milieufederatie reageren tevreden dat het akkoord de druk van landbouw op natuur erkent. Positief zijn de extra middelen voor natuurherstel en de afbouw van de varkensstapel. Maar blind optimisme in technologische oplossingen pakt de grondoorzaak van het stikstofprobleem niet aan en blijft een risicovol toekomstpad voor landbouwers.

Lees verder

Samenleving en Politiek: ‘Adieu, Mark Elchardus’

In zijn editoriaal van het maandblad SamPol van maart 2023 neemt de redactie afscheid van een vroegere medestander. De verglijding van Mark Elchardus is reeds enkele jaren bezig, maar met zijn laatste boek zegt SamPol definitief vaarwel.

Lees verder

Holodomor: hoe grondig geïnformeerd zijn leden Kamer van Volksvertegenwoordigers?

Na het Vlaams Parlement heeft ook de Kamer van Volksvertegenwoordigers een resolutie goedgekeurd die de Holodomor, de hongersnood van 1932 in Oekraïne, erkent als genocide. De Kamer negeerde daarbij het advies van de vier geraadpleegde experten over deze feiten van negentig jaar geleden. Charles Ducal geeft in zijn boek 'Koude Oorlogsbuit' historische context over feiten en intentieprocessen.

Lees verder

Gentse politie kijkt passief toe op fysieke provocaties Grijze Wolven

Bij de aanvang van de optocht voor vrouwenrechten in Gent op 8 maart, Internationale Vrouwendag, weigerde de politie op te treden tegen leden van de Grijze Wolven, een extreemrechtse reactionaire Turkse beweging, die deelneemsters van de feministische beweging Rojava Congres fysiek lastig vielen en bedreigden met fascistische slogans.

Lees verder

De Fukushima ramp twaalf jaar geleden heeft ons de ogen geopend

11 maart 2011, 12 jaar geleden, ontploften drie reactoren van de kerncentrale in Fukushima in Japan. Dit verschrikkelijk voorval leert ons dat de schade van een kernramp niet op te ruimen valt en dat kernreactoren in een dichtbevolkt en sterk geïndustrialiseerd gebied als België en Nederland compleet onverantwoord zijn.

Lees verder

Tegendraads leesvoer: kapitalisme, politiecomplex, VS-imperialisme en Colombiaanse president

Bij het begin van het weekend bieden we u graag wat interessante artikels of video’s aan uit andere alternatieve media. Deze keer komen ze allemaal uit het buitenland. Yanis Varoufakis geeft een heldere video-uiteenzetting over kapitalisme. Massaal verzet tegen een reusachtig politiecomplex in de VS. China hekelt het imperialisme van de VS en een zeer bevlogen speech van de Colombiaanse president. Veel leesplezier.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Waar blijft Leuven op vlak van residentiële opvang asielzoekers?

Op nauwelijks 25 km van de Leuvense Grote Markt slapen al maanden honderden vluchtelingen en asielzoekers in tentjes aan Brusselse pleintjes en straten en in voorportalen, mensen die voor een groot deel afkomstig zijn uit...

Lees verder

Platte band

‘Macht kaputt, was Euch kaputt macht’ zongen die van Ton Steine Scherben in het begin van de jaren 1970. Vandaag de dag, in West-Europa, wordt het motto weer volop in acht genomen. Misschien het meest...

Lees verder

Een verhaal van Wallonië

Na alle verhalen en verhaaltjes van Vlaanderen wil ik graag een verhaaltje schrijven van Wallonië. Zo’n tien jaar geleden bezocht ik Le Grand-Hornu, de oude mijnsite in de Borinage die indrukwekkend is omgebouwd tot magnifiek museum voor hedendaagse kunst.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium