Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Vanaf 10 mei terug voltijds naar school: enkele pertinente vragen

Vanaf 10 mei mogen leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs opnieuw voltijds naar school. Vanuit het mentaal welzijn van leerlingen is dit een goede zaak, maar toch roept het heel wat pertinente vragen op bij leerkrachten. Een stem vanuit het werkveld.

Lees verder

Stop etnisch profileren reageert op aanbevelingen van VN-antiracismecomité

Het VN-Comité voor de uitbanning van raciale discriminatie (CERD) bevestigt dat België actie moet nemen om etnisch profileren bij de politie aan te pakken.

Lees verder

“Deze generatie slaagt erin het traditionele beeld van ‘de activist’ open te breken”

Van ‘We kunnen er toch niets meer aan doen’, ‘Het klimaat is altíjd veranderd!’ tot ‘We gaan toch niet terug naar de middeleeuwen?’. Wie al eens discussie voert over het klimaat, kent deze dooddoeners. Ze zaaien verwarring. Ze lijken geruststellender dan de feiten. En soms klinken ze zelfs aannemelijk. Journaliste Tine Hens stapte met tien dooddoeners naar klimaatwetenschappers en verzamelt ze in het boek ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen! En andere dooddoeners over het klimaat.’

Lees verder

Corona: fiscaal vaccin tegen sociale ongelijkheid dringend nodig

Met de coronacrisis lijkt het debat over belastingen voor de rijksten niet meer te vermijden. Dat bolwerken van het mondiale kapitalisme zoals het IMF of zelfs de president van de Verenigde Staten deze eis stellen, is wellicht het opvallendst. Maar er is meer aan de hand.

Lees verder

Is de Europese Unie klaar om een LGBTIQ+ Freedom Zone te worden?

Op 11 maart 2021 stemt het Europees Parlement een resolutie om van de Europese Unie een ‘LGBTIQ+ Freedom Zone’ te maken. Met die resolutie wil het Parlement Polen en Hongarije, die er geen probleem mee lijken te hebben de mensenrechten aan hun laars te lappen, van repliek dienen. Maar wanneer het over homofoob geweld gaat, moeten we de landsgrenzen niet eens oversteken. In het licht van de moord op David in Beveren komt deze resolutie dan ook geen dag te vroeg.

Lees verder

Vaccinapartheid op wereldschaal: Winst voor Big Pharma belangrijker dan redden miljoenen levens in arme landen

Ongeveer 13 procent van de wereldbevolking – de inwoners van rijke landen als de VS, Canada, Groot-Brittannië en de EU – heeft toegang tot meer dan 50 procent van de in de wereld beschikbare COVID19-vaccins.

Lees verder

Le Monde bevestigt: corruptieonderzoek in Brazilië was VS-operatie om Lula uit te schakelen

De stelling van voormalig president van Brazilië Luis Ignacio ‘Lula’ da Silva dat zijn vonnis voor corruptie een door de VS geleide operatie was om hem, met behulp van een partijdige rechter, politiek uit te schakelen werd door de grote media weggelachen. Niet meer. Le Monde bevestigt wat iedereen sindsdien weet: dit was een door de VS opgezette beschadigingsoperatie en inmenging in de interne politiek van een ander land.

Lees verder

Oscarwinnaar ‘Nomadland’: Druiven der gramschap van de 21ste eeuw

Chloé Zhao’s ‘Nomadland’, een roadmovie over een door armoede getroffen vrouw die met haar bestelbus door Amerika trekt, was de grote triomfator van de 93ste editie van de Oscars. Naast ‘beste film’ en ‘beste actrice’ (derde Oscarbekroning voor Frances McDormand) won Zhao ook in de categorie ‘beste regisseur’. De Chinees-Amerikaanse was daarmee pas de tweede vrouwelijke winnaar (na Kathryn Bigelow) en de eerste vrouw van kleur. Zhao draaide ‘Nomadland’ net als ‘Songs My Brothers Told Me’ en ‘The Rider’ in een docufictie-stijl die werkelijkheid en fantasie door elkaar laat lopen in het economisch beproefde nieuwe Amerikaanse Wilde Westen.

Lees verder

Is persvrijheid onverenigbaar met vrouwenemancipatie?

3 mei is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Maar in het hedendaagse journalistieke werkveld lopen vrouwelijke verslaggevers dubbel risico: ze worden steeds vaker het doelwit omdat ze journalist én vrouw zijn - vooral in repressieve regimes en misogyne samenlevingen.

Lees verder

Amsterdam weert fossiele reclame uit de metrostations

Vanaf vandaag is in de Amsterdamse metrostations geen reclame meer te zien voor ‘fossiele producten’, zoals vliegreizen en auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) en Radjen van Wilsem, CEO van CS Digital Media zetten om 12.45 uur op Amsterdam Centraal Station een handtekening onder dit besluit. Amsterdam is de eerste stad in de wereld die fossiele reclame uit het straatbeeld wil weren.

Lees verder

Van bedelaar tot transgenderadvocaat: Nisha Rao (28) breekt taboes in Pakistan

In Pakistan behoren transgender personen nog steeds tot een gemarginaliseerde groep in de samenleving. Elke dag is een strijd voor basisrechten. Ook de Pakistaanse media hebben boter op het hoofd. Ze berichten vaak in zeer negatieve termen over transgender personen en zorgen zo mee voor de massale discriminatie van de bevolkingsgroep. Toch zijn er ook succesverhalen. Een daarvan is dat van Nisha Rao (28), ’s lands bekendste advocate en transgenderactiviste.

Lees verder

Generatiewissel binnen de Cubaanse revolutie

Miguel Díaz-Canel Bermudez is onlangs verkozen tot eerste secretaris van de Cubaans Communistische Partij. Hij volgt Raúl Castro op, die op zijn beurt een stap opzij zal zetten van de Cubaanse politiek. Toch zijn er grote uitdagingen voor Miguel Díaz-Canel, waaronder de blokkade door de Verenigde Staten. Dit artikel geeft een beter zicht op de huidige situatie in Cuba.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Abortus na verkrachting is voortaan legaal in Ecuador

Abortus na verkrachting is voortaan toegelaten in Ecuador. Dat heeft het Ecuadoraans Grondwettelijk Hof geoordeeld. Op deze manier wordt de abortuswetgeving in Ecuador versoepeld, mede dankzij de inspanningen van de lokale feministische organisaties, waaronder onze partner SURKUNA.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium