Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

James Baldwin schreef in 1963 waarom Black Lives Matter in 2020

Black Lives Matter blijft doorgaan met protesten en acties in de VS en daarbuiten. Mainstream media zijn het blijkbaar beu, behalve als ze (meestal onterecht) van geweld kunnen worden beschuldigd. BLM-sprekers, artikels en boeken grijpen terug naar de woorden van James Baldwin. Een respectvolle terugblik op een auteur wiens boeken er nog steeds toe doen.

Lees verder

'Hakken in het zand': Saoedische vrouwen tonen genuanceerd beeld van hun land

Antropoloog en arabist Annemarie van Geel interviewde 150 Saoedische vrouwen. Haar bevindingen brengt ze samen in 'Hakken in het Zand: Saoedische Vrouwen over hun Levens'. Een soms zeer verrassend boek dat de bekende clichés over Saoedi-Arabië zowel bevestigt als tegenspreekt. Zoals steeds is de realiteit veel genuanceerder en complexer dan wat we menen te weten.

Lees verder

Post-truth: waarheid minachten is gevaarlijker dan liegen

In deze post-truth-tijden viert niet de leugen hoogtij maar de minachting van de waarheid. En de waarheid minachten is veel gevaarlijker dan liegen, zegt Agustín Arrieta Urtizberea, hoogleraar filosofie aan de Spaanse Universiteit van Baskenland.

Lees verder

Organisaties voor mensen met handicap rekenden uit: wachtlijsten pas binnen 33 jaar weggewerkt

Verschillende organisaties, waaronder de Gezinsbond, willen dat de Vlaamse regering haar belofte nakomt om de wachtlijsten zo snel mogelijk weg te werken.

Lees verder

VS-Senaat vreest herhaling scenario 2019 bij nieuwe verkiezingen Bolivia

Op 18 oktober gaan de Boliviaanse verkiezingen door. Een vierde uitstel lijkt weinig waarschijnlijk. De vorige verkiezingen op 20 oktober 2019 verliepen dramatisch, daarom is internationale waakzaamheid bij deze nieuwe verkiezingen geboden. Meerdere VS-senatoren vragen onderzoek over de nefaste rol die de OAS toen heeft gespeeld en nu opnieuw dreigt te spelen. David Verstockt, FOS-vertegenwoordiger in Bolivia geeft toelichting bij de situatie.

Lees verder

Wereld in crisis: VN na 75 jaar nog niet uitgespeeld

De Verenigde Naties bestaan 75 jaar. En net als 75 jaar geleden, toen de wereld in puin lag als gevolg van de Tweede Wereldoorlog, wordt nu opnieuw van ons gevraagd de basis te leggen voor een nieuwe wereld.

Lees verder

Middellandse Zee kan groeiende plasticproductie niet aan

Aan het einde van deze eeuw kan tot 69 procent van het wateroppervlak van de Middellandse Zee zo vervuild zijn met microplastics dat het zeeleven daar schade van ondervindt. Dat blijkt uit een nieuwe studie door onder meer de universiteiten van Gent en Wageningen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Lesbos: Griekse regering wil humaan kamp (en partner Climaxi) PIKPA sluiten

  Na de brand in het Moria-vluchtelingenkamp te Lesbos, probeert de Griekse rechtconservatieve regering Mitsotakis om vluchtelingen op Lesbos in gesloten kampen te krijgen. Om ze daar te krijgen moeten alle andere initiatieven sluiten. Dit...

Lees verder

Pano wachtlijsten gehandicaptenzorg: Kritische evaluatie nu meer dan nodig

Na de uitzending van Pano over de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg dringt het Vlaams ABVV opnieuw aan op een evaluatie van de persoonsvolgende financiering in de sector. De zogenaamde vermaatschappelijking van de zorg gaat vandaag ten koste van gebruikers en hun omgeving, van personeel en van de zorginstellingen. “Er zijn onvoldoende middelen uitgetrokken en daardoor mist het systeem met persoonlijke rugzakjes zijn doel.”

Lees verder

Ondanks corona een nieuwe recordeditie voor de refugee walk op 27 september 

Op zondag 27 september organiseert Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor de vijfde keer op rij de Refugee Walk. Tijdens een sponsortocht van 40 of 10 kilometer tonen deelnemers hun solidariteit en zamelen ze geld in voor mensen op de vlucht. Ondanks corona breekt deze editie een nieuw record met meer dan 1850 deelnemers. Teams bestaan dan uit maximum 8 personen en kunnen veilig deelnemen door hun eigen route te kiezen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium