Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Een nieuwe dag, een nieuwe besparing: afschaffing opleidingssteun treft kwetsbare werklozen

En de Vlaamse regering, zij bespaarde voort. Slachtoffers zijn deze keer de kwetsbare werkzoekenden die tot nu een stimulanspremie van 100 euro kregen bovenop hun uitkering als ze een duurzame opleiding volgden. De stimulanspremie overleefde de vorige ministerraad niet.

Lees verder

Stop de leugens en de besparingen. Er is genoeg voor iedereen!

‘Daar is geen geld voor’ is het refrein dat we nu al bijna veertig jaar om de oren geslingerd krijgen. Het was de reden (excuus) om ons al die tijd te doen inleveren. Maar deze mantra is gebaseerd op een grove leugen waar alsmaar minder mensen in trappen.

Lees verder

Afghanistan Papers zijn akelige herinnering aan oorlog tegen Vietnam

De krant Washington Post bracht een reeks geheime documenten uit waaruit blijkt dat de regering van de VS systematisch liegt over de oorlog in Afghanistan. Steeds weer blijkt 'geboekte vooruitgang' compleet verzonnen te zijn. Vijay Prashad ziet hierin een akelige herhaling van de manier waarop de toenmalige regering de oorlog in Vietnam aan de eigen bevolking verkocht en de daar begane oorlogsmisdaden goedpraatte. Ook nu in Afghanistan dreigen de VS hier mee weg te komen.

Lees verder

Wat zijn de competenties van de toekomst?

Bijna 300 Vlaamse bedrijven spraken zich tussen november 2017 en maart 2019 uit over de vraag wat werknemers in de toekomst moeten kennen en kunnen. Zowel multinationals, als KMO’s en start-ups kwamen aan het woord, telkens innovatieve pioniers die goed geplaatst waren om zicht te hebben op onze toekomstige arbeidsmarkt. Syntra Vlaanderen maakte daarvan een analyse waaruit blijkt dat 11 competenties cruciaal zullen zijn.

Lees verder

Veertig jaar vrouwenrechten. Verjaardag zonder tromgeroffel!

De vrouwenrechten worden op internationaal niveau beschermd door een specifiek verdrag, nl. het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (kortweg CEDAW), gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het werd door de Algemene Vergadering van de VN aangenomen op 18 december 1979 en trad in werking op 3 september 1981, geratificeerd door twintig lidstaten. Ons land ondertekende in juli 1980 en ratificeerde in juli 1985. Deze ambitieuze tekst heeft kracht van wet maar blijft helaas grotendeels onbekend, zowel bij het grote publiek als bij de actoren in de juridische wereld en in de strijd voor gelijkheid van vrouwen en mannen.

Lees verder

'De uitweg voor Bolivia? Vrije verkiezingen of de chaos’

Dat zei de Spaanse socioloog en econoom bij de voorstelling van zijn laatste boek ‘La nueva América Latina’, een grondige...

Lees verder

“In januari tulpen plukken op de Grote Markt: dat is niet duurzaam”

“In januari massaal tulpen plukken op de Grote Markt in Antwerpen: dat is niet duurzaam”, zegt Paulien Verhaest. Zelf probeert ze het al drie jaar anders, met alleen lokaal geteelde bloemen in haar winkel. De seizoenen bepalen het aanbod.

Lees verder

Eén jaar VN-Migratie- en Vluchtelingenpact: Ngo’s vragen lidstaten beloftes waar te maken

Een jaar geleden keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het VN-Migratiepact en het VN-Vluchtelingenpact goed. De uitvoering van...

Lees verder

Krijtcontouren van 304 gedode demonstranten op stoep Iraanse ambassade

De reactie van de Iraanse autoriteiten tegen de recente demonstratiegolf in Iran is ongemeen wreed. Op enkele dagen tijd werden minstens 304 demonstranten gedood en sinds de start van de protesten werden duizenden demonstranten, maar ook journalisten, mensenrechtenverdedigers en studenten opgesloten. Amnesty International trok vandaag uit protest naar de Iraanse ambassade in Brussel en tekende er 304 krijtcontouren van dode lichamen op de stoep.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

“We moeten lokale ondernemingen steunen, maar in Jemen is er gewoon niets meer”

Bijna 60 miljoen kinderen in crisis- en ontwikkelingslanden hebben dringend humanitaire hulp nodig. Kinderorganisatie Unicef lanceerde daarom onlangs haar grootste oproep ooit. Er is geld nodig voor voedsel, drinkbaar water, gezondheidszorg en onderwijs. Maar massaal voedsel en kledij voorzien kan nefast zijn voor de lokale economie.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium