Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Hoe de 'ravissante Vlaamse krullebol' terug Marokkaan werd

  De huidige wereldwijde crisis zet niet alleen onze volksgezondheid en economie onder druk, maar brengt het hele heersende systeem...

Lees verder

Internet-uitvinder Tim Berners-Lee: geef mensen hun data terug

Tim Berners-Lee, de uitvinder van het internet, werkt aan een plan om zijn creatie te “redden”. Gebruikers moeten weer controle krijgen over wat er met hun gegevens gebeurt en zo de macht breken van de grote techbedrijven.

Lees verder

Liberalisering landbouw fnuikt de Indiase ‘democratie’

Ruim vier maanden al wordt India opgeschud door vreedzame boerenprotesten doorheen het land. Die groeiden snel uit tot ’s werelds grootste opstanden ooit in de geschiedenis. Eind januari 2021 escaleerde de situatie, waarbij boeren en politie recht tegenover mekaar kwamen te staan in de hoofdstad New Delhi. Deze protesten leggen het democratisch deficit van India bloot.

Lees verder

Neoliberale dogma's verhinderen de oplossing van de coronapandemie

Spaans hoogleraar economie Vicenç Navarro ziet twee redenen waarom de westerse landen de pandemie niet opgelost krijgen. Zij weigeren de dogma's van 'privé-bezit' en 'de markt' opzij te zetten en de farma-industrie te verplichten massaal vaccins te produceren, die ze nochtans alleen met openbare subsidies konden ontwikkelen. De bewegingsvrijheid van de gewone mens wordt (terecht) ingeperkt, maar aan de ongebreidelde winsthonger van de farma wordt niet geraakt.

Lees verder

Eerste aanwijzing dat klimaatverandering Covid-uitbraak in de hand heeft gewerkt

De klimaatverandering heeft Zuid-China de afgelopen eeuw tot een hotspot gemaakt van vleermuizen. De stijgende temperaturen maakten de streek tot ideale boshabitat voor de dieren, stellen Duitse onderzoekers. Het onderzoek is een eerste indicatie voor de rol van de klimaatverandering bij het ontstaan ​​van SARS-CoV-2, het virus dat de Covid-19-pandemie veroorzaakte.

Lees verder

Gukuna is vrouwelijke genitale verminking (vgv)!

Blogster marlytbn klaagt de traditie van gukuna in het gebied der Grote Meren aan als een vorm van vrouwelijke genitale verminking (vgv).

Lees verder

Johnnie To’s ‘Throw Down’: Speels spirituele ode aan Akira Kurosawa

Fysieke dragers gaan door woelige wateren maar blijven steun en toeverlaat voor wie moderne klassiekers wil herontdekken. Zoals ‘Throw Down’, Johnnie To’s gestileerde en spirituele ode aan de Japanse meester Akira Kurosawa. Dvd-distributeur Carlotta verwent filmliefhebbers met een fraaie 4K-restauratie van dit oogverblindend mooi en emotioneel krachtig judo-sprookje. Een onterecht vergeten meesterwerk van de toonaangevende Hongkong-cineast die internationaal naam maakte met ‘Breaking News’, ‘Election’ en ‘Mad Detective’.

Lees verder

Merkel en Macron willen eigen Europese koers tegenover China

Zowel de Duitse kanselier Merkel als de Franse president Macron vinden dat Europa tegenover China zijn strategische autonomie moet behouden. Ze willen zich niet laten meeslepen in een anti-China politiek.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Luxe-schaamte in een corona-winter

Het sneeuwt. Ik zet mijn verwarming een graadje hoger, ga zitten in mijn zetel onder een dekentje met een dampende pot koffie en open Facebook. Een Facebook-post van Bruno Libbrecht staat bovenaan mijn tijdlijn en...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium