Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Israël verliest de strijd om zijn apartheid nog langer te verbergen

De gulle lof voor de vaccinatiecampagne van Israël door de mainstream media ontkent het lot van 3,7 miljoen Palestijnen in de bezette gebieden die hun eerste vaccin nog moeten krijgen en onderschrijft zo de facto de apartheid van de bezetting. Desondanks verliest Israël de strijd om zijn apartheid nog langer te verbergen. Het rapport van de Joods-Israëlische ngo B’Tselem maakt het veel moeilijker om racisme-aanklachten tegen Israël nog als 'antisemitisch' te weerleggen.

Lees verder

11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen trekken aan alarmbel over stijgend aantal pushbacks

Het aantal pushbacks aan de Europese buitengrenzen nam de voorbije jaren zorgwekkend toe. In een nieuw rapport wijzen 11.11.11 en Vluchtelingenwerk op de systematiek die hierachter schuilgaat. De organisaties vragen actie van de Belgische regering om een einde aan te maken aan deze illegale praktijken. De onderhandelingen voor het nieuwe Europese migratie- en asielpact bieden daarover een ideale gelegenheid. De volgende afspraak gaat door op donderdag 11 maart. Dan bespreekt Belgisch staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi de voorstellen met zijn Europese collega’s in de EU Home Affairs Council.

Lees verder

Sterke discoursanalyse van extreemrechts

‘Extreemrechts’ is meer dan alleen maar een strijdbaar boek. Het is een genuanceerd en tegendraads essay geworden waarin een strijdbare vakbondsman en een geëngageerde historicus met open vizier en een scherpe blik een sterk onderbouwde discoursanalyse van extreemrechts afleveren en daardoor kan het ook gelezen worden  als een wake up call voor de progressieve krachten in dit land. Het is bovendien een tegendraads geschrift omdat het hier en daar ook flink op de tenen trapt van traditioneel links.

Lees verder

Totaalverbod glyfosaat in Mexico grote overwinning, agro-industrie geeft strijd voor megawinsten niet op

Een presidentieel decreet verbiedt voortaan in Mexico de teelt van genetisch gemanipuleerde maïs en van pesticiden op basis van glyfosaat. Mexico is niet bezweken voor de immense druk van de agro-industrie en van de overheid van de Noord-Amerikaanse buur om dit verbod in te trekken. De vraag is nu of president Biden het verzet van president Trump tegen deze beslissing ongewijzigd gaat overnemen.

Lees verder

'Laten we nadenken over alternatieven voor politie-interventies die uit de hand lopen'

De Pano-reportage van gisteren zoomde in op recente gevallen van politiegeweld. Ook Kif Kif en de Liga voor de Mensenrechten maken zich zorgen over de groeiende signalen daarover. We stellen voor om werk te maken van een grondige denkoefening rond alternatieven voor interventies en de-escalatie pogingen die niet gelinkt zijn aan zware misdrijven, en toch regelmatig verkeerd - of zelfs fataal - aflopen. Daarnaast is het essentieel dat het recht op het filmen van de politie wordt beschermd, uiteraard binnen de privacywetten (de beelden mogen niet zomaar verspreid worden).

Lees verder

Mededaders bevestigen: Congolees president Kabila, politiechef Numbi bevalen moord op Floribert Chebeya

Op 2 juni 2010, 28 dagen voor de viering van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid, werd strijder voor de mensenrechten Floribert Chebeya in Kinshasa gruwelijk vermoord. 11 jaar later verklaren twee voormalige politieagenten aan Belgisch journalist Thierry Michel hoe zij aan de moord meewerkten op bevel van nationaal politiechef John Numbi.

Lees verder

Klimaatcrisis en pandemie doen honger in Centraal-Amerikaanse Droge Corridor ernstig toenemen

Het rapport "Los diferentes rostros del hambre en Centroamérica" dat vandaag is gepubliceerd door het Consortium van Humanitaire Organisaties waaronder Action Against Hunger, COOPI, Trócaire, Oxfam en We World-GVC, belicht de situatie van voedselonzekerheid van de meest kwetsbare bevolking van de Centraal-Amerikaanse Droge Corridor, als gevolg van droogte, Covid-19 en het orkaanseizoen.

Lees verder

Het schandaal van de 'falsos positivos' in Colombia

Vorige week maakte een speciaal tribunaal in Colombia bekend dat minstens 6400 burgers vermoord werden door het leger onder het valse voorwendsel dat ze guerrilla-strijders waren.

Lees verder

Actie aan Egyptische ambassade voor vrijlating student Ahmed Samir Santawy: Vlaamse verloofde en vrienden nemen deel

De 29-jarige Ahmed Samir Santawy is een masterstudent sociologie en antropologie aan de Centrale Europese Universiteit in Wenen, Oostenrijk. Bij een bezoek aan zijn thuisland Egypte werd hij op 1 februari 2021 gearresteerd. Sindsdien zit hij in de cel zonder contact met zijn familie en minimale toegang tot zijn advocaat. Amnesty International, zijn Vlaamse vriendin Souheila Yildiz en zijn vrienden voeren op vrijdag 5 maart actie voor zijn vrijlating aan Egyptische ambassade in Brussel.

Lees verder

Natuurcrisis in Vlaanderen: Greenpeace stelt Vlaamse regering in gebreke vanwege slechte waterkwaliteit

Greenpeace België heeft vanochtend een ingebrekestelling gestuurd naar de bevoegde Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA) omdat de waterkwaliteit in landbouwgebied jaar na jaar verslechtert en onze Europese doelstellingen in het gedrang komen. Het beleid moet de wortels van het probleem aanpakken, zoals onze veel te grote veestapel.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Niets tegen smartphones, wel tegen Uber

  Op de ministerraad van de Brusselse regering zal donderdag een aardig woordje worden gesproken over nieuwe technologieën, smartphone-applicaties en uiteraard Uber. Maar om het debat in de goede richting te duwen pleit BTB-ABVV ervoor...

Lees verder

30 dagen 30 minuten de natuur in doet wonderen

  Elk jaar koppelen CM Gezondheidsfonds en BOS+ een wetenschappelijk onderzoek aan de uitdaging. Deelnemers houden een dagboek bij en quoteren daarbij verschillende factoren van het welzijn. Hieruit kwamen enkele opvallende resultaten. Via burgerwetenschap meten CM en...

Lees verder

Gezinsbond wil dat Vlaanderen Groeipakket fundamenteel verbetert voor alle gezinnen

De Gezinsbond is enorm teleurgesteld over de evaluatie van het Groeipakket: er komen (voorlopig) geen fundamentele verbeteringen

Lees verder

Tweede Brusselse babytheek opent binnenkort in Laken

  Amper 3 maanden nadat  “Brussel Helpt” het recordbedrag van 56.774 euro ophaalde, bereidt de tweede Brussels Babytheek zich voor op een opening eind maart in het Gemeenschapscentrum Nekkersdal in Laken. De opstart van de...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium