Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Simon Sterck interviewt Pieter Boussemaere: "Jullie zullen de gevolgen dragen, en ik ook"

Naar aanleiding van COP 27, die maandag 7 november van start gaat in Sharm-el-Sheikh, sprak Simon Sterck, VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling van de Vlaamse Jeugdraad, met Pieter Boussemaere, auteur en docent klimaat & wereldgeschiedenis aan de Vives Hogeschool in Brugge & Kortrijk. Ze spraken over de stand van zaken in de klimaatopwarming, over verschillende vormen van protest, en over de rol die de jeugd kan spelen bij bewustmaking van het brede publiek.

Lees verder

Kitty Jong (FNV): “Verplichte tegenprestatie (gemeenschapsdienst) is meedogenloos en mislukt”

De Nederlandse Participatiewet regelt sinds 2015 de verplichte tegenprestatie, wat in België de verplichte gemeenschapsdienst heet. In Vlaanderen wordt deze maatregel ingevoerd vanaf 1 januari 2023, zo wil het de Vlaamse regionale regering van CD&V, N-VA en Open VLD. Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV, noemt de praktijk van deze wet meedogenloos en Nederland onwaardig.

Lees verder

Drie partijvoorzitters lichten binnenkort hun plannen toe voor de komende 2 jaar

Onze keuze voor interviews van drie partijvoorzitters past in de maatschappelijke visie achter het mediaproject DeWereldMorgen.be, dat wij zien als een instrument van actieve burgers voor wie media geen commerciële producten zijn die ze passief consumeren, en waar de sociale strijd en de strijd voor het klimaat de stem krijgt die ze onvoldoende krijgt in de grote media.

Lees verder

Hoe democratisch is verkiezingssysteem van VS?

Op dinsdag 8 november 2022 kunnen de VS-kiezers hun leden van het federale Huis van Afgevaardigden en één derde van de Senaat kiezen. Dat mogen ze om de twee jaar doen voor het Huis. Senatoren worden om de zes jaar herverkozen, de president om de vier jaar. Het maakt dat politici in de VS in permanente verkiezingsmodus zijn. Garandeert dat systeem de democratische rechten van al zijn burgers? Dit is een 'beknopt' overzicht.

Lees verder

Eenling zijn. Een filosofische uitdaging

Mensen worden heen en weer geslingerd tussen het zo dicht mogelijk bij de ander willen zijn, zelfs het willen verdwijnen in de groep, en het apart willen staan, los van de ander en zeker weg van de massa. Paul Verhaeghe las 'Eenling zijn' van Duits filosoof en historicus Rüdiger Safranski over dit onderwerp. Safranski bespreekt in zijn boek historische figuren die er elk op hun manier in hun tijdperk mee worstelden.

Lees verder

De 'vrije markt': realiteit of geloof?

Het begrip “vrije markt” is alomtegenwoordig: het heeft zich diep genesteld in de geesten van miljoenen mensen en beheerst de mediaberichtgeving en de politiek. Maar hoe is het ontstaan, en wat houdt het precies in? En vooral: strookt het met de realiteit? Guy Vanthemsche las 'Free Market – The History of an Idea' van VS-filosoof Jacob Soll.

Lees verder

Iraniërs roepen in Brussel op tot revolutie

Voor de derde keer op rij blies de Iraanse gemeenschap in België verzamelen voor een solidariteitsmanifestatie met de Iraanse protesten. De kleine duizend manifestanten maakten indruk doordat ze onverschrokken het barre weer trotseerden.

Lees verder

Oorlogskoorts kan de hersenen beschadigen

Johan Depoortere las 'Oorlogskoorts' van Christophe Callewaert en Ludo De Brabander en ging tijdens het lezen terug in de geschiedenis en de context van de oorlog in Oekraïne. Geschiedenis en context - de twee elementen die volledig ontbreken in de mediaberichtgeving over het conflict. Tevens werpt hij een blik naar de toekomst tot in 2034 in twee andere informatieve boeken.

Lees verder

Michael Koch over ‘Drii Winter’: “Bergbewoners kijken anders naar leven en dood”

Met ‘Drii Winter’, tijdens Film Fest Gent bekroond met de Georges Delerue Award voor beste soundtrack, serveert de Zwitserse regisseur-scenarist Michael Koch ons een moderne Alpen-variant van een Griekse tragedie. Een fascinerend, verstild noodlotsdrama vol onderhuidse emoties dat volgens Koch draait “om hoe onze relatie met de natuur onze benadering van ziekte en dood beïnvloedt.”

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Wat als de klimaattransitie een levenstaak wordt?

De klimaatopwarming vraagt om een radicale omslag van ons systeem. In België treedt de overheid weinig doortastend op. Een groot contrast met Cuba. Daar ziet de overheid het als een levenstaak om het eiland door de klimaatstorm te loodsen. Auteur Julie Steendam vertelt er meer over.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium