Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Kunststudenten protesteren tegen standbeeld van #metoo-dader Jan Fabre op het dak van hun school

Sinds 2000 prijkt op De Singel in Antwerpen een werk van Jan Fabre, ‘De man die de wolken meet’. Maar...

Lees verder

‘Bij ons kun je zijn wie je bent.’ Zou dit niet het motto moeten worden van iedere school in Vlaanderen?

Kinderen hebben recht op veiligheid, bescherming, aanvaard worden, begrip en empathie. Een kind beledigen, vernederen in het bijzijn van anderen, is schadelijk voor de emotionele ontwikkeling. Het is de voedingsbodem voor een gebrek aan zelfvertrouwen en voor psychische problemen, soms zelfs voor zelfvernietiging. Het kan ook leiden tot het zoeken van heil bij extremistische groeperingen of tot zinloos geweld.

Lees verder

Racistische moorden in Hanau: 'Gaan we nu over tot actie?'

10 mensen werden doodgeschoten door een 43-jarige aanhanger van extreem-rechts die vond dat “bepaalde volkeren die niet meer uit Duitsland...

Lees verder

“Onze moedertaal moeten we vieren”

We vieren onze moedertaal deze zaterdag 22 februari op het Feest van de Moedertaal in Borgerhout in Antwerpen. Er zijn meer dan 170 verschillende moedertalen in Antwerpen, maar beleid schuift deze meer en meer aan de kant. “Onze moedertaal is een groot deel van onze identiteit, we moeten deze omarmen en vieren”, zegt Griet Vielfont, projectcoördinator bij Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw die het event mee organiseert.

Lees verder

UvA breekt beloften Maagdenhuisbezetting

De UvA heeft de meeste beloften gebroken die zijn gemaakt nadat het Maagdenhuis werd bezet eind februari 2015. Eén van de beloften was het Maagdenhuis openstellen als plek voor debat. Het College van Bestuur (CvB) heeft dit geweigerd voor een jubileumbijeenkomst van de bezetting in 2015 die op 28 februari 2020 plaatsvindt.

Lees verder

VS moet aanklachten tegen Julian Assange intrekken

De Amerikaanse autoriteiten moeten alle aanklachten wegens spionage en daaraan gerelateerde aanklachten tegen Julian Assange laten vallen zodat hij onmiddellijk vrijgelaten kan worden. Amnesty International doet deze oproep in aanloop naar 24 februari, de dag waarop een Britse rechtbank hoorzittingen start die moeten bepalen of de oprichter van WikiLeaks aan de VS kan worden uitgeleverd. Amnesty International verzet zich tegen die uitlevering.

Lees verder

Menselijke methaanuitstoot zwaar onderschat

De mens stoot veel meer methaan uit dan tot nog toe werd aangenomen. Maar die vaststelling biedt ook kansen, zeggen de onderzoekers: vermits de mens aan de oorzaak ligt, kunnen ook oplossingen gevonden worden.

Lees verder

Milieuorganisaties roepen op om auto-industrie te laten betalen voor beter openbaar vervoer

De lage-emissiezones liggen de laatste maand stevig onder vuur. Het is volgens de tegenstanders niet sociaal om de meest vervuilende wagens uit het stadscentrum te weren zonder goed functionerend openbaar vervoer. Toch is het belangrijk om snel maatregelen voor gezonde lucht te treffen. Daarom roepen Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace de overheid op om de autoproducenten - net als in Duitsland - een bijdrage te laten leveren aan het luchtkwaliteitsbeleid, die kan dienen als financiering voor meer sociale correcties bij lage-emissiezones en een beter openbaar vervoer.

Lees verder

Warmere oceanen kunnen koraalriffen tegen 2100 elimineren

De verzuring van de oceanen en de stijgende temperatuur van het water zullen ertoe leiden dat koraalriffen tegen 2100 zo goed als afgestorven zijn. Dat zegt onderzoek van de American Geophysical Union.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Wie doet wat voor of tegen migratie?

Over migratie en vluchtelingen wordt heel wat beweerd en geschreven. Wetenschappelijk onderzoek geeft echter een heel paradoxaal beeld van de oorzaken van migratie. Wat is de rol van middenveldorganisaties dan?

Lees verder

‘De xenofobie in Zuid-Afrika is dezelfde als in België’

Xenofobie en harde taal op vlak van migratie, het is de nieuwe realiteit in Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse 'Dawu' Sibanda, die de activiteiten van FOS in Zimbabwe opvolgt, schreef er een essay over en komt tot enkele opvallende conclusies.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium