Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

COP-26: De kinderen redden het wel

Dit opiniestuk is gericht aan de regeringsleiders op de COP-26 en werd opgesteld door 60 jonge mensen uit landen van over de hele wereld. Zij zijn samengekomen om een gemeenschappelijke oproep te lanceren voor klimaatrechtvaardigheid. "Voor de meesten onder ons is Engels niet onze moedertaal. Toch zijn we erin geslaagd om in slechts enkele uren naar elkaar te luisteren, onze ervaringen te delen en een visie te formuleren voor de toekomst die we willen erven. Als wij dat kunnen, dan kunnen politici dat ook", aldus de jongeren.

Lees verder

Acht zaken die je moet weten over de klimaatopwarming en de klimaattop in Glasgow

Is het te laat om een klimaatcrisis te voorkomen? Welke gevolgen staan ons te wachten? Wat is het verschil tussen 1,5°C en 2°C? Wie zal de factuur betalen? Is dit de top van de laatste kans? Antwoorden op deze en andere veel gestelde vragen kan je hier lezen.

Lees verder

“Wij willen leven!” Extinction Rebellion bezet de Wetstraat na eerste week COP26

Zaterdag zakten enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion naar Brussel om de Wetstraat te bezetten en zo de desastreuze politieke respons op de ecologische crisis aan te klagen. Met deze actie van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid wilde de beweging woede uitdrukken na jaren van betogen, klimaatspijbelen en petities ondertekenen. “Onze politici doen niet niks; ze verergeren het probleem net met hun steun voor schadelijke industrieën, aldus XR. De politie arresteerde nog voor de actie goed en wel kon starten een 250-tal rebellen.

Lees verder

Honderden lobbyisten voor fossiele industrie aanwezig op COP26

Minstens 503 lobbyisten voor de fossiele sector hebben een aanvraag ingediend om deel te nemen aan de VN-klimaattop in Glasgow. Die gaat momenteel de tweede week in. 

Lees verder

Global Parliament of Mayors vergadert over de postcorona stad

Van 21 tot 23 oktober 2021 was in Palermo (Sicilië) het Global Parliament of Mayors in zitting. Dit was de vijfde top, na uitstel in 2020, van dit initiatief om burgemeesters en steden meer zeggenschap te geven in het bestuur van wereldzaken. Het werd een hybride vergadering waarin aanwezigheid in Palermo steeds virtueel werd verbonden met alle andere delen van de wereld.

Lees verder

20 jaar na Sabena…

Zondag 7 november  is het precies 20 jaar geleden dat hét vlaggenschip dat de Belgische luchtvaart een gezicht gaf in de wereld, SABENA failliet werd verklaard. Wie herinnert zich niet de schrijnende televisiebeelden? Duizenden mensen op straat, duizenden gezinnen en families wiens leven werd verwoest.  In die 20 jaar die voorbijschreden, wijzigde heel wat voor onze luchtvaartsectoren. De politiek liet grotendeels de eens zo belangrijke en vooruitstrevende rol die België wilde spelen in de luchtvaartsector los.

Lees verder

'In 2021 wordt vrouwenarbeid nog steeds niet erkend of volwaardig verloond'

Woensdagavond 3 november organiseerde het collectief Wages For Wages Against in Sint-Gillis een rondetafel over het probleem van de arbeid die vrouwen in 2021 nog steeds verrichten zonder enige vergoeding of erkenning van hun werk. Zij stellen vast dat in 2021 nog altijd talrijke vormen van vrouwenarbeid niet worden erkend als 'werk' en niet worden verloond. Het is onder de neoliberale economie nog erger geworden.

Lees verder

Regularisatie, een kwestie van mensenrechten

Woensdagochtend 3 november gaven vier vertegenwoordigers van de mensen zonder wettig verblijf die eerder dit jaar in hongerstaking gingen een persconferentie waarom de mensen zonder papieren opnieuw de Begijnhofkerk gingen bezetten. De beloftes die afgelopen zomer gemaakt zijn door staatssecretaris voor migratie Sammy Mahdi (CD&V) zijn niet nageleefd. Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft de motivering van een aantal van deze weigeringsbeslissingen kunnen inkijken.

Lees verder

Dagboek van Anna vanuit de klimaattop in Glasgow

Comac trok met meer dan 200 studenten naar Glasgow voor de internationale VN-klimaatconferentie. De wereldleiders staan niet bekend om ambitieuze en sociale klimaatambities voor te leggen, dus zullen zij er de komende week hun stem laten horen. In dit dagboek van Anna Milojkowic, geïllustreerd met veel foto’s, kan je volgen hoe hun goed gevulde reis er aan toe gaat.

Lees verder

Greta Thunberg leunt op een halve eeuw jongerenactivisme in Zweden 

Greta Thunbergs engagement voor het klimaat komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze steunt op een lange traditie van jeugdig engagement dat al een halve eeuw is ingebakken in de Zweedse cultuur, zeggen historici Björn Lundberg en David Larsson Heidenblad van de universiteit van Lund.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Hoezo Leuven wil 80 procent CO2-reductie tegen 2030?

De aankondiging van de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani vrijdag op Radio 2 Vlaams-Brabant dat Leuven tegen 2030 80 procent minder CO2 wil uitstoten wekt verbazing. In het klimaatactieplan dat de stad midden vorig jaar bekendmaakte luidt...

Lees verder

Waarom COP26 in Glasgow de zoveelste maat voor niets wordt

De exponentiële groei van de wereldbevolking stabili­seert in 2050. De uitdaging is om onze eindige hulp­bronnen eerlijk te verdelen. Het dogma ‘eco­no­mische groei’ moet op de helling. COP26 is theater en zal, net als voor­gaande COP’s, niet tot een fun­da­men­teel nieuwe mars­route leiden.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium