Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Brengt vertrek van Dries Van Langenhove samenwerking tussen VB en N-VA dichterbij?

In december verklaarde Bart De Wever dat hij ervoor openstaat om met VB te regeren als zij mensen zoals Dries Van Langenhove aan de kant zouden schuiven. Vorige week maakte die laatste bekend dat hij stopt als parlementslid. Is dit een stap in de richting van een toenadering tussen VB en N-VA?

Lees verder

United freelancers en Koerierscollectief hekelen laksheid overheid tegenover platformbedrijven na overlijden fietskoerier

De 41 jarige Pakistaanse fietskoerier Sultan Zadran werd tijdens een maaltijdbezorging voor Uber Eats afgelopen donderdag aangereden door een Flixbus. Hij overleed later in het ziekenhuis. Sultan laat een vrouw en vijf kinderen na die in Pakistan wonen. Hij verhuisde in 2012 naar België en had een werkvergunning. United Freelancers (ACV), het KoeriersCollectief, ABVV-Jongeren en La Maison des Livreurs roepen de overheid op om de nieuwe wet over de deeleconomie te doen respecteren door de koerierbedrijven.

Lees verder

'In het spoor van Fanon', een nieuw verhaal over dekolonisering toen, vandaag en morgen

Koen Bogaert schreef met 'In het spoor van Fanon - Orde, wanorde en dekolonisering' een nieuwe geschiedenis van de dekolonisering. De strijd tegen het koloniaal systeem en tegen zijn erfenis gaat reeds zolang mee als het kolonialisme zelf. Tijdsgeest? Reeds in de 18de eeuw werden boeken geschreven, pamfletten verspreid, meetings gehouden die de slavernij en het kolonialisme veroordeelden.

Lees verder

Burgers zetten tenten op om nacht met vluchtelingen op straat door te brengen

Al weken aan een stuk slapen er tientallen vluchtelingen en asielzoekers buiten in tentjes op de brug aan het Klein Kasteeltje, op de grens van Brussel en Molenbeek. De buren van de omliggende straten kunnen niet langer aanvaarden wat er zich in ons land afspeelt. Burgers van binnen en buiten Brussel die zich mee schamen over deze opvangsituatie hebben dit weekend een solidariteitswake gehouden en hun tenten opgezet om samen met hun buren van de brug buiten de nacht door te brengen.

Lees verder

Waarom ik een nacht op straat sliep

  Zaterdagavond gooide ik mijn Quechua-tent nog eens de lucht in. Niet op een festivalterrein, maar langs het kanaal in...

Lees verder

Jafar Panahi’s ‘No bears’: Iraanse ode aan vrijheid en liefde

De Iraanse veroordeelde, opgesloten en ('tijdelijk') weer vrijgelaten cineast Jafar Panahi blijft films maken. Dat is straf gezien zijn werkomstandigheden maar het internationaal met filmprijzen bekroonde ‘No bears’ is ook nog zéér sterke cinema. Met knipoogjes naar ‘Hit the road’ van zijn zoon Panah Panahi en twee parallelle liefdesverhalen over mensen op zoek naar vrijheid.

Lees verder

“Hervorming energiefactuur is besparing op mensen die reeds onder armoedegrens leven”

De federale regering heeft op 6 februari een beslissing genomen over de hervorming van de energiefactuur. De btw op gas en elektriciteit blijft permanent op 6 procent, het sociaal tarief is enkel voor personen met bepaalde uitkeringen of tegemoetkomingen, zoals een leefloon, een tegemoetkoming voor personen met een handicap of de inkomensgarantie voor ouderen. Over het algemeen zullen we de factuur met 20 euro zien stijgen. “Het Netwerk tegen Armoede is bezorgd over de vele gezinnen die nu al onder de armoedegrens leven en in de kou blijven staan”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx.

Lees verder

Amnesty International: "President Biden, laat Leonard Peltier vrij."

Op 6 februari, de jaarlijkse Globale Day of Solidarity with Native American activist Leonard Peltier, herhaalt Amnesty International zijn oproep aan de VS-president om hem onmiddellijk gratie te verlenen. Op 6 februari 2023 begon het 48ste jaar gevangenschap voor Peltier, die altijd zijn onschuld heeft staande gehouden.

Lees verder

Luister naar internationale signalen om oorlog in Oekraïne te beëindigen

Terwijl we in Nederland vooral willen afrekenen met mensen die pleiten voor het stopzetten van wapenleveranties aan Oekraïne, laten internationale experts zien dat het anders kan, maar ook moet. Zo hield de vermaarde Amerikaanse professor Jeffrey Sachs – jarenlang adviseur van verschillende regeringen - in The Economist van 18 januari jl. een pleidooi voor het bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne met steun van enkele onafhankelijke landen als India en Brazilië. Landen die zich niet hebben uitgesproken voor één van de strijdende partijen maar zich uitspreken voor het stopzetten van de oorlogshandelingen.

Lees verder

Na Frankrijk legt sociale actie Groot-Brittannië plat, de strijd is niet ten einde

Meer dan 500.000 Britten legden op 1 februari 2023 het werk neer in overheidsdiensten en bedrijven. Zo klagen zij net als in Frankrijk één dag eerder hun werksituatie aan, lonen die decennialang niet werden aangepast aan de stijgende levensduurte, onhoudbare werkdruk door personeelstekort en gebrek aan werkingsmiddelen. Ze staken tevens tegen een regering die het stakingsrecht wil criminaliseren.

Lees verder

Chinese luchtballon: klucht van het jaar?

Terwijl de rest van de wereld zich een bult lacht neemt het Westen met inbegrip van de mainstream media de Chinese ballon serieus. Wat zit er achter de tragikomische affaire van deze ballon, door de VS bestempeld als een spionageballon?

Lees verder

Noam Chomsky over VS-wapencultuur ... en over cowboys en indianen, in gesprek met DeWereldMorgen.be

Tijdens ons uitgebreid gesprek met Noam Chomsky vorig jaar had hij het tevens over de oorsprong van de wapen- en geweldcultuur in de VS. Zoals hij uitlegt in dit uittreksel van 11:50 minuten: "Promotie van vrije wapendracht is een methode om arme witte kiezers aan te trekken, die anders nooit voor een partij zouden kiezen die met zijn echt programma alleen voor de rijke Amerikanen zorgt."

Lees verder

8 februari 1943, 80 jaar geleden werd de 17-jarige Lepa Radić geëxecuteerd door de Duitse bezetters van Joegoslavië

Vandaag 8 februari 2023 is het 80 jaar geleden dat de 17-jarige Joegoslavische verzetsstrijdster Lepa Svetozara Radić werd geëxecuteerd door het Duitse bezettingsleger. Haar Duitse folteraars boden aan haar leven te sparen als zij de namen van haar medestrijders zou geven. Zij weigerde...

Lees verder

Dure treintickets, 'besparingen' met dure gevolgen, niet alleen voor de reizigers

Mobiliteitsexpert Kris Peeters werpt zijn licht op de recente prijsstijgingen van de trein: “De federale en Vlaamse zuinigheid over openbaar vervoer kost ons veel geld. Hogere prijzen leiden tot minder reizigers, blijkt zowel uit onderzoek over prijselasticiteit als uit de praktijk. Lagere prijzen leiden tot meer reizigers. Zie Luxemburg. Zie Duitsland.”

Lees verder

Zijn we zo zeker dat de armoede wereldwijd afneemt?

De extreme ongelijkheid neemt toe in de wereld, volgens een recent rapport van Oxfam. Volgens Maarten Boudry is de 'obsessie' met extreme rijkdom en ongelijkheid een moreel irrelevante kwestie. We zouden ons volgens hem beter focussen op extreme armoede. Met die armoede gaat het – vanuit historisch oogpunt – helemaal niet zo slecht, zo luidt het argument. Is dat wel zo?

Lees verder

“Belangrijk boek” over Frantz Fanon en dekolonisatie

Slechts 36 is Frans-Martinikaans psychiater, auteur en antikoloniaal activist Frantz Fanon wanneer hij in 1961 aan leukemie overlijdt. Hij liet slechts enkele essays, artikelen en drie boeken na. Vooral zijn 'Peau noire, masques blancs' en 'Les Damnés de la Terre' blijven zo pertinent dat over hem nog steeds boeken geschreven worden. Terecht, meent Rachida Lamrabet nadat ze 'In het spoor van Fanon' las van Koen Bogaert.

Lees verder

Zware tijden in Cuba: de transformaties zullen diepgaand moeten zijn

Cuba maakt op dit moment een uiterst moeilijke tijd door. Hoe slaagt dit eiland erin om ondanks alles stand te houden? Wat zijn de uitdagingen op het terrein en hoe worden ze aangepakt? We legden onze vragen voor aan Rogelio Polanco, een topadviseur van de Cubaanse regering.

Lees verder

Tegendraads Leesvoer: de oorlog die verkeerd loopt, Sahra Wagenknecht, Holocaust-overlever, VS-Joodse kritiek

Een oorlog die niet loopt als gepland, Sahra Wagenknecht, Duitse linkse politica met extreemrechtse volgers? Een pro-Palestijns Holocaust-overlever stapt uit Labour en Amerikaanse Joden die in een Open Brief aan eerste minister Benjamin Netanyahu het politiek misbruik van antisemitisme veroordelen als wapen tegen critici van Israël. Meer Tegendraads Leesvoer uit de internationale media.

Lees verder

Genoeg is genoeg! Decathlon-werknemers eisen respect

Een deel van de ochtendploeg van het depot van Decathlon in Willebroek is vanmorgen niet aan de slag gegaan. Zij voeren actie tegen het complete gebrek aan sociaal overleg binnen het bedrijf. Dit is niet nieuw maar nu besliste de directie ook nog eens een jarenlange premie van 10 procent voor de werknemers van het depot te schrappen (in de winkels krijgen de werknemers die wel nog). De BBTK vraagt overleg maar dit wordt gewoon genegeerd. De directie komt zelfs niet naar het verzoeningsbureau. Genoeg is genoeg! De directie van Decathlon moet de spelregels respecteren.

Lees verder

Mike White’s ‘The White Lotus’: Sociale satire op het rijkeluisbestaan

Het tweede seizoen van ‘The White Lotus’ kon enkel teleurstellen. Zo’n sublieme sociale satire was de reeks die superrijken en hun vijfsterrenbubbel in Hawaï fileerde. Regisseur-scenarist Mike White springt nog steeds kwistig om met humor, venijn en vitriool maar Italiaanse exotica maakt zijn schets van de impact van macht en geld een tikkeltje minder bijtend. Al blijft het verrukkelijke televisie.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De Europese Unie wil Biden's IRA achterna

  De Europese Commissie stelde op 1 februari officieel haar European Green Deal Industrial Plan voor. Het was eigenlijk geen primeur, want Commissievoorzitter von der Leyen deed dat vorige maand al op het Wereld Economisch Forum in...

Lees verder

Actiegroepen stellen Overheid, Lantis en COFU in gebreke

Actiegroepen[i] verzochten de rechter half januari om de werken van de grondwaterbemaling voor de Scheldetunnel niet op te starten. Dit gebeurde in een Uiterst Dringende Noodzakelijkheid waarvan de zitting vorige week plaatsvond. De actiegroepen betwistten de...

Lees verder

Alert blijven in de Kerk en het jeugdwerk

In een nota voor de pastorale verantwoordelijken van 13 oktober 2022 vragen de bisschoppen van België aan de vaste vrijwilligers die de catechesewerking verzorgen met minderjarigen, om een uittreksel uit het strafregister ( het model...

Lees verder

Waanzin in Antwerpen-Centraal (het gaat over auto's)

Op 18 januari 2023 kwam Dirk Holemans met de trein toe in het prachtige stationsgebouw van Antwerpen-Centraal, wereldwijd erkend als een van de mooiste treinstations ter wereld. Groot was zijn verbazing dat in 2023 temidden van een klimaatcrisis de openbare vervoersmaatschappij NMBS lucratief heil ziet in de promotie van de auto...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium