Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Oorlog: burgers worden soldaat en moorden, zoals hen bevolen wordt, zonder te weten waarom...

Duits cineast, acteur en auteur Werner Herzog schreef een geromantiseerd verhaal over Hiroo Onoda, een Japanse soldaat die vanop een Filipijns eiland tot 1974 eenzaam doorging met de oorlog zonder te weten dat die in 1945 was beëindigd. 'Het schemeren van de wereld' weerlegt het westers vooroordeel van de fanatieke Japanse soldaat. Onoda was een gewone mens die net als miljoenen voor en na hem werd misleid tot deelname aan zinloze oorlogen – zijn er andere?

Lees verder

(Gelukkige) 60ste onafhankelijkheidsdag gewenst, Burundi

Op 1 juli 1962, vandaag 60 jaar geleden, werd Burundi onafhankelijk. Mijn mama is geboren in 1961. Dit vind ik confronterend; toen mijn mama geboren werd, was Burundi nog gekoloniseerd door de Belgen. Rwanda en Burundi vormden voor hun onafhankelijkheid één land, Ruanda-Urundi. Naast Ruanda-Urundi was Belgisch-Congo ook een kolonie van België.

Lees verder

Middenveld geeft juridische mogelijkheden nieuw Vlaams mensenrechteninstituut dikke onvoldoende

De Morgen schrijft vandaag dat het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut (VMRI) dan toch naar de rechtbank zal kunnen stappen voor slachtoffers van discriminatie. Het VMR is de nieuwe Vlaamse instelling die UNIA moet vervangen voor de Vlaamse bevoegdheden. “Maar de nieuwste verwezenlijking van het Vlaamse streven naar autonomie, zal enkel naar de rechtbank kunnen stappen op basis van federale wetgeving", verduidelijkt Sarah Scheepers van ella vzw.

Lees verder

Ombudsvrouw De Standaard zet Filip Rogiers als een kleuter in de hoek

Het gebeurt zelden dat een journalist in de kolommen van zijn eigen krant de wacht wordt aangezegd. Collega Filip Rogiers werd door de ombudsvrouw van De Standaard op de vingers getikt omdat hij in een opiniestuk had geschreven dat ‘de bandbreedte van het politieke debat in Vlaanderen rücksichtslos naar rechts opschuift’. Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck: “Haar argumenten houden geen steek”.

Lees verder

Actieheld Cruise en ‘Top Gun: Maverick’: Popcorn propaganda geeft je vleugels

“Make the US Military Cool Again.” Dat leek de (geslaagde) missie van ‘Top Gun’ in de jaren tachtig. Anno 2022 serveert de nu 59-jarige actieheld Tom Cruise ons met ‘Top Gun: Maverick’ andermaal propagandistische popcorn cinema. Een megahit die de bioscopen moet redden maar vooral de carrière van Cruise opnieuw vleugels geeft en het imago van zowel militaire piloten als het Amerikaanse leger oppoetst. De coole zonnebrillen en leren vesten zijn terug. Samen met militaire bravado.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Dyab Abou Jahjah, van Malcolm X naar Uncle Tom?

Putje winter 1991. Er staat een jongeman van nauwelijks twintig te koukleumen voor het Brusselse ‘Klein Kasteeltje’. Vanuit Libanon was hij vertrokken op zoek naar een beter leven. Hij was er op doortocht naar het Zwitserse Eldorado, maar strandde uiteindelijk in België. Zijn naam? Dyab Abou Jahjah. Na dertig jaar en zovele acties, juridische processen en boeken later is hij een bekende en voor vele een beruchte BV geworden die na Tussen twee werelden, de roots van een vrijheidsstrijd (2003), Dagboek Beiroet Brussel ( 2007), De stad is van ons (2014) en Pleidooi voor radicalisering ( 2016) nu weer een nieuw boek uitbrengt.

Lees verder

Vlaanderen schuift indexatie lonen kinderopvang door naar ouders

  Vlaanderen doet het opnieuw! Door de geplande (meer dan noodzakelijke) indexatie van de lonen komen scholen in de problemen om de lonen van de middagopvang te betalen. Vlaanderen weigert immers de subsidies daarvoor ook...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium