Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Henry Kissinger waarschuwt voor nieuwe wereldoorlog

Oorlogskoorts heeft het denken over het conflict in Oekraïne sterk aangetast. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Kissinger waarschuwt dat dit tot een nieuw gevaarlijk wereldconflict kan leiden. In een pas verschenen opmerkelijk artikel pleit hij voor snelle onderhandelingen en roept hij politici op om een sterke visie te ontwikkelen en politieke moed op te brengen.

Lees verder

Alles Wordt Beter #11: Hoe stoppen we extreemrechts in 2023?

Lukt het ons om nog voor de verkiezingen in 2024 extreemrechts te stoppen? Moeilijk, zegt cultuurwetenschapper Ico Maly, maar niet ondenkbaar. In de laatste aflevering van het jaar bespreekt hij dit met onze host Tjhoi.

Lees verder

Organisaties eisen soepelere regeling voor organiseren van acties in Gent: “Betogen is een grondrecht”

Een aantal organisaties zijn woensdagavond om 20u samengekomen aan het stadhuis in Gent voor een vreedzame manifestatie, zonder dat zij hiervoor toelating hebben aangevraagd bij de burgemeester. Zij doen dit intentioneel, uit protest tegen de lokale regel dat elke manifestatie 3 weken op voorhand aangevraagd moet worden, op straffe van een GAS-boete van maximaal 350 euro. De organisaties menen dat deze regel het grondwettelijk recht op vreedzame samenkomst verhindert.

Lees verder

DEME zorgt met Belgisch geld voor onomkeerbare schade in de diepzee

Nieuw onderzoek van FairFin toont aan dat de Belgische financiële sector nauw verbonden is met de multinational DEME. Via haar dochteronderneming Global Sea Mineral Resources (DEME-GSR) zet dit Belgisch baggerbedrijf de eerste stappen naar diepzeemijnbouw in de Stille Oceaan. Maar niet zonder kritiek.

Lees verder

Peru: is er een nieuw seizoen van staatsgrepen begonnen in Latijns-Amerika?

Op de politieke kaart wint links in Zuid- en Centraal-Amerika steeds meer terrein. Momenteel regeert links - in al zijn rijke variaties - over zowat 550 miljoen Zuid-Amerikanen. Maar de staatsgrepen tegen links zijn nooit opgehouden. Peru is het recentste land in de rij. Wat rechts niet kan bereiken via de stembus, probeert zij met staatsgrepen in Zuid- en Centraal-Amerika, sinds decennia.

Lees verder

COP15: globaal akkoord bereikt om natuurverlies te stoppen. Wat moet België doen?

COP15 in Montreal werd maandag 19 december een nieuw wereldwijd kader afgesproken om de biodiversiteitscrisis aan te pakken. Dit akkoord verbindt de wereld ertoe het verlies aan biodiversiteit tegen 2030 te stoppen en terug te draaien - een wereldwijd doel dat wordt geprezen als het equivalent van de 1,5°C- doelstelling van klimaatakkoord van Parijs.

Lees verder

Het COP15-akkoord ontleed: historisch, maar moeilijk uit te voeren

Op de COP15-conferentie in Montreal werd een nieuwe routekaart uitgestippeld om het natuurverlies in de wereld te stoppen. Vooral de doelstelling om wereldwijd ten minste 30 procent van het land en de oceaan te beschermen wordt als historisch bestempeld. Maar over de financiering is nog veel onduidelijkheid, en waarnemers zetten ook vraagtekens bij de uitwerking van het akkoord.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

3 Vakbonden op straat voor meer koopkracht en vakbondsrechten

Ongeveer 20.000 militanten van de drie vakbonden verzamelden op vrijdag 16 december aan het Brusselse Noordstation om hun ongenoegen te uiten over de daling van de koopkracht, het slechte regeringsbeleid in deze en om de negatie van het fundamentele vakbondsrecht op vrije onderhandelingen aan te klagen. Verdere acties in het voorjaar 2023 werden in het voortuitzicht gesteld. LEF was erbij om onze solidariteit te betuigen en de actie te filmen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium