Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Paleis der Rechten: een schreeuw, een droom in onze hoofdstad

700 daklozen, vooral Burundese en Afghaanse asielzoekers, 'wonen' in een leegstaand pand in de Paleizenstraat, dat ze Palais des Droits noemen, voor de rechten waar ze 'recht' op hebben, maar niet krijgen. Buur Thomas Rasker ziet er een uitdagende schreeuw in, een vuist, een middelvinger, een droom.

Lees verder

‘China doet het altijd verkeerd’: over de schabouwelijke berichtgeving rond COVID

China heeft het altijd gedaan. Wat er in het land ook gebeurt, het wordt steeds aangegrepen om het land te bekladden. Op dit moment is dit het geval met de berichtgeving over de covid-crisis in het land. Chinakenner Frank Willems dient Bart Sturtewagen van De Standaard van antwoord.

Lees verder

Weg van het systeem – Wakker in een ander tijdperk

De 'andere Kris Peeters' kennen we als verkeersdeskundige, van zijn columns met rake opmerkingen over de absurditeit van het mobiliteitswanbeleid en van zijn boeken over dat onderwerp. Tijdens de lockdowns van de voorbije jaren dook hij in zijn pen om het over veel meer dan die ene mobiliteitscrisis te hebben. Hij schreef zeer gevatte teksten bijeen, van licht ironiserend tot bijtend sarcastisch, maar altijd met een vlotte pen werd dit boek het resultaat.

Lees verder

Coup in Peru: de VS-ambassadrice, ex-CIA-agente, sprak met minister van Defensie voor de president werd afgezet

Lisa Kenna, VS-ambassadeur in Peru, werkte 9 jaar voor de CIA. Een dag voor de coup tegen de links verkozen president Pedro Castillo, ontmoette ze de Peruaanse minister van Defensie.

Lees verder

Opvangcrisis: beleid dat zich baseert op temperatuur is slecht beleid

Tweede kerstdag. De deadline is verstreken. Symbolischer had het niet kunnen zijn om een einde te maken aan de opvangcrisis. Maar er kwam geen einde aan de mensenrechtenschendingen. Er werd wel een effort geleverd om zoveel mogelijk mensen van straat te halen, maar lang niet iedere asielzoeker kreeg toegang tot een bed ‘s nachts, laat staan tot veilige, warme opvang overdag. Het beleid blijft dus falen in onze ogen en is zelfs gewoon illegaal.

Lees verder

De gevaren van vroom neoliberalisme in de bezuinigingsstaat

Het Global Wage Report 2022-23 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) toont de verschrikkelijke ineenstorting van de reële lonen voor miljarden mensen over de hele planeet. De gapende afstand tussen het inkomen en de rijkdom van 99% van de wereldbevolking en het inkomen en de rijkdom van de miljardairs en bijna-triljonairs die de rijkste 1% vormen, is ontstellend. Tijdens de pandemie hebben de tien rijkste mannen ter wereld hun fortuin verdubbeld, terwijl het grootste deel van de wereld een dramatisch verlies aan bestaansmiddelen moest slikken. Deze extreme ongelijkheid van rijkdom, nu volkomen normaal in onze wereld, heeft enorme en gevaarlijke sociale gevolgen.

Lees verder

De 20 van 2022, de 20 meest door u bekeken artikels van 2022

Het zal niemand verbazen dat de Russische invasie in Oekraïne het topitem is van onze berichtgeving in 2022, na coronajaren 2020 en 2021 (ook al is de pandemie nog niet voorbij). DeWereldMorgen.be heeft er vanaf dag één voor gekozen deze invasie te veroordelen, maar er ook context, voorgeschiedenis bij te geven en op de westerse medeverantwoordelijkheid te wijzen, wat onze volgers zeer apprecieerden.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Het grondrecht op menselijke waardigheid: uitnodiging tot verandering

“Eenieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden” bepaalt de Grondwet, in navolging van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het recht op menselijke waardigheid, zoals men het gewoonlijk verkort noemt, werd in 1993 samen met andere sociale grondrechten in de Belgische Grondwet opgenomen, nadat het een halve eeuw vroeger door de Verenigde Naties in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens een prominente plaats had gekregen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium