Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Nieuwe verkiezingen in Bolivia zonder democratische garanties

Bolivia is verdwenen uit de media. Er lijkt niets meer te melden na de tumultueuze verkiezingen van 20 oktober 2019. Een dictator-in-spe werd afgezet, orde en democratie hersteld en er volgen eerlijke verkiezingen op 3 mei 2020. In werkelijkheid schendt interimpresident Jeanine Añez voortdurend haar grondwettelijke mandaat en zakt Bolivia weg in de rechtse willekeur en chaos van voor 2006.

Lees verder

'Vijf mythen over Islamofobie' kort en krachtig ontwapend

“Islamofobie bestaat niet” of “is geen racisme, want moslims zijn geen ras”. Het is slechts een selectie van de pseudo-tegenargumenten die je van cafétoog tot tv-panel naar je hoofd krijgt geslingerd wanneer je het begrip ter sprake wil brengen. Antropoloog Martijn de Koning ontleedt en ontwapent de vijf voornaamste mythen over islamofobie in een handige pocket, uitgegeven door KifKif.

Lees verder

"Het dekoloniseringsparcours" is een bijzondere 'reisgids' door België

'Het Dekoloniseringsparcours – Wandelen lang Congolees erfgoed in België' van Lucas Catherine is een heel bijzondere 'toeristische reisgids' door eigen land. De overblijvende koloniale monumenten in onze straatbeeld zijn veel meer dan gedateerde anachronismen die we achteloos voorbij stappen. Zij vermoorden nog elke dag de waarheid. Uitstekend boek om op een heel andere manier door Brussel en Antwerpen te kuieren (of het museum in Tervuren te bezoeken).

Lees verder

Branden Australië voorproefje voor toekomst, zeggen wetenschappers

De bosbranden in Australië laten zien wat kan gebeuren als de opwarming van de aarde doorzet en de wereldwijde temperatuur stijgt met meer dan 2 graden Celsius, zeggen wetenschappers.

Lees verder

Meer regen, maar minder water in de Nijlregio

Landen rondom de rivier Nijl krijgen in de komende jaren te maken met toenemende waterschaarste. Regeringen moeten samenwerken om catastrofale gevolgen te voorkomen, schrijven Ethan Coffel en Justin Mankin, geografen aan het Darthmouth College in de Verenigde Staten.

Lees verder

Waarom we wel moeten wakker liggen van korte-afstandsvluchten

“Of u nu met de hogesnelheidstrein of met het vliegtuig naar Madrid gaat: voor de CO2-uitstoot maakt dat geen zier uit”, stelt Stef Proost van de KU Leuven-denktank Meta­forum vandaag in De Standaard. De professor baseert zich voor die uitspraak op het Europese emissiehandelssysteem (ETS). Maar de strijd tegen de klimaatverandering is breder dan ETS alleen. Elke gram CO2 die we vandaag uit de lucht houden, is winst voor de toekomst. Bond Beter Leefmilieu lijst de redenen op waarom de uitspraak niet klopt.

Lees verder

"Kunst veroordelen heeft weinig zin en is tijdverlies voor druk bezette rechtbank"

Kunstenaar en activist Peter terryn verdedigt zich binnenkort in beroep tegen een veroordeling voor het publiceren van een zeefdruk waarin de veiligheidsprocedure voor het stilleggen van het treinverkeer wordt uitgebeeld. Meerdere kunstenaars volgen hem in zijn pleidooi dat zijn kunstwerk niet kan worden gezien als een oproep tot sabotage.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Belgen vervoegen pensioenprotest in Rijsel

Sinds september komen de Franse werknemers op straat tegen de pensioenhervorming van de regering Macron. Deze wil de huidige pensioenstelsels afbreken en vervangen door een pensioen met punten, dat voor het gros van de Fransen...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium