Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Agent die peuter Mawda doodschoot ook in beroep schuldig aan onopzettelijk doodslag met uitstel

Vandaag velde het hof van beroep het vonnis in de zaak Mawda. De agent die op de bestelwagen met vluchtelingen schoot en peuter Mawda doodde werd in eerste aanleg veroordeeld tot 12 maanden met uitstel voor onopzettelijke doodslag. Hij ging in beroep en vroeg vrijspraak. De rechter in het hof van beroep bevestigde het vorige vonnis van onopzettelijke doodslag en berispte de agent harder voor zijn onvoorzichtigheid maar verlaagde toch zijn straf naar 10 maanden met uitstel.

Lees verder

Bestellen bij Deliveroo is meewerken aan sociale uitbuiting

Socioloog Herman Loos reed een jaar als fietskoerier voor Deliveroo en schreef zijn ervaring neer in het boek Homo Deliveroo, een ontnuchterende reportage. Martin Willems, nationaal verantwoordelijke van ACV United Freelancers, ontrafelde in Le Piège Deliveroo ('de valstrik) de ideologie achter het systeem en herleidt dat tot zijn brute essentie: losgeslagen sociale uitbuiting.

Lees verder

Open brief aan hopelijk nog niet door overheid besmette theaterdirecteurs

Waarschijnlijk liggen theaterdirecteurs wakker van coronakwesties. Je zou voor minder, als je verantwoordelijk bent over een plaats waar mensen veel tijd dicht bij elkaar doorbrengen. Onze overheid heeft de neiging die zorgen te richten naar vaccinatiegraden, terwijl de bezorgdheid bij besmettingen moet liggen. Dat zijn, en blijken steeds meer, twee aparte issues. Net zoals de bossen en de kerken dienen theaters vrijplaatsen te zijn voor allen. Een belangrijke vraag is hoe gezondheid kan gegarandeerd worden in een geest van vrij denken en creativiteit, wanneer overheidsmaatregelen door hun aard die zaken tegenwerken. Hieronder volgt een begin van briefwisseling met een theaterdirecteur, voorafgegaan door wat feitelijkheden (intro) en wat gemopper over de overheid die zich verstorend plaats tussen theaterdirecteur en theaterbezoekers.

Lees verder

Extinction Rebellion stelt schijnheilig discours dat verantwoordelijkheid voor ecologische crisis op burger afschuift aan de kaak

Gisteravond hebben activisten van Extinction Rebellion (XR) over heel Brussel de inhoud van zo'n 50 billboards vervangen door posters met slogans als... "Beu dat men u vraagt minder te vervuilen terwijl verpakkingen van plastic zijn?Beu dat men u zegt de auto te laten staan terwijl het openbaar vervoer ondergefinancierd is? Beu om steeds maar weer inspanningen te leveren terwijl miljardairs op ruimtetoerisme gaan?"

Lees verder

Omvang van desinformatie over het klimaat op Facebook is "onthutsend"

De verspreiding van foute informatie over het klimaat op Facebook neemt sterk toe. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van honderdduizenden berichten op het online sociaal netwerk. 

Lees verder

"Dringend internationale afspraken nodig om klimaatvluchtelingen van vandaag en morgen te beschermen"

Volgens het internationale recht komen door klimaatverandering ontheemde mensen momenteel niet in aanmerking voor bescherming. Dat moet dringend veranderen, zeggen experts. 

Lees verder

'Gent Filmstad': Een trip door het filmgeheugen via cinema’s en affiches

Tijdens een kwalitatief hoogstaand Film Fest Gent 2021 werden niet enkel twee nieuwe filmtijdschriften (‘Fantômas’ en ‘Humbug’) maar ook twee nieuwe boeken over film voorgesteld. De ode aan sterke vrouwen van de Amerikaanse stille cinema ‘Mooi zijn en zwijgen’ van Anke Brouwers en ‘Gent Filmstad: Cinema’s en filmaffiches, 1938-1961’, een fraai naslagwerk over een brok Belgische bioskoopcultuur gekoppeld aan een fraaie expo filmaffiches in De Krook. Twee onderbelichte stukken filmgeschiedenis in de volgspot.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Vlaamse klimaat maatregelen

Lees verder

Het figuurlijk schip is aan het zinken, maar laten we niet pessimistisch zijn.

Het figuurlijk schip is aan het zinken. Een vorige generatie is -zonder dat ze het al te goed beseften- tegen een grote ijsberg gebotst. Het water vloeit het schip binnen. Eerst in het scheepsruim, waar...

Lees verder

Extinction Rebellion houden op 6/11 bezettingsactie in Wetstraat: nu is het tijd voor woede

Halverwege de klimaattop in Glasgow plant Extinction Rebellion met #Time4Rage een nieuwe nationale actie van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid in Brussel. De Belgische tak van de internationale beweging wil een deel van de Wetstraat bezetten. Ze protesteert daarmee tegen de desastreuze politieke aanpak van de ecologische crisis. ‘Onze bestuurders doen niet niks, ze verergeren de situatie net,’ aldus woordvoerster Marjolein Moreaux.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium