Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Telkens enorm pijnlijke maandstonden is NIET normaal: drie vrouwen getuigen over endometriose

Elke vrouw voelt haar regels passeren. Maar dagenlang in bed moeten liggen van de pijn hoort er niet 'gewoon bij', hoewel dat wel vaak wordt gedacht en gezegd. Zelfs nog door veel gynaecologen. Ellen, Vaidi en Erika zijn daardoor pas na jaren zoeken erachter gekomen dat ze endometriose hebben. Meer dan 1 op de 10 vrouwen in Vlaanderen heeft het, en toch lijkt het een 'vergeten' ziekte. Wij spraken hen over de impact op hun leven en wat er moeten veranderen zodat andere vrouwen veel sneller geholpen worden.

Lees verder

Hou mij vast

  Ik wil dat iemand mij vasthoudt. Ik wil letterlijk dat iemand naar mijn huis komt, dat we samen onze...

Lees verder

‘Klimaatactivisten moeten dringend gele hesjes aan’

  Kritische stem ‘Klimaatactivisten moeten dringend gele hesjes aan.’ Zo eindigt de Belgische sociaal geograaf Erik Swyngedouw zijn inspirerende essay...

Lees verder

‘Misbehaviour’: Strijden tegen de vleesmarkt en het patriarchaat

Het door Keira Knightley gedragen Britse historisch sociaal drama ‘Misbehaviour’ toont hoe de vrouwenbeweging de Londense Miss World-verkiezing van 1970 te kijk zette als een ordinaire vleeskeuring tijdens een live televisie-uitzending. Met humor en zin voor nuance belicht Philippa Lowthorpe “een poging het patriarchaat onderuit te halen”. Niet echt een #MeToo-film maar wel een onderhoudend en empathisch eerbetoon aan feminisme en de rebelse spirit van de seventies.

Lees verder

'Another Now': Varoufakis blikt 'terug' op 2025 of hoe het nu had kunnen zijn als ...

Wat als de wereld in 2008 een radicaal andere richting had gekozen en de grootbanken had afgeschaft? Wat als na COVID-19 eenzelfde radicale omslag was beslist? Vanuit 2035 blijkt Yanis Varoufakis terug op 2025, op COVID-2020, op de crisis van 2008 en op wat had kunnen zijn. Met een science-fiction roman over economie, kapitalisme en socialisme doet Yanis Varoufakis een verdienstelijke poging om na te denken over een alternatief.

Lees verder

Hoe we voedselverspilling kunnen verminderen

Er zijn heel wat maatregelen mogelijk om de enorme voedselverspilling te verminderen. Maar die zullen verschillen naargelang we het hebben over industrie, distributie of gezinnen, zegt Manuel Gómez Pallarés, hoogleraar Levensmiddelentechnologie aan de Spaanse Universiteit van Valladolid.

Lees verder

Wereldleiders verbinden zich ertoe om natuurverlies tegen 2030 terug te draaien: ook België ondertekent mee

Meer dan 45 staatshoofden en regeringsleiders, waaronder de leiders van vijf van 's werelds grootste economieën, de voorzitter van de Europese Commissie en ook eerste Minister Sophie Wilmès, onderschrijven de ‘Leaders Pledge for Nature’ en verbinden zich tot doortastende maatregelen voor de natuur om de menselijke en planetaire gezondheid te beschermen. Ze willen het dramatische natuurverlies stoppen en terug draaien tegen 2030.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Meer dan 440.000 euro voor mensen op de vlucht: recordeditie voor Refugee Walk

Maar liefst 1877 mensen leggen vandaag een tocht van veertig kilometer af voor de Refugee Walk. Samen haalden ze al meer dan 440.000 euro op: een recordeditie voor deze sponsortocht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Hiermee tonen deelnemers hun solidariteit met vluchtelingen en asielzoekers én maken ze een wezenlijk verschil om hen te helpen.

Lees verder

Meer duidelijkheid over relanceplannen nodig

ACV, ABVV en ACLVB vragen meer duidelijkheid over de relanceplannen van de Vlaamse regering. De drie Vlaamse bonden riepen vorige week de Vlaamse regering op om de werknemers te waarderen en te ondersteunen. In de septemberverklaring van minister-president Jambon kregen de werknemers als helden van vandaag een bedanking, maar hun plaats in de relance blijft vaag.

Lees verder

Nederlandse wapenexport: controversiële leveringen aan Indonesië en Egypte

  Nog altijd wordt Nederlandse militaire technologie geleverd aan landen die oppositie met geweld de kop indrukken, zo schrijft Stop Wapenhandel in de vandaag gepubliceerde ‘Analyse Nederlands wapenexportbeleid’. Opmerkelijk zijn in dit verband recent goedgekeurde...

Lees verder

Vervuiling Russisch noordpoolgebied veel erger dan gedacht

De vervuiling van het Russische noordpoolgebied is veel erger dan gedacht. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van plaatselijke bomen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium