Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Klimaattop: het Zuiden bekijkt COP27 met gemengde gevoelens

De deelnemers aan COP27 beloven de armste landen geld te geven voor de gevolgen van de klimaatcrisis. De landen reageren verschillend, van hooguit matig enthousiast tot ronduit pessimistisch. In de toekomst zal een Zuid-Zuid-samenwerking in elk geval meer dan ooit belangrijk zijn.

Lees verder

‘Zij zei’ van Jodi Kantor & Megan Twohey. Hoe onderzoeksjournalistiek een beweging brandstof gaf

Met hun spraakmakende artikelenreeks over het seksueel wangedrag van Harvey Weinstein die startte op 5 oktober 2017 in The New York Times brachten de Amerikaanse onderzoeksjournalisten Jodi Kantor en Megan Twohey niet enkel de van seksueel wangedrag beschuldigde Hollywood-producer ten val maar groeiden ze ook uit tot katalysator van de wereldwijde #MeToo-beweging. In ‘Zij zei’ gingen ze dieper in op het onderzoek en zijn impact. De release van Maria Schraders film 'She Said' is een prima aanleiding om de Pulitzerwinnaar te (her)ontdekken.

Lees verder

De klimaattop achterna: ook VN-natuurverdrag nadert moment van de waarheid

Na de klimaattop in Egypte staat er volgende maand al opnieuw een belangrijke milieutop op de agenda. In het Canadese Montreal moet de internationale gemeenschap het eens worden over een historisch akkoord rond natuur en biodiversiteit, dat zich kan meten met het Klimaatakkoord van Parijs.

Lees verder

Kantelende wereldverhoudingen en het einde van het neokolonialisme. Deel 4: antikoloniale bewegingen in Afrika

De Ethiopiër Mohamed Hassan analyseert in een lang interview de woelige tijden waarin wij leven, de turbulente veranderingen in Afrika … Bijzonder interessant omdat hij de geopolitieke situatie analyseert vanuit een zuiders perspectief. De Wereldmorgen brengt het interview in vier delen. In dit vierde artikel heeft hij het over de nieuwe antikoloniale – vooral anti-Franse – bewegingen in Afrika, vooral in Mali en Nigeria.

Lees verder

Grote delen van Europa warmen veel sneller op dan de rest van de wereld

Tijdens de zomermaanden warmen grote delen van Europa twee keer sneller op dan het wereldgemiddelde. Ook de droogte is toegenomen, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Stockholm. Daarmee stijgt het risico op hittegolven en bosbranden.

Lees verder

Naar een filosofie van de meenten

Thijs Lijster, auteur van het boek 'Wat we gemeen hebben - Een filosofie van de meenten', is kunst- en cultuurfilosoof, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast was hij ook zes jaar medewerker van het Culture Commons Quest Office (CCQO) van de Universiteit Antwerpen. Daar werd, zoals hij zelf aangeeft, de basis voor dit boek gelegd. Samen met projectleider, de cultuursocioloog Pascal Gielen, Louis Volont en nog vele andere medewerkers verdiepte hij zich in the culture of commoning, the rise of the common city en het commonism. Walter Lotens schreef deze recensie.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

‘Bloed stroomt uit Wintercircus’: groep bezorgde Gentenaren strooit rood zand aan ingang WK-studio VRT 

Een groep bezorgde Gentenaren verspreidde zondagochtend 20 november 30 kilo roodgekleurd zand aan de ingangen van het Wintercircus in Gent. "Het lijkt alsof bloed uit het gebouw klotst", zeggen ze. In het Wintercircus trapte de VRT haar uitzendingen rond het WK voetbal af. 

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium