Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Loonnormwet: de olifant in de kamer

Het leven is de laatste tijd heel erg duur geworden. Gelukkig zijn er indexaanpassingen en accijns- en btw-verlagingen. Maar daarmee redden we het niet. Loonsverhoging is nodig en dat kan omdat de Belgische bedrijven historisch hoge winstmarges boeken. Zal de regering hier voldoende politiek moed aan de dag leggen?

Lees verder

Van Korea tot Libië: Over de toekomst van Oekraïne en de eindeloze oorlogen van de NAVO

Er is al veel gezegd en geschreven over de vooringenomenheid van de media en de dubbele moraal in de reactie van het Westen op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Zeker in vergelijking met andere oorlogen en militaire conflicten in de wereld, in het bijzonder in het Midden-Oosten en het Zuiden. Minder duidelijk is hoe deze hypocrisie een weerspiegeling is van een veel groter fenomeen dat de relatie van het Westen tot oorlog en conflictgebieden beheerst.

Lees verder

Europa, herstel uw falende migratiemodel

De snelle goedkeuring van verschillende maatregelen om Oekraïense vluchtelingen toegang te bieden tot hulp aan de grens, veilige doorgang, gezondheidszorg, school en werk, was hartverwarmend. Wat deze reactie toonde is dat de EU altijd over de instrumenten beschikte om veilige hulp te bieden aan mensen die veiligheid zoeken in Europa. Het enige wat miste, was politieke wil. AZG klaagt dit aan in een webfilmpje.

Lees verder

Latijns-Amerika heeft een andere kijk op de oorlog in Oekraïne

De wereld heeft de Russische invasie in Oekraïne unaniem veroordeeld, maar buiten de VS en zijn bondgenoten weigert de wereldbevolking zich aan te sluiten bij de sancties. Zij herinneren zich nog de ontelbare 'militaire operaties' van het vrije westen in de hele Derde Wereld van de voorbije 75 jaar en geloven de goede intenties niet die daar toen over werden geuit, dezelfde die nu tegen Rusland worden gebruikt. Een Mexicaanse blik op de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Rijke landen besteedden in 2021 onvoldoende aan ontwikkelingssamenwerking

Een verslechterende voedselcrisis door de oorlog in Oekraïne, wereldwijde armoede die voor het eerst terug steeg en talloze mensen op de vlucht. Terwijl internationale solidariteit zich meer en meer opdringt, blijven de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking ver onder de reële noden. Dat blijkt uit cijfers die vandaag werden bekendgemaakt door de OESO. De Belgische uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking blijven onder het Europees gemiddelde.

Lees verder

ABVV: Pak de energiefactuur aan, raak niet aan de index

De socialistische vakbond ABVV wijst er op dat in de berichtgeving over de energiefactuur de indruk wordt gewekt dat niet de stijging van de energieprijzen maar de loonindexering het probleem zou zijn. Het tegengestelde is waar. De index is deel van de oplossing, maar er is meer nodig. De ABVV eist steunmaatregelen van de federale en de Vlaamse regering.

Lees verder

Oekraïne, Syrië, Jemen, Afghanistan, Irak, Vietnam: dit is wat imperia doen

Na de verschrikking van twee Wereldoorlogen dacht Europa een veiligheidsstructuur te hebben voor stabiliteit en vrede. Een illusie, want vrede dient de echte doelstellingen niet. De interne logica van supermachten bestaat erin altijd maar machtiger te willen worden. De multinationals hebben dezelfde ambitie. Met speculatie op grondstoffen en basisvoeding maken zij nu woekerwinsten, 'dankzij' de oorlog in Oekraïne (en de pandemie die er aan voorafging).

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Sportredactie VRT, wordt wakker over wantoestanden in Qatar!

Ik ben vrij ontgoocheld over de oppervlakkige, lichtvoetige, sussende… commentaren die de sportjournalisten van de VRT de afgelopen tien dagen ten beste gaven over het WK Voetbal dat in november van start gaat in Qatar.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium