Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Vakbonden krijgen gelijk: bom onder de loonnormwet

Op 9 november organiseerden de vakbonden in gemeenschappelijk front een succesvolle nationale staking. Een belangrijke eis betrof de loonnormwet die een loonsverhoging in ons land zo goed als onmogelijk maakt. De Vakbonden staan niet alleen met hun verzet. Een orgaan van de Internationale Arbeidsorganisatie (VN) heeft deze loonnorm nu onwettig verklaart. De wet moet zo snel mogelijk op de schop.

Lees verder

Is verzet tegen oorlogspolitiek ‘vals pacifisme’?

In bepaalde linkse kringen krijgt de vredesbeweging het verwijt ‘valse pacifisten’ te zijn omdat ze zich niet solidair zou opstellen met het Oekraïense verzet tegen het Russische imperialisme. Gelijkaardige verwijten weerklinken ook in de mainstream media en politiek waar sommigen zover gaan om de vredesbeweging af te schilderen als ‘nuttige’ instrumenten ten dienste van het Poetinregime.

Lees verder

Groen, PVDA en Vooruit brengen hun visie op de strijd tegen verrechtsing

In een videoboodschap geven Nadia Naji, co-voorzitter Groen, Conner Rousseau, voorzitter Vooruit, en Raoul hedebouw, voorzitter PVDA, hun visie op de strijd tegen de verrechtsing van de maatschappij. Elk leggen zij daarbij eigen accenten en prioriteiten. De volledige tekst van drie uitgebreide interviews verschijnt in de dagen na deze videoboodschappen.

Lees verder

#8: Een pleidooi voor doorwaadbare grenzen

Dat er iets schort aan ons asielbeleid is pijnlijk duidelijk. Vluchtelingen worden niet opgevangen en brengen nacht na nacht door in de kou. Menselijk leed overheerst en het beleid faalt. Ann Vermeulen buigt zich in deze aflevering over de Conventie van Genève en pleit voor een menselijker beleid en voor doorwaadbare grenzen.

Lees verder

Trump en de politieke verrotting van de VS

Volgens de mainstream media heeft de democratie in de VS gezegevierd nu Biden bij de tussentijdse verkiezingen een nipte meerderheid heeft behouden in de Senaat. Maar dat is een oppervlakkige lezing. Als je dieper graaft zie je een verregaande verrotting van het politiek stelsel. Meer dan ooit is de democratie er in gevaar.

Lees verder

Open brief: voor de vrijlating van de Vermeer Drie

Twee maanden gevangenisstraf, waarvan één voorwaardelijk, om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Deze straf kregen Belgische activisten vorige week in Nederland nadat zij  zich hadden vastgekleefd aan de glasplaat van het beroemde schilderij 'Het meisje met de parel' van Vermeers. 

Lees verder

‘Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel’. Ode aan een legendarische artistieke oase

“De morfine-engel had gezegd dat je een kamer in ruil voor kunst kon krijgen in het Chelsea Hotel”, schreef kamer 204 bewoner Patti Smith in ‘Just Kids’. ‘Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel’ van Amélie van Elmbt en Maya Duverdier gaat via een portret van de laatste permanente artistieke residenten van het New Yorkse iconische hotel op zoek naar de utopische spirit van weleer. Een fascinerende documentaire blik achter de schermen van een hotel in transformatie.

Lees verder

Intensieve veeteelt levert meer voedsel op, maar vergroot kans op volgende pandemie

Omdat het klimaat verandert en de wereldbevolking toeneemt, moet er meer en efficiënter dan ooit voedsel worden geproduceerd. Vaak wordt dan naar vlees gekeken vanwege de voedingsstoffen en de mogelijkheid om deze sector snel te intensiveren. Deze landbouwtechniek heeft op de lange termijn echter veel nadelen, stelt een nieuwe analyse.

Lees verder

“Massale arrestaties” in Egypte om protesten rond klimaattop in de kiem te smoren

In de weken voor de start van de klimaattop in Sharm-el-Sheikh heeft Egypte honderden mensen gearresteerd wegens oproepen tot protest, zeggen Amnesty International en lokale mensenrechtenorganisaties.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Primeur in België: Halle opent nieuwe wandelroute langs koloniale sporen

Tijdens de November Wereldmaand 2022 opent Halle een nieuwe wandelroute langs sporen van Afrika en Congo in Halle. Halle krijgt hiermee een opvallende primeur want er komt een handige gids beschikbaar waarmee je in Halle een onderbelicht hoofdstuk uit onze geschiedenis kan verkennen. De folder kan je gratis oppikken in het toerismekantoor op de Grote Markt van Halle en is gratis te downloaden in de Erfgoedapp van Vlaanderen. 

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium